TJESTENINA SARA DORIJANE PETEH IZ KRUŠVARI

SVE JE POČELO S FUŽIMA: Fuži kao bazna domaća tjestenina jedan su od sinonima za istarski pjat

Dorijana Peteh nastavila obiteljsku tradiciju

Dorijana Peteh nastavila obiteljsku tradiciju


Za razliku od većine malih proizvođača tjestenine u Krušvarima su se odlučili za izradu isključivo smrznute tjestenine, postiže se tako dosta dobra kvaliteta, iako je to nešto malo zahtjevnije. Tjestenina ide u šoker za trenutno smrzavanje, potom se pakira i odlaže u zamrzivače

Istarska tradicionalna kuhinja već je odavno upregnuta u suvremene gastro trendove, a fuži kao bazna domaća tjestenina jedan su od sinonima za Istru u pjatu, pa tako i njen sjeverni dio. Sve je više proizvođača istarske tjestenine. Uz one veće, prepoznatljivog tržišnog brenda, puno je malih obrta za proizvodnju domaće tjestenine, među njima i Tjestenina Sara, obrt Krušvari, vlasnice Dorijane Peteh, prava mala manufaktura za ručnu izradu tjestenine. Uglavnom se sve radi ručno gotovo kako su to nekoć radile naše none koje su mijesile i oblikovale tijesto dok su istovremeno na špargetu na drva pripremale šugo od domaće kokoše ili zeca.

Samo smrznuta tjestenina

Mnogi izbjegavaju pripremu domaće tjestenine jer smatraju da za to treba puno vremena, znanja i iskustva. U malom selu Krušvari nedaleko od Buzeta valjak za valjanje tijesta i dalje je u upotrebi, iako je daleko češće u pogonu valjalica. Za razliku od većine drugih malih proizvođača odlučili su se za izradu isključivo smrznute tjestenine, postiže se tako dosta dobra kvaliteta, iako je to nešto malo zahtjevnije. Tjestenina ide u šoker za trenutno smrzavanje, potom se pakira i odlaže u zamrzivače.

- Smrznutu tjesteninu teže je distribuirati jer treba imati dostavno vozilo s hladnjačom na -18 stupnjeva. Mi imamo takvo vozilo, dostavljamo robu i to nije problem, kaže Dorijana.

Obrt postoji već trideset godina. Prvo je bio usmjeren u ugostiteljstvo, a već dvadeset godina i na proizvodnju tjestenine. Otvorili su ga Dorijanina mama Lina i otac Vlado Krušvar, a kada su otišli u mirovinu prije sedam godina, preuzela ga je Dorijana i nastavila obiteljsku djelatnost s time da se odlučila samo za proizvodnju domaće tjestenine.

Nastavlja obiteljski posao

- Sve je počelo s fužima. Moji roditelji radili su tjesteninu za vlastiti ugostiteljski objekt u Krušvarima. Fuži su bili jako popularni i traženi pa su paralelno s ugostiteljstvom započeli s proizvodnjom tjestenine za druge ugostiteljske objekte, kaže Dorijana.

U maloj manufakturi višegodišnje obiteljske tradicije danas je uz Dorijanu zaposlena još jedna djelatnica, a paleta proizvoda u međuvremenu se proširila pa proizvode fuže, fuže sa špinatom, sa koprivom, raviole sa sirom, sa špinatom, sa šparogama, sa koprivom, sa bučom i sa tartufima, lazanje, lazanje sa špinatom, koprivom, od sipinog crnila, slatke raviole s grožđicama, bez grožđica, njoke i njoke s koprivom. Ručno rađeni domaći fuži istarski su gastronomski dragulj s obje strane granice, no tražene su i ostale vrste smrznute tjestenine.

- Tijesto zamijesimo u miješalici, valjamo ga na određenu debljinu i potom ide u valjalicu. Fuži se motaju ručno. Sve je ručni rad, iziskuje puno više vremena i ne stigne se napraviti neka veća zaliha. Tjestenina je svježe smrznuta u šokeru, kaže Dorijana. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini