AMBICIOZNI PLANOVI

TESLA IZ KAŠTELIRA: Tvrtki Marservis, koja proizvodi male brodove, priznanje za kvalitetu. Sada namjeravaju napraviti električni katamaran!

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić s ponosom je predstavila još jednu istarsku tvrtku koja je odnedavno nositelj oznake hrvatske kvalitete. "Ponosna sam što vam mogu iznijeti jednu lijepu vijest iz gospodarstva, pogotovo u ovo vrijeme. Nakon Tehnomonta, Holcima, Istarske pivovare, Darne i drugih, istarskim tvrtkama čiji proizvodi nose oznaku 'Hrvatska kvaliteta', tom lijepom nizu, sad se pridružila i tvrtka Marservis d.o.o. iz Kaštelira, koju je još 1994. godine osnovao Luciano Beg", rekla je Jaklin Majetić.

- Priznanje im je stiglo za već etablirane proizvode koje dugo godina proizvode, a sada će im, sigurna sam, ovo zasluženo priznanje dati dodatnu konkurentnost i prepoznatljivost na tržištu. Priznanje je dobiveno za čak četiri plovila. Kada takvo priznanje u današnjim vremenima dođe u ruke jedne tvrtke koja nastavlja dugu tradiciju malih brodara u Istri, onda je to zaista jedna velika stvar, naglasila je Jaklin Majetić.

Do znakova "Hrvatska kvaliteta", "Izvorno hrvatsko", "Tradicijski obrti" i "Umjetnički obrti" može se doći uz pomoć bespovratnih potpora Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Za sufinanciranje naknada za njihovo stjecanje, Ministarstvo je namijenilo 7,5 milijuna kuna, od čega kandidati mogu dobiti od četiri do 75 tisuća kuna po prijavitelju. Intencija poziva poduzetnicima na dodjelu ove oznake jest povećanje prepoznatljivosti kvalitete usluga i proizvoda na domaćem i svjetskom tržištu, čime će se osigurati preduvjeti za povećanje prihoda od prodaje, izvora i ukupne konkurentnosti. Ova sredstva mogu koristiti i postojeći korisnici znakova kvalitete HGK-a za one proizvode ili linije proizvoda koji još nemaju pravo uporabe znaka.

- Dosta je tvrtki koristilo ova sredstva do sada, a nadamo se da će i u buduće tvrtke pokazati interes za to. Dovoljno je imati povjerenja u kvalitetu nekog svog proizvoda ili usluge te nakon toga proći provjeru kvalitete od strane stručnjaka, istaknula je Jaklin Majetić.

Vlasnik i direktor "Marservisa" Luciano Beg zahvalio se Županijskoj komori Pula na pruženoj pomoći u dobivanju znaka hrvatske kvalitete za njegova četiri plovila: Scorpionero 950, Furybond 11,80 m, Fisherline 35 i Aequor 19. Riječ je o plovilima koja se mogu koristiti za različite svrhe - za gospodarske namijene, prijevoz putnika ili tereta, te za rekreativne namijene.

- Cijela procedura dobivanja ovog priznanja i nije toliko komplicirana, trajala je dva ili tri mjeseca, a mislim da donosi puno toga dobroga. Zato bih preporučio svima koji nešto proizvode da se prijave na ovaj natječaj, jer mislim da nam to daje jednu prepoznatljivost na tržištu. Mnogi će kupci između više istih proizvoda, uvjeren sam, odabrati onaj koji nosi znak hrvatske kvalitete. Mi smo, evo, dobili znakove za četiri proizvoda koja najviše plasiramo na tržište, a inače radimo 12 modela plovila, no odlučili smo se upravo za ova četiri kako bismo se malo bolje pozicionirali na tržištu gospodarskih plovila za razne namjene, rekao je Beg.

I na tome ne misli stati. Malo brodogradilište Marservis već je uspješno eksperimentiralo s plovilima na alternativni pogon, a trenutno zajedno s Fakultetom strojarstva i brodogradnje iz Zagreba provodi inovativan eko projekt. Naime, Beg se prijavio na natječaj za sredstva iz fondova EU za izgradnju katamarana na električni pogon, od prirodnih materijala koji će pored toga imati i ugrađene solarne panele. Kaštelirski poduzetnik godinama sanja, kaže, o 15-metarskom katamaranu koji bi mogao prevoziti 50 osoba, a izradio bi ga od industrijske konoplje i jute koje se mogu povezivati smolom u laminate. Kad budu spoznali sve prednosti i mane ovakvih bioloških materijala i naprave laminat, predat će ga na odobrenje Hrvatskom registru brodova, a nakon odobrenja trebala bi krenuti nova proizvodnja.

"Marservis" nije velika serijska, tvornička proizvodnja, već mali obiteljski obrt s 15 djelatnika koji marljivo proizvode personalizirana plovila za individualne narudžbe.

"Marservis" se od osnutka bavio uglavnom raznim uslugama u nautičkom turizmu te poslovima vezanim uz elektroniku i elektriku. Spletom okolnosti, pa i iz želje za novim znanjima i proizvodima, 2002. započinju s proizvodnjom svojih prvih plovila, danas renomirane "Adrie 501". Dvije godine kasnije razvili su vlastiti projekt, Fisherman, i nakon toga je tvrtka samo nastavila nadopunjavanje svoje ponude i sklapanje novih poslova.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini