LJETNI SOLSTICIJ

STIGLO NAM JE LJETO: Makar kalendarski, kad već nisu neke vremenske prilike za kupanje u moru...

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Dejan ŠTIFANIĆ)

I makar današnji dan, 21. lipnja, se obično smatra prvim danom ljeta, ove godine je ljeto stiglo nešto ranije - prema podacima Zvjezdarnice Zagreb, ljetni solsticij ove godine se desio 20. lipnja u 22.44 sata, te će trajati sve do 22. rujna do 1.30 sati.

Vremenske prilike su danas više jesenske no ljetne, s obzirom da kiša pada na većem dijelu istarskog poluotoka a i temperature su nešto niže u odnosu na prethodne dane.

Ljetni solsticij događa se kada Sunce postigne najveću i najsjeverniju točku na nebu. Tada je na sjevernoj Zemljinoj polutki dan najdulji i počinje ljeto, a na južnoj Zemljinoj polutki je dan najkraći i počinje zima.

Inače, ljeto može početi u razdoblju od 20. do 22. lipnja, ovisno o tome kada Sunce dostigne svoju najvišu točku. Gregorijanski kalendar također je odgovoran za različite dane početka ljeta. Budući da po njemu godina otprilike traje 365, 242199 dana, svake četiri godine dogodi se prijestupna godina koja poremeti početak ljeta.

To je dan s najviše sunčeve svjetlosti jer sunčeve zrake padaju na zemlju pod direktnim kutom i uzrokuju zatopljenje koje mi nazivamo ljetom.

Kelti i Slaveni prve dane ljeta slavili su velikim vatrama, ali i plesom kako bi pomogli povećati sunčevu energiju.

Danas se prvi dan ljeta gotovo nigdje ne slavi, a jedno od najpopularnijih slavlja je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se tisuće ljudi okuplja oko Stonehengea te očekuje prvo svitanje ljetnog dana.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of