SPORAZUM S FAKULTETOM IZ OSIJEKA

Svi proizvođači s Vodnjanštine moraju ujednačiti kvalitetu maslinovog ulja i povećati količine

| Autor: Glas Istre
Robert Raponja, Edi Pastrovicchio i prof. dr. sc. Jurislav Babić

Robert Raponja, Edi Pastrovicchio i prof. dr. sc. Jurislav Babić


Sporazum o poslovnoj suradnji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Grada Vodnjana potpisali su jučer u Vodnjanu dekan fakulteta prof. dr. sc. Jurislav Babić i gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio. Potpisivanju je prisustvovao i prorektor osječkog Sveučilišta za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju red. prof. art. Robert Raponja.

Grad Vodnjan prepoznao je u ovoj visokoškolskoj ustanovi iz Osijeka sposobnost i stručnost te potencijal za potporu daljnjem razvoju poljoprivrede na Vodnjanštini, posebno maslinarstva, kao i proizvodnji i promociji visokokvalitetnih autohtonih namirnica s ovog područja.

- U ovom sporazumu vidimo mogućnost da razvojnim projektima naš proizvod, ekstra djevičansko maslinovo ulje, dovedemo na još višu razinu. I nadam se da se nećemo zadržati samo na maslinama i maslinovom ulju, jer prostora za suradnju ima puno, rekao je gradonačelnik Pastrovicchio.

Prema riječima dekana Babića, smisao ovakvih sporazuma je da se zajedničkim snagama radi na unaprjeđenju naših lokalnih zajednica, gospodarstva i općenito proizvodnji i preradi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Suradnja Fakulteta i Grada odnosit će se na razvijanje novih te unaprjeđenje postojećih postupaka (tehnologija) i proizvoda kao i na predavanja o nutritivnoj vrijednosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Sporazumom se predviđa i izrada i predlaganje projekata od zajedničkog interesa, zajedničko sudjelovanje na projektima, međusobna potpora u podnošenju prijedloga financiranja projekata prema domaćim i međunarodnim organizacijama, organizacija stručnih i znanstvenih skupova, seminara i sastanaka, edukacije i usavršavanja zaposlenika Grada u područjima od interesa i drugo.

Rektor Raponja, inače poznati kazališni redatelj, dramski pedagog i nastavnik iz Pule, rekao je da je Prehrambeno-tehnološki fakultet, uz Poljoprivredni, najstarija sastavnica Sveučilišta u Osijeku, te da organizira mnogobrojne konferencije i znanstvene skupove i usko surađuju s privredom.

Inicijativa za potpisivanje sporazuma, otkrio je, krenula je upravo s osječkog fakulteta jer već godinama za svoja istraživanja nabavlja maslinova ulja upravo iz Vodnjana.

- Osim obrazovanja, važan segment su nam znanstvena aktivnost i suradnja s gospodarstvom i lokalnom zajednicom, Možemo se pohvaliti da imamo jako puno znanstvenih i stručnih projekata, veliki broj suradnji, a ovo je prvi sporazum o suradnji s jednom lokalnom zajednicom u Istri. Vjerujem da nije i posljednji i da ćemo naše iskustvo i znanje primijeniti i na ovaj dio Hrvatske, rekao je dekan Babić.

Na pitanje novinara što se može dodatno učiniti za podizanje kvalitete maslinovih ulja Vodnjanštine, dekan je odgovorio da istarska ulja već imaju zavidnu kvalitetu, ali je potrebno osigurati i da svi proizvođači imaju ujednačenu kvalitetu i da se postignuta razina kvalitete održi. Uz to, potrebno je raditi na podizanju količina i na promociji proizvoda. Gradonačelnik Pastrovicchio nadovezao se riječima da posao s razvojem maslinarstva na Vodnjanštini nije gotov, da treba još odgovoriti na svjetske trendove o smanjenju korištenja pesticida, istražiti promjene klime i slično, kako bi proizvođačima odgovorili na njihove zahtjeve i potrebe. Jedan od izazova je i maslinovo ulje kategorizirati kao proizvod čija konzumacija obogaćuje ljudsko zdravlje!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini