(Snimio Milivoj Mijošek)
Istarski ugostitelji u potpunosti podržavaju zahtjeve koje su u utorak iznijeli predstavnici nacionalnih ugostiteljskih udruga i sindikata, a koji su od ministra financija Zdravka Marića zatražili smanjenje stope PDV-a u ugostiteljstvu ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka, čime bi se ugostiteljstvo prije oporavilo, nastavilo razvijati, a ujedno bi se radnicima povećale plaće.
Potvrdio nam je to predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih radnika pri HGK Istarske županije Stanislav Briškoski. No, iako u načelu podržava zahtjeve Nacionalne udruge ugostitelja Briškoski kaže da su ti prijedlozi samo kopiranje onoga što su istarski ugostitelji od ministra Marića zatražili još 2019. godine.
Smanjenje PDV-a
- Istarski obrtnici i ugostitelji su još 2019. od ministra Marića zatražili smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu tako da je ovaj prijedlog zapravo kopija tog našeg koji je djelomično i prihvaćen jer je smanjen PDV na hranu koja se prodaje u ugostiteljskim objektima. Mi naravno podržavamo zahtjeve nacionalnih udruga, ali u ovom nam je trenutku puno važnije da sezonu uspješno privedemo kraju, a ne da nam se kao prošle godine dogodi da u kolovozu sve stane. Trenutne brojke su odlične, u svom restoranu praktički ne stajem kolika je gužva i bilo bi šteta sad sve to upropastiti, ali bi zato trebalo što prije dozvoliti svim ugostiteljima da rade u punom kapacitetu odnosno da svi kafići mogu raditi i u zatvorenim prostorima, rekao je Briškoski.
Šef Ceha ugostitelja i turističkih radnika rekao je da bi država svakako trebala razmisliti o smanjenju PDV-a na 13 posto i za piće te za cjelokupni turistički sektor jer bi to puno značilo i za konkurentnost hrvatskog turizma, ali i za još jednu stvar koju, kako kaže, neki njegovi kolege rijetko spominju.
- Ministar i ljudi u Vladi bi trebali biti svjesni da bi smanjenjem PDV-a na 13 % na pića u ugostiteljskim objektima, ali i općenito u turizmu, država napravila puno kada je u pitanju suzbijanje sive ekonomije koja je veliki problem u ugostiteljstvu. Tada bi se mogli pozabaviti sa svima koji rade na taj način i te bi objekte bez problema zatvorili. Zato smatram da je smanjenje PDV-a na 13 posto najbolja mjera u borbi protiv sive ekonomije, rekao je Stanislav Briškoski.
Na izmaku snaga
Na sastanku nacionalnih ugostiteljskih udruga i sindikata u ugostiteljstvu koji je održan u utorak u Zagrebu ugostitelji su poslali poruku da je ovaj sektor na samom izmaku snaga te da zato od ministra Zdravka Marića i Vlade traže porezne olakšice. Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak naglasila je da je to prijedlog za čuvanje radnih mjesta, ali i kako bi se, u slučaju prihvaćanja prijedloga, ugostiteljima ‘oslobodio’ novac za ulaganja i veće plaće, a državi u proračun ‘slio’ novac od doprinosa.
- Ako smanje PDV, ostaje nam oko 10 posto sredstava za ulaganja, a ako nam rad priznaju kao porezni odbitak to bi pridonijelo proračunu, kao i zdravstvenom i mirovinskom sustavu. Ako baš ništa od toga, bar da smanje kafićima PDV na piće, tj. na bezalkoholna pića, vino, pivo i napitke (kava i sl.), jer oni bez toga sada vrlo teško opstaju, pogotovo što su u unutrašnjem dijelu zatvoreni više mjeseci, rekla je Tabak te dodala da su prijedlog poslali i ministru financija Zdravku Marića, koji se oko toga još nije izjasnio.
Vraćanje u normalu
Tabak je dodala da su i stožeru poslali prijedlog da se sada u novom setu mjera, koje će objaviti oko 15. srpnja, omogući kafićima rad i u zatvorenom, jer, kako su svi prisutni komentirali, nikome nije jasno zašto su unutra zatvoreni i zašto sada, kada se i drugdje po Europi sve otvara, ne mogu i oni raditi uz epidemiološke mjere i unutra. Podršku su dobili, kako je kazala, i od sindikata STUH, jer se radi o oko 320 tisuća zaposlenih u ugostiteljstvu, kao i od HUP-a, HGK, HOK-a i drugih.
- Cilj svih nas je odraditi cijelo ljeto, jesen, pa i zimu, i vratiti se u normalu. Poštujemo sve zakone i pravilnike, podržavamo cijepljenje i Covid potvrde i nemamo scenarij niti želimo neko novo zatvaranje, jer, ako toga bude, bit će i val stečajeva, upozorila je Tabak, a s njenim se riječima barem djelomično složio i Stanislav Briškoski koji je zaključio da je po trenutnom stanju na terenu pred istarskim ugostiteljima sezona koja bi mogla biti puno bolja nego što je to bilo tko očekivao i da zato treba biti vrlo pažljiv da se ona u idućih nekoliko tjedana ne bi upropastila.