RASPRODAJA

TEŠKO DA MOŽE JEFTINIJE: Vladajući Možemo! u Pazinu traži kupca za tisuće kvadrata građevinskog zemljišta. Početna cijena svega 25 eura po četvornom metru!

Svakako je zanimljivo da na prodaji gradskih nekretnina inzistira Možemo!, platforma koja je u Puli upravo protiveći se prodaji gradskog zemljišta bez da se prethodno izradi registar nekretnina ozbiljno uzdrmala koalicijsku većinu u Gradskom vijeću

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Pazin (Snimio Milivoj Mijošek)

Pazin (Snimio Milivoj Mijošek)


Svega 25 eura po četvornom metru, odnosno ukupno nešto više od milijun kuna. To je početna cijena po kojoj Grad Pazin nudi svojih šest građevinskih parcela, ukupne površine 5.746 kvadrata, u blizini benzinske pumpe Petrol na kojima je predviđena gradnja višestambenih objekata. I za pazinske prilike radi se o jako niskoj cijeni, oporba kaže neviđenoj u posljednjih nekoliko godina. Parcele se ne prodaju pojedinačno, već isključivo u paketu, što znači da Grad cilja na većeg investitora.

Zašto je Grad, koji je koncem prošlog tjedna raspisao i natječaj, odlučio ponuditi svoje nekretnine gotovo pa budzašto, nismo uspjeli doznati. Iz Grada nam, nažalost, nisu odgovorili na pitanja koja smo im postavili još u ponedjeljak, već su nas dva dana zavlačili. Neobično, budući da su na sva ta pitanja već morali odgovarati oporbenim vijećnicima na Gradskom vijeću. A pitali smo ih zbog čega su se odlučili na prodaju tih parcela, zatim postoji li u Gradu registar nekretnina koje su u njegovom vlasništvu, na koji je način utvrđena početna cijena od 25 eura po četvornom metru, ima li Grad unaprijed saznanja da postoje zainteresirani investitori za gradnju stambenih objekata na parcelama koje su ponuđene na prodaju, zbog čega se točka dnevnog reda o prodaji zemljišta našla na dvije sjednice Gradskog vijeća i zašto je uvrštena na izvanrednu sjednicu kada je i izglasana te u što će Grad uložiti novac koji bude dobio od prodaje tog zemljišta.

Šutnja gradske uprave čudi i oporbenog vijećnika te predsjednika pazinskog IDS-a Vedrana Ivančića. "Ne mogu to shvatiti, jer je gradonačelnica najavljivala transparentnost. Bilo bi dobro da se čuju sve strane. Naravno da ću ja braniti svoju poziciju, ali bilo bi dobro da se čuje i njihova priča", kaže.

IDS-ovci kod ove prodaje najviše zamjeraju upravo to što se gradsko građevinsko zemljište prodaje po, kao oni ističu, preniskoj cijeni. "To nam ne ide u glavu, pogotovo zato što su se do sada takve parcele prodavale po puno višoj cijeni. Prodavalo se i u vrijeme dok je IDS bio na vlasti, ali po 60-ak eura za kvadrat. Prije nekoliko mjeseci Grad je prodao jednu parcelu za 70 eura po četvornom metru, i to jednom izvođaču koji gradi dom umirovljenika. Doduše, to je bilo bliže centru grada, ali opet… Možda već postoji netko tko je zainteresiran za kupnju ovih parcela, stvarno ne znam. Mogu samo nagađati. Ali činjenica je da je dosta intrigantno zašto baš po toj cijeni. Mi smo predlagali da početna cijena u ovom slučaju bude barem 40 eura po kvadratu. Pogotovo ako doista nije potrebno hitno prodati. Obrazloženje vladajućih je da je ovlašteni procjenitelj tako sugerirao i da su oni na koncu morali ponuditi po toj početnoj cijeni. Međutim, to je deplasirano. Uspjeli smo tu točku maknuti s dnevnog reda redovne sjednice Gradskog vijeća, ali je ona prošla uz glasove Možema! na izvanrednoj. Na toj prvoj sjednici nismo imali ni procjenu. Objasnili su nam da to tako mora biti", objašnjava Ivančić.

Svakako je zanimljivo da na prodaji gradskih nekretnina inzistira Možemo!, platforma koja je u Puli upravo protiveći se prodaji gradskog zemljišta bez da se prethodno izradi registar nekretnina ozbiljno uzdrmala koalicijsku većinu u Gradskom vijeću. Ali nisu možemovci to tražili samo u Puli. Pazinska gradonačelnica Suzana Jašić, podsjeća Ivančić, protivila se prodaji i tražila izradu registra dok je još bila oporbena vijećnica. No, dolaskom na vlast promijenila je ploču.

- Dok je bila u oporbi, protivila se i prodaji gradskih prostora obrtnicima koji su u njima bili više od 30 godina. A sada rasprodaje sve u šesnaest. Da je dosljedna, ne bi prodavala gradsko zemljište, posebno ne po tako niskoj cijeni. Uostalom, i sama je priznala da još uvijek nije izrađen registar nekretnina, što joj je u prošlosti toliko smetalo da je jednom prilikom napustila i sjednicu Vijeća kad se raspravljalo o prodaji gradske imovine, kaže Ivančić.

Predsjednik pazinskog IDS-a tvrdi da su u Gradu rekli da imaju zainteresirane investitore. "Nisu to rekli konkretno za parcele koje trenutno nude na natječaju, već da su imali razgovore o gradskim zemljištima zbog čega su se odlučili na prodaju." Ivančića zanima motiv. Naime, nagađalo se da gradski proračun kašlje pa da zbog toga valja nešto prodati i zakrpati rupe, ali IDS-ovog su vijećnika obavijestili da je Grad likvidan i da ispunjava sve svoje obaveze. "Zbog toga ne vidim razlog zašto su tako čvrsto odlučili sada prodati tih šest parcela. Vidjet ćemo tko će se javiti pa ćemo imati i nešto jasniju sliku", kaže Ivančić.

U ranijem nam je razgovoru rekao i da ne smatra primjerenim da se na tom području gdje su uglavnom obiteljske kuće grade višestambene zgrade pa ga pitamo nije li upravo IDS dok je bio na vlasti to omogućio prostorno-planskim dokumentima. "Istina, ali višestambena zgrada može biti i obiteljska kuća ako ima više etaža. Netko će izgraditi obiteljsku kuću, a netko će iskoristiti maksimalne prostorno-planske mogućnosti. Problem je što u Pazinu nedostaje stambenog prostora, mlade obitelji nemaju gdje živjeti. Stoga mi nismo a priori protiv prodaje, ali ne na ovakav način. Predlagali smo da se na tim parcelama ide u poticanu stanogradnju kao što se to radi u drugim gradovima", zaključuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater