NAJNOVIJETRADICIONALNA SMOTRA FOLKLORAŠA

Španjolski folkloraši pobjednici Lerona


Španjolska skupina Froles novas pobjednica je 18. smotre folkloraša Leron, održane minulog vikenda u Vodnjanu. Žiri, u kojem su bili Lorella Limoncin Toth, Lidija Nikočević, Orietta Šverko i Massimo Brajković, ocijenio je da su Španjolci ostvarili najbolji ukupan dojam, koji uključuje raznolikost obrade narodne nošnje, instrumenata i, naposljetku, plesa.

Priznanje za istančani virtuozitet na originalnim narodnim instrumentima, te za instrumentalnu izvedbu, pripalo je skupini Spalgena iz Vilniusa, Litva. Za koreografiju i tradicijski ples priznanja su drugi put na Leronu dobili Karad iz Mađarske i talijanska skupina neobičnog imena "I f’st’nidd".

Nagrađenima su priznanja uručili predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul i prvi čovjek vodnjanske Zajednice Talijana Livio Belci. Po mišljenju mnogih, ovaj festival folklora, koji ujedno zatvara dugo i bogato Vodnjansko ljeto, svojom kvalitetom iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Prije proglašenja pobjednika, drugi dan manifestacije, zamjenica vodnjanskog gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja primila je sudionike festivala, a održan je i okrugli stol za kojim se raspravljalo o važnosti očuvanja izvornog folklora u okviru turističke valorizacije pučkih običaja.

Nikola Škoko iz folklorne skupine DPC "Peroj 1657" u svom je izlaganju podsjetio na nužnost njegovanja tradicije i običaja svakog naroda koji u sveopćoj globalizaciji upravo folklorom spašava vlastiti identitet. Smatra da se dio materijalne dobiti od turizma treba usmjeriti u jačanje folklora i vrijednosti koje iz njega proizlaze. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike