ISTRAMET

STIŽE NAGLO ZATOPLJENJE, u Istri temperature rastu do 27 °C, a široj regiji 30 °C!

| Autor: Petar RADOVAN / Istramet
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Iako nas iznadprosječna toplina prati već duže razdoblje, Istramet piše da pravo zatopljenje tek počinje od - danas.

Umjesto da temperature zraka sukladno dobu godine postupno padaju, pred nama je drastično zatopljenje. Uslijed razvoja ciklone iznad Španjolske, naši krajevi naći će se toplom sektoru uz direktan i višednevan dotok toplog afričkog zraka.

Ekstremno topao zrak prodrijet će sve do sjevera Njemačke, a odstupanje od prosjeka na plohi 850 hPa (oko 1500 m.n.v.) bit će veće od 12 °C. Riječ je o ekstremnom odstupanju, a da su primjerice temperature zraka toliko niže od prosjeka, stvorili bi se uvjeti za snijeg u većem dijelu Hrvatske.

U Istri do 27 °C, a u regiji do 30 °C

Uslijed dotoka vrućeg afričkog zraka i obilja sunčanog vremena, temperature zraka na istarskom području počevši od utorka penjat će se do 27 °C. U široj regiji, naročito u srednjoj i južnoj Italiji, Crnoj Gori i Srbiji, temperature zraka mogle bi porasti i do vrućih ljetnih 30 °C.

Ekstremno toplo vrijeme uz prave ljetne temperature, piše Istramet, potrajat će barem 5-7 dana, ali prema većem dijelu modela značajnije zahlađenje ne trebamo očekivati sve do kraja mjeseca.

Ekstremno visoke temperature zraka pratit će i toplo more. Njegova se temperature ovih dana na Jadranu kreće između 18 °C u Senju i 22 °C u Dubrovniku. U Istri je njegova temperatura oko 20 °C, dakle sasvim zadovoljavajuće za kupanje.

Trodnevna Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

PONEDJELJAK - Pretežno do djelomice sunčano vrijeme, u gorju povremeno uz umjerenu naoblaku, no zadržat će se suho. Puhat će slabo do umjereno jugo. Jutarnje temperature zraka od 9 do 15 °C, dnevne vrijednosti između 21 i 26 °C.

UTORAK - Pretežno sunčano vrijeme, u gorju povremeno uz umjerenu naoblaku. Puhat će većinom slab sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 9 do 15 °C, dnevne vrijednosti između 22 i 27 °C.

SRIJEDA - Djelomice sunčano vrijeme, povremeno uz umjerenu naoblaku visokog tipa. Puhat će većinom slabo jugo. Jutarnje temperature zraka od 9 do 15 °C, dnevne vrijednosti između 22 i 27 °C.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater