ALJKAVA DRŽAVNA SLUŽBA

Teška priča supružnika iz Marčane: "Četiri mjeseca čekali smo odobrenje da našim novcem kupimo drva. Cijelu zimu smo morali spavati u jaknama"

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Smiljana Lukašić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Smiljana Lukašić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Zbog narušenog zdravstvenog stanja i mnogobrojnih operacija, Smiljani Lukašić iz Marčane prije nekoliko je godina sudskim putem dodijeljen skrbnik. Nakon djelatnika pulskog Centra za socijalnu skrb, brigu o njoj preuzeo je suprug Damir postavši skrbnikom, ali i opunomoćenikom za korištenje nasljedstva. Naime, Smiljana je od svoje 90-godišnje majke, nakon prodaje obiteljske zemlje, na svoj bankovni račun dobila pozamašnu svotu novca, i to namjenskih, za obnovu kuće. Supružnici su se veselili da će si konačno moći priuštiti nove kućanske aparate, posebno perilicu posuđa i štednjak, ali i novi laminat. U kuću, kažu, dugo nisu ulagali.

Smiljana je vrlo teško pokretna i hoda uz pomoć hodalice, a suprugu Damiru je amputirana noga pa se i on vrlo slabo kreće uz pomoć štake ili u kolicima. Unatoč tome, ipak nisu ostvarili pravo ni na kakav oblik tuđe pomoći ni njege. Kći koja im je ranije pomagala preminula je prije sedam godina u dobi od 37 godina. A da bi priča bila još teža, usprkos svoti na bankovnom računu, obitelji Lukašić ruke su u potpunosti vezane odlukama Centra za socijalnu skrb. Za bilo kakvo trošenje svog novca moraju dobiti suglasnost Centra koji na njihove upite i zahtjeve uopće ne šalje odgovor ili ga šalje sa zakašnjenjem od čak nekoliko mjeseci!

"U studenom prošle godine Centru za socijalnu skrb podnijeli smo zahtjev da nam odobre novac za drva. Odgovor je stigao u ožujku", priča Damir Lukašić. Supruga Smiljana, koja navodi da već devet godina spava na dvosjedu, dodaje da su cijelu zimu morali spavati u jaknama jer se nisu imali kako grijati. "To je tužno", govori Smiljana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of