NAJNOVIJEJOPI

Svakojako smeće na deponiju građevinskog otpada: U OPĆINI IZGUBILI STRPLJENJE I NAJAVILI ZATVARANJE ODLAGALIŠTA

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Anđelo DAGOSTIN)

Od 15. svibnja najavljeno je otvorenje pazinskog reciklažnog dvorišta u Jelenčićima gdje će se moći deponirati dio otpada, a očekuje se i sanacija pazinskog odlagališta građevinskog otpada Lakota

S uvođenjem novog sustava gospodarenja otpadom na mnogim se mjestima u Istri intenzivirao problem s nelegalnim bacanjem otpada u prirodu, a na jedno nas je takvo smetlište nedavno upozorio ogorčeni čitatelj. Obišli smo taj deponij, koji se nalazi između supetarskih zaseoka Jopi i Juršići pokraj lokalne ceste Sveti Petar u Šumi - Krajcar Brega.

Stanje izmaklo kontroli

I doista, na terenu je stanje izmaklo kontroli: uz građevinski otpad ondje se nalazi svakakav otpad iz kućanstva koji možete zamisliti. Od supetarskog općinskog pročelnika Klaudija Zgrablića doznajemo da se radi o legalnom općinskom deponiju građevinskog otpada koji je kao takav upisan u općinski prostorni plan. No, u posljednje vrijeme općinska uprava počela je gubiti bitku s nelegalnim odlagačima otpada. Zamišljeno je bilo da zainteresirani kontaktiraju općinskog komunalnog djelatnika koji bi im podigao rampu, međutim, postavljenu su rampu, zajedno s pločom i telefonskim brojem, nepoznati počinitelji više puta polomili, a na deponij počeli neselektivno odlagati otpad. I to ne samo u za to predviđeno područje već i po pristupnom putu.

Rješenje - preskupo!

U općinskoj su upravi razmišljali o izgradnji montažnog objekta za gospodarenje otpadom, međutim, kada su izračunali koliko bi ih koštalo dovođenje struje i vode te zapošljavanje komunalnog djelatnika shvatili su da je to za najmanju istarsku općinu preskupo. Sada su izgubili strpljenje te najavljuju zatvaranje odlagališta.

- Trenutno saniramo odlagalište, a uskoro ćemo ondje postaviti prikladnu barijeru pa odlaganje ondje više fizički neće biti moguće, najavljuje pročelnik Zgrablić i dodaje da je 15. svibnja najavljeno otvorenje pazinskog reciklažnog dvorišta u Jelenčićima gdje će se moći deponirati dio otpada, a očekuje se i sanacija pazinskog odlagališta građevinskog otpada Lakota.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam