OBLJETNICE: NEKI OD NAJZNAČAJNIJIH ISTARSKIH SPOMENDANA KOJI ĆE SE OBILJEŽITI U OVOJ GODINI

Stotinu godina pulskog brodogradilišta Scoglio Olivi


Brodogradilište Scoglio Olivi u Puli, preteča današnjeg Uljanika, osnovano je 1918. godine. Godine 1921. podijeljeno je u dva dijela – Arsenal (kopneni dio) koji je ostao pod upravom državne ratne mornarice, i Uljanika (otok) koji je postao dioničko društvo. Vlasnici su postali poduzetnici Cosulich iz Trsta. Danas pulsko brodogradilište trese kriza neslučenih razmjena i po svoj prilici neće u tuzi i tjeskobi biti vremena za rođendansko slavlje.

Prije sedamdeset godina počela se graditi tzv. Raška pruga, pruga Lupoglav-Štalije, dužine 52.7 kilometara. Dionica Raša-Kršan puštena je u promet 1950., a čitava pruga godinu dana kasnije. Raška pruga odvaja se od pruge Divača-Pula na nadmorskoj visini od 396 metara u Lupoglavu.

Tunel kroz Učku (5.62 km)probijen je prije četrdeset godina, 14. svibnja 1978., a zajedno s cestovnom dionicom Matulji-Lupoglav dovršen je i pušten u promet 1981. godine.

Osnutak poduzeća i otvaranje tvornica

Porečka Agrolaguna osnovana je 1963. godine od poljoprivrednih zadruga s područja Poreštine. Osnovna joj je djelatnost bila proizvodnja grožđa i vina, lješnjaka, ratarskih kultura, ovčarstvo i proizvodnja sira. Poslovala je u sklopu turističko-ugostiteljske tvrtke Plava laguna. Dioničko je društvo od 1992., a od 2004. u sastavu koncerna Agrokor, koji je završio neslavno. Tvornica trikotažne proizvodnje Olga Ban u Puli osnovana je 1948. Njezine tradicije slijedila je tvrtka Modna trikotaža Arena, najveći proizvođač trikotažnih odjevnih predmeta u Hrvatskoj, čiji su proizvodi nosili oznaku Hrvatske kvalitete. I Arena je propala. Istarska tvornica vapna na Mostu Raša puštena je u rad 1963. godine. Godine 1993. tvornica je privatizirana i u vlasništvu je austrijskog koncerna. Jadranturist iz Rovinja, sada u sastavu Maistre, počeo je poslovati 1953. kao ugostiteljska radnja. Tijekom godina prerastao je u respektabilno ugostiteljsko-turističko poduzeće. Riviera, porečko ugostiteljsko-turističko poduzeće, koje danas nosi ime Valamar Riviera, utemeljeno je 1953. godine. Poduzeće je te godine u gradu i na otoku Sv. Nikola imalo nešto manje od dvjesta postelja. Za razvoj tvrtke zaslužni su direktori Antun Restović, Oreste Cosseti i Franco Palma, a danas nova, mlada ekipa, na čelu sa Željkom Kukurinom. Istraturist, hotelsko-turističko poduzeće, danas u sastavu porečke Plave lagune, osnovano je u Umagu 1963. godine. Raspolagalo je s nešto manje od tisuću postelja. Godine 1990. u naselju Stella Maris izgrađen je teniski centar na kojem je prvi put organiziran međunarodni teniski turnir. Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Primarius dr. Martin Horvat“ u Rovinju svečano je otvorena 1888. godine. Prisutna je bila nadvojvotkinja Marija Terezija i njezin suprug, austrijski nadvojvoda Karlo Ludoviko. Otvaranjem bolnice počinje razvoj rovinjskog turizma.

Znanost, školstvo, obrazovanje i slikarstvo

Poljoprivredna škola u Poreču, prva takva u Istri, osnovana je 1883. u sklopu Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice. Osnivač je bio Carlo Hugues (1849.-1934.), talijanski agronom, znanstvenik, koji je školu vodio sedamnaest godina. Uspješno je radio na obnovi vinograda u Istri pogođenih filokserom. Gradski muzej u Puli, koji je nakon Prvog svjetskog rata postao Kraljevskim muzejom Istre, osnovan je 1903. godine. U njega je dospio dio zbirki porečkog muzeja, zbirke Gradskog muzeja i Lapidarija u Puli koji je do 1918. godine bio u ovlasti Državne uprave za zaštitu spomenika. U Rovinju je 1968. osnovan Centar za povijesna istraživanja, Centro di Ricerche Storiche, ustanova talijanske nacionalne zajednice. Djeluju pet odsjeka: opća povijest regije, etnologija, etnografija, romanska dijalektologija, povijest radničkog pokreta i NOP-a, društvena istraživanja. Knjižnica ima više od 93 tisuće svezaka. Objavljuje sveske sa specifičnim temama. Labinski atelieri, neformalna skupina pretežito akademski obrazovanih ljudi, prvi su put izlagali 1968. u galerijskom prostoru Narodnog muzeja u Labinu. Bili su to Quintino Bassani, Emil Bobanović Ćolić, Josip Diminić, Jasna Maretić Diminić, Eugen Kokot, Vera Kos Paliska, Karlo Paliska, Renato Percan, Mate Čvrljak. Posljednji zajednički nastup (s pridruženim umjetnicima) imali su 1982. godine u Idriji (Slovenija). Idejni su začetnik Mediteranskog kiparskog simpozija što se održava u Dubrovi kraj Labina. Djelatnost skupine nastavljena je kasnije sporadičnim nastupima Labinskog likovnog kruga. Slikarska kolonija Riviera, godišnje okupljanje likovnih umjetnika u Poreču pokrenula je tvrtka Riviera 1983. godine. Utemeljitelj kolonije je Miro Tripar. Galerist Marino Cettina preminuo je u Umagu 1998. Godine 1985. otvorio je galeriju, poslije nazvana Galerija M. Cettina. To je jedna od prvih privatnih galerija za suvremene vizualne umjetnosti na našim prostorima. Prije sedamdeset godina u Cerovlju je rođen Drago Opašić Billy, speleolog, ronilac, pirotehničar i pjesnik. U Pazinu je 1975. utemeljio Speleološko društvo Istra, prvu speleološku udruga u Istri. Istraživao je više od 450 speleoloških lokaliteta. Godine 1993. sudjelovao je u razminiranju pulske Zračne luke. Umro je u Pazinu 2000. Godine 1973. u Puli je osnovano Astronomsko društvo Istra. Prvi predsjednik bio je novinar Mirko Urošević. Društvo je 1979. dobilo na korištenje nekadašnju austrijsku Mornaričku zvjezdarnicu u pulskom parku Monte Zaro.

Sakralni objekti i crkveni preporoditelji

Godine 1858. u Poreču je za biskupa ustoličen dr. Juraj Dobrila, prvi istarski Hrvat porečke i pulske biskupije. Godine 1875. imenovan je tršćansko-koparskim biskupom. Umro je u Trstu 1882. Rodio se u Velom Ježenju 1812. Jakov Volčić, svećenik i preporoditelj, umro je 1888. u Zarečju; rođen u Gorenjoj Vasi kraj Škofje Loke 1815. Jedan je od prvih prikupljača folklorne građe, istraživač i prepisivač glagoljskih rukopisa i natpisa. Svećenik, preporoditelj, i pjesnik Petar Studenac, rodio se 1898. u Kanfanaru (umro u Rijeci 1811.). Službovao je u Muntrilju, a od 1838. do smrti u Kanfanaru. Josip Vidau, svećenik i dobar poznavatelj pučke medicine, umro je u Pazinu 1983. Među ostalim, službovao je u Humu gdje je potaknuo spravljanje biske, ljekovite rakije s listovima imele. Župna crkva Sv. Feliksa i Fortunata u Šišanu sagrađena je 1528. Crkva Sv. Josipa u Rovinju 1673. (Bezgrešnog začeća BDM pokraj groblja 1363., a crkva Sv. Pelagija u krugu bolnice s dva usporedna zvonika 1908.). Godine 1773. podignuta je crkva Sv. Šimuna i Jude u Tinjanu. Crkva u Višnjanu, Sv. Kvirina i Julite, sagrađena je 1833., Sv. Ivana Krstitelja u Šušnjevici 1838. Nova Vas (porečka) dobila je župnu crkvu Sv. Roka 1853. Župna crkva Sv. Mihovila arkanđela u Žminju gradila se od 1625. do 1718., a ona u Dajli, Sv. Ivana Krstitelja, od 1763. do 1903. Mornarička crkva u Puli, Gospe od Mora, počela se graditi 1891., a dovršena 1898. Te je 1898. godine posvećena crkva Gospe od Krunice u Trvižu. Na zvoniku rovinjske župne crkve Sv. Fume godine 1758. postavljen je barokni kip svetice (crkva se gradila od 1725. do 1736., posvećena 1756.). Zvonik župne crkve Sv. Pelagija u Novigradu, visok 45 metara, izgrađen je 1883. godine. (Pripremio Robert BURŠIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum