STARO NORMALNO

SUBOTINA PO STARINSKI 11. RUJNA U STAROGRADSKOJ JEZGRI BUZETA: Fritada od 2.021 jaja i desetak kilograma tartufa te pučki sajam

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimio: Milivoj Mijošek)

(Snimio: Milivoj Mijošek)


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović dolazi na Subotinu, u Buzetu ga očekuju u petak 10. rujna na svečanoj sjednici Gradskog vijeća kojom se obilježava gradski praznik. To nije jedina novost ovogodišnjeg izdanja Subotine, koncepcijski drugačijeg od dosadašnjih, naime subotnji i nedjeljni sadržaji tradicijske pučke fešte po prvi će se puta objediniti i održati u subotu 11. rujna u buzetskom starom gradu.

Pripreme za Subotinu u punom su jeku, a sve će ovisiti o epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi početkom rujna, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, predsjednik Turističke zajednice Buzeta Dean Prodan i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić. 

Laskava ocjena The Guardiana 

U Subotinu već 21. kolovoza uvodi boćarski turnir, a 3. rujna Katedra Čakavskog sabora Buzet održava znanstveni skup Buzetski dani koji će se tematski posvetiti Stipanu Konzulu Istraninu, hrvatskom protestantskom piscu i prevoditelju u povodu 500. godišnjice njegova rođenja (Buzet, 1521. godine - Eisenstadt / Željezno, Burgenland / Gradišće, Austrija, 1579. godine).

Središnji vikend proslave gradskog praznika započinje u petak 10. rujna svečanom sjednicom Gradskog vijeća.

- Milanović dolazi 99,9 posto, ne znam što bi se moralo dogoditi da ne dođe, a moguće dolaze i Ivo Josipović i Stjepan Mesić, najavio je Kajin te rekao kako će se toga dana obilježiti dovršetak obnove poslovnih prostora Erste banke, investicije vrijedne 6,5 milijuna kuna. Domjenak za vijećnike i sve uzvanike daruje poduzetnik Denis Podreka koji otvara novoobnovljenu poslovnu zgradu nekadašnje pekare.

U subotu 11. rujna u 14 sati u starogradskoj jezgri započinje Subotina po starinski, pučka fešta kakva se uz blagdan Male Gospe na Buzeštini slavila prije stotinjak godina, jedna od najljepših povijesnih manifestacija u Istri, a možda i u Hrvatskoj, koju je britanski dnevni list "The Guardian" svojevremeno uvrstio među dvadeset najboljih tradicijskih festivala u Europi! 

Izložba slika i plesna predstava 

- Krenuli smo s tom promjenom da se kompletna Subotina održi u starogradskoj jezgri i da se sve svede na subotu. Subotina po starinski malo će biti reducirana i vremenski započeti u 14 sati, a ne u 12 sati kao do sada i trajat će do 20 sati kada na starogradskom Trgu Pjacalet započinje onaj dio programa koji se tradicionalno održavao na Fontani, a to je priprema velike fritade od 2.021 jaja i desetak kilograma bijelog tartufa u divovskoj tavi, kojom se obilježava i početak sezone ove skupocjene podzemne gljive. Slijedi nastup glazbenog gosta koji će potrajati prema sadašnjim mjerama do 24 sata. Bilo bi idealno kada bi se to moglo produžiti, ali o tome ćemo više znati kada dobijemo smjernice Stožera. Vjerujemo da će ova nova koncepcija biti zanimljiva posebno za one koji dolaze samo jedan dan na Subotinu jer će i subotnje i nedjeljne sadržaje dobiti sve u isti dan, istaknula je Pavletić.

Nedjelja 12. rujna rezervirana je za novi turistički sadržaj, vođene turističke ture starogradskom jezgrom u pratnji kostimiranog lika Stipana Konzula Istranina u povodu 500. obljetnice njegova rođenja.

Kao i lani, za središnji vikend Subotine iz gradskog proračuna dodijelit će se potpora buzetskim ugostiteljima za organizaciju prigodnih programa obilježavanja gradskog praznika u okviru ugostiteljskih objekata. Pučko učilište priprema dva kulturna sadržaja: 9. rujna izložbu slika buzetskog umjetnika Boška Kedže "Buzetske vizure", a 21. rujna plesnu predstavu "Plesna demokracija". 

Obilati sportski sadržaji 

Subotina već tradicionalno obiluje sportskim sadržajima, najavio je Dean Prodan, od boćarskog turnira, planinarskog pohoda, međunarodnog turnira umirovljenika u boćanju i pikadu, natjecanja u streljaštvu, memorijalne paragliding lige "Ivo Žigo", memorijalnog rukometnog trunira Bojan Piutti, taekwondo i kickboxing demonstracija, do nogometnih utakmica, turnira u tenisu, u stolnom tenisu, pljočkanju…, a kroz Buzet prolaze i trail utrka 100 milja Istre te biciklistička utrka "Kroz Istru".

Iz bogatog sportskog programa valja izdvojiti 40. izdanje najpoznatije hrvatske auto utrke Buzetski dani, no prenio je Kajin, ukoliko se ne bude mogla organizirati s gledateljima, financijski je neisplativa, pa u Autoklubu Buzet razmišljaju u tom je slučaju prolongirati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater