DRŽAVNI INSPEKTORAT

U Istri vlada uvjerenje da inspekcije upravo ovdje najviše kažnjavaju ugostitelje i sve ostale. MEĐUTIM, STATISTIKA POKAZUJE DA NIJE TAKO

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ

"Novigradski slučaj pronalaska viška od 23 kune u konobarovom novčaniku, zbog čega je ugostitelj dobio kaznu višu od 25 tisuća kuna, nije u našoj nadležnosti", poručuju iz Državnog inspektorata. Njih je, naime, u razgovoru za naš list spomenuo predsjednik Ceha ugostitelja Istre Stanislav Briškoski, kazavši da je Državni inspektorat ugostiteljima na jednom sastanku obećao da ih neće odmah kažnjavati, već će ih prvo opominjati.

"Fiskalizacija nije u našoj ingerenciji, već u nadležnosti Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave", pojašnjavaju. Zatečeni su, kažu, izjavom Briškoskog te smatraju da je neistinitim navodima indirektno narušio njihov ugled i percepciju o Državnom inspektoratu. Prema njihovom mišljenju, treba raditi distinkciju između blažih i ozbiljnih prekršaja, a zalažu se i za prevenciju, edukaciju i partnerski odnos s ugostiteljima.

Navode da Državni inspektorat objedinjava 17 inspekcija koje je preuzeo od osam ministarstva. Tržišna i rudarska inspekcija, inspekcija opreme pod tlakom te inspekcija gospodarenja otrovnim kemikalijama preuzete su od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; sanitarna inspekcija od Ministarstva zdravstva; veterinarska, poljoprivredna, lovna, šumarska te fitosanitarna inspekcija od Ministarstva poljoprivrede; turistička inspekcija od Ministarstva turizma; energetska inspekcija, inspekcija zaštite okoliša, inspekcija zaštite prirode te vodopravna inspekcija od Ministarstva zaštite okoliša i energetike; inspekcija rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a građevinska inspekcija od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Da se njih pita, novigradski bi ugostitelj možda prošao i samo s opomenom. Naime, naglašavaju da je u zakonima o ugostiteljskoj djelatnosti i onom o pružanju usluga u turizma propisano načelo oportuniteta. To znači da turistički inspektori neće podnijeti optužni prijedlog, izdati prekršajni nalog ili naplatiti kaznu na licu mjesta ukoliko netko nije ponovio isti prekršaj. Kazna će ga stići samo ako nisu ispravljene nepravilnosti pronađene u ranijim nadzorima, a na to će ga podsjećati naredba inspektora koji u zapisnik unose obavezu i rok za ispravljanje pronađene greške.

No, načelo oportuniteta se ipak ne primjenjuje u svim slučajevima. Vidljivo je to iz podataka Državnog inspektorata. Od stupanja na snagu novog zakona o Državnom inspektoratu 1. travnja do 31. prosinca 2019. obavili su 9.259 inspekcijskih nadzora iz područja ugostiteljstva i turizma na području čitave Hrvatske. U njima je utvrđeno 2.898 raznih povreda propisa, te su u 635 (22 posto) slučajeva primijenili tzv. načelo oportuniteta u inspekcijskim nadzorima, odnosno nisu poduzimali prekršajne mjere protiv prekršitelja.

U Istri je uvriježeno mišljenje da inspektori na Poluotoku treniraju strogoću, odnosno da su ovdje revniji u obavljanju svog posla nego u drugim dijelovima Hrvatske, pogotovo se to odnosi na Dalmaciju. No podaci Državnog inspektorata govore drugačije. Inspektori Područnog ureda Split lani su obavili 2.860 nadzora iz područja ugostiteljstva i turizma, a oni iz Ispostave Pula i Poreč 1.117. Pritom splitski inspektori u 1.810 inspekcijskih nadzora (63 posto) nisu utvrdili povrede propisa, a istarski u 725 slučajeva (66 posto).

Na području splitskog ureda Državnog inspektorata utvrđeno je 1.213 nepravilnosti, u 16 posto, odnosno 192 slučaja inspektori su primijenili tzv. načelo oportuniteta, nadležnim su sudovima podnijeli 163 optužna prijedloga, donijeli su 137 prekršajnih naloga te su naplatili 755 kazni na licu mjesta. Njihove istarske kolege u istom su periodu naplatile 183 kazne, u 435 slučajeva naišli su na nepravilnosti, a 12 posto njih prošlo je samo s opomenama.

U Istri se, zanimljivo, veliki dio inspekcijskih nadzora odnosi na bespravno kampiranje. Ispostava Pula i Poreč lani je kontrolirala kampiste 118 puta i u 104 slučaja utvrdila povrede propisa. S druge strane, Splićani su obavili samo tri inspekcijska nadzora bespravnog kampiranja i ni u jednom slučaju nisu utvrdili kršenje zakona.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of