LOVAČKIM DRUŠTVIMA OSIGURANJE OD NALETA VOZILA NA DIVLJAČ

Svehrvatska "lovačka" polica osiguranja za 25 milijuna kuna


Dobra vijest za 38 istarskih lovačkih društava i njihovih 4.000 članova - na nivou Hrvatske za sva se lovačka društva, pa tako i istarska, sklapa polica osiguranja od naleta vozila na divljač u godišnjem iznosu od 25 milijuna kuna. Ministarstvo poljoprivrede osigurat će 15 milijuna kuna, Ministarstvo prometa pet milijuna kuna i Hrvatski lovački savez pet milijuna kuna.

Polica se sklapa na razdoblje od pet godina. Na prošlotjednoj sjednici izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza održanoj u Osijeku donesena je odluka koliko koji županijski lovački savez sudjeluje u ovih pet "lovačkih" milijuna kuna, tako na Lovački savez Istarske županije, odnosno lovačke udruge, otpada 500.000 kuna, prenio je Mladen Belušić tajnik istarskog Lovačkog saveza.

Istra druga po broju šteta

Jedinstvenim modelom osiguranja lovačkih društava od rizika šteta u prometu ugovaranjem jedinstvene police, stalo bi se na kraj postojećoj praksi gdje je isplata odšteta vlasnicima vozila zbog naleta vozila na divljač neka lovačka društva diljem Hrvatske dovela na prosjački štap.

- Istarska županija nije prva u Hrvatskoj po broju šteta od naleta vozila na divljač, ali je druga. Ispred nje je samo Karlovačka županija. Lani je na istarskim prometnicama bilo 353 naleta vozila na divljač, a prosjek za trinaest zadnjih godina je 250-ak naleta godišnje, iz čega je vidljiv uzlazni trend ovih prometnih nesreća, istaknuo je Belušić na godišnjoj skupštini Lovačkog društva "Mirna" Buzet.

Osiguravanjem lovačkih društava od šteta nastalih prilikom naleta vozila na divljač riješit će se ovaj problem za budućnosti, no što je s regresnim zahtjevima koji dolaze na naplatu i zbog kojih su neka lovačka društva u nekoliko navrata bila u blokadi, pitali smo Belušića, koji odgovara da je to još uvijek otvoreno pitanje.

- U toku je rješavanje 116 regresnih zahtjeva u ukupnom iznosu od 1,67 milijuna kuna. Pored toga trenutno se na nivou Istre vodi sudski postupak za sto šteta ukupno vrijednih 2,49 milijuna kuna, rekao je Belušić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini