BAHATE SE, LUDUJU, DIVLJAJU

OBIJESNA PLOVIDBA UZ OBALU KAMENJAKA SVE JE VEĆI PROBLEM: Kupači su u strahu da ih neki divljak s gliserom ne ubije

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ

"Gdje su Lučka kapetanija i pomorska policija? Neka malo obiđu obalu Kamenjaka i upute se u uvalu Dražice. Tamo se bez straha čovjek više ne može ni okupati. Često smo u uvali, a gliseraša je više nego ikad prije. Bahate se, luduju, divljaju, kao da su sami na moru! Na plaži ima dosta kupača, puno male djece i nije ugodno, a bome ni bezopasno svakodnevno gledati takvo divljaštvo. Očito im nitko ništa ne može," kaže čitateljica (podaci poznati redakciji), upozoravajući na obijesnu vožnju glisera na Kamenjaku. Dodaje da ni jednom ove sezone nije primijetila ophodnju lučke kapetanije ili policije u toj uvali, apelirajući na njih da se upute u Dražice.

Kao i svakog ljeta u špici sezone, kupanje predstavlja pravi rizik, jer nikad ne znate hoćete li vam pored glave dojuriti bahati vozač glisera. Tu je i popularni jet-ski, omiljena vodena igračka, osobito nabrijanim stranim turistima, koji se često ponašaju kao da je more samo njihovo. Jure kao muhe bez glave i samo je pitanje trenutka kada će luda vožnja nekoga koštati glave. I u neposrednoj blizini gradskih plaža i kupališta mogu se primijetiti jurilice koje predstavljaju pravu opasnost za kupače.

Najopasniji i nažalost još uvijek najučestaliji prekršaj na moru je glisiranje unutar 300 metara od obale, odnosno prekoračenje najviše dopuštene brzine plovidbe, što je iznimno opasno za kupače, ali i sve ostale u pomorskom prometu. Zadnji tragičan slučaj dogodio se prije dva tjedna, kad je zbog opasnog glisiranja život izgubio 14-godišnji dječak. Nesreća se dogodila jer je mladić jureći gliserom na tzv. banani vukao troje ljudi, među kojima je bio i 14-godišnjak. Banana je bila privezana konopom za stražnji dio glisera. U jednom trenutku, tijekom vožnje, vozač glisera je napravio manevar u lijevu stranu, a potom se naglo vratio udesno. Banana je udarila u gliser, dječak je pritom bio teško ozlijeđen, a samo par sati kasnije je preminuo.

Opreza nikad dosta i dovoljna je samo sekunda da se nečije ludilo pretvori u pravu tragediju. Pomorski zakonik u dijelu o sigurnosti plovidbe, koji strogo zabranjuje glisiranje na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, za prekršitelje propisuje kaznu u rasponu od tri do 15 tisuća kuna.

Tijekom ove turističke sezone, od lipnja do danas, postaja Pomorske i aerodromske policije Pula utvrdila je 32 prekršaja po Pomorskom zakoniku. "Kako bi se povećala sigurnost kupača, ronioca i nautičara, osobito tijekom turističke sezone kada je pomorski promet uobičajeno pojačan i to najviše uz obalu, pomorska policija koordiniranim akcijama s Lučkom kapetanijom, ali i samostalno provodi pojačani nadzor sigurnosti plovidbe", kaže glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović.

Najviše utvrđenih prekršaja tijekom ove sezone, njih 31, odnosi se na nepropisno glisiranje unutar 300 metara od obale i glisiranje u lukama. Osim toga, nadzorom plovila u istarskom akvatoriju utvrđeno je još sedam prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice, po dva prekršaja iz Zakona o strancima, Zakona o morskom ribarstvu i Zakona o obveznom osiguranju u prometu.

- U 90 posto slučajeva prekršitelji su stranci, a najviše prekršaja utvrđeno je u akvatoriju od Medulinskog zaljeva do luke Rovinja te na područje akvatorija grada Umaga. Istarski pomorski policajci u istom su razdoblju, štiteći državnu granicu na moru i vodeći računa o sigurnosti na moru, kontrolirali 75 plovila, od čega 38 domaćih sa 44 hrvatska državljana i 37 plovila pod stranom zastavom sa 60 stranih državljana. Na području istarskog akvatorija tijekom ove turističke sezone nisu zabilježene nesreće na moru. Povoljnom stanju i manjem broju utvrđenih prekršaja svakako doprinosi i manje prometa plovila, obzirom na aktualnu stanje s epidemijom, ističe Vitasović.

Za usporedbu spominje podatke o prometu putnika na pomorskim graničnim prijelazima na području PU istarske tijekom proteklog vikenda. Tako je od 31. srpnja do 1. kolovoza u državu ušlo 1.453 putnika na plovilima, što je u odnosu na lanjskih 4.936 putnika, smanjenje za 70,6 posto. Koliko je intervencija ove sezone imala Lučka kapetanija, koga su sve ulovili u prekršaju, pitali smo i njih. Iz Kapetanije su obećali odgovoriti čim prikupe podatke. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum