pomoć građanima

Porečkim umirovljenicima preko milijun kuna za sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja


Krajem prošle godine Grad Poreč isplatio je sva sredstava planirana za sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja (DZO) umirovljenicima Poreča, aktivnost koja se vrlo uspješno provodi već nekoliko godina. Pravo na ovu pomoć lani je iskoristilo 2.450 porečkih umirovljenika, te su isplaćena sva za tu svrhu planirana proračunska sredstva, ukupno 1.008.000 kuna. Riječ je o pomoći građanima koja obuhvaća najveći broj korisnika, a Grad Poreč sufinancira DZO sufinanciranjem premije s iznosom od najviše 35 kuna mjesečno, odnosno najviše s iznosom do 420 kuna.

Pravo na pedesetpostotno sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja ostvaruju umirovljenici koji imaju hrvatsko državljanstvo, prebivalište na području Grada Poreča i sklopljenu ili obnovljenu policu DZO za 2018. godinu.

Pravo ne ostvaruju umirovljenici koji osim mirovine ostvaruju i prihode od redovnog radnog odnosa, kao i umirovljenici koji ostvaruju pravo na plaćanje premije DZO na teret državnog proračuna. Osnova za sufinanciranje je sklopljena ili obnovljena polica DZO. Iznos s kojim Grad sufinancira DZO isplaćuje se, u pravilu, umirovljeniku na njegov tekući račun, ali se može isplatiti i njegovom punomoćniku, ako je tako određeno u punomoći ili skrbniku ukoliko je rješenjem Centra za socijalnu skrb Poreč ili odobrenjem Centra tako određeno.

Poziv za dostavu zahtjeva i potrebne dokumentacije bio je otvoren od početka listopada do sredine prosinca prošle godine, ali su se zahtjevi primali i nakon 15.12. odnosno do kraja prosinca 2018. godine.

Grad Poreč je i Proračunom za 2019. godinu planirao sredstva za sufinanciranje DZO u istom iznosu kao i u 2018. godini.

Sufinanciranje DZO umirovljenicima jedna je od brojnih aktivnosti koje Grad Poreč provodi za svoje sugrađane treće životne dobi, kao socijalno osjetljiva sredina, koja brine o svim dobnim skupinama. Ostale pomoći umirovljenicima su dodatak na mirovinu umirovljenicima s najnižim prihodima, sufinanciranje komunalne naknade i odvoza otpada, sufinanciranje smještaja stalnog i poludnevnog boravka u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč, sufinanciranje ostalih programa u Domu za starije i nemoćne Poreč poput medicinske rekreacije i posudbe medicinskih pomagala, hospicija (skrbi u kući), te sufinanciranje rada udruga umirovljenika.(GI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum