MARČANA

Solidna trojka za prvu smotru ulja i vina: NAJSJAJNIJA ZLATA SILJANU I GRUBEŠIĆU

S prve smotre vina i maslinovog ulja općine Marčana

S prve smotre vina i maslinovog ulja općine Marčana


Između 97 uzoraka maslinovog ulja i vina pristiglih na ocjenjivanje za prvu smotru općine Marčana, što se protekle subote u poslijepodnevnim satima održala u sportskoj dvorani u Krnici, najboljim uljem može se pohvaliti Tone Grubešić, a najboljim vinom Sanjin Siljan. Stručna analiza maslinovog ulja obavljena je na 56 uzoraka, šest ih je zaslužilo zlatne povelje, od kojih je ulje Grubešića pokazalo najbolje karakteristike. Za kategoriju vina s područja općine Marčane prikupljen je 41 uzorak, dva su osvojila zlato, a najsjajnije je pripalo Siljanovoj kapljici.

Kemijsku i organoleptičku analizu ulja obavio je agronom i stručnjak za maslinarstvo Edi Družetić, a kemijsku analizu vina Mi-Kom iz Pazina te organoleptičku sommelier Emil Perdec sa svojim stručnim timom. Stručni žiri dao je i ukupnu ocjenu za pristigle uzorke na prvu smotru - u prosjeku dobru trojku, što je dobar poticaj proizvođačima za nastavak rada i usavršavanje za sljedeću godinu, posebno u slučaju tako velikog broja prijavljenih uzoraka, što pokazuje da potencijala i interesa za ovakvim manifestacijama ima.

Smotru u organizaciji Turističke zajednice Općine Marčana otvorio je predstavnik Istarske županije Gracijano Prekalj, pomoćnik pročelnika za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, a u prigodnom programu nastupio je KUD "Mate Balota" iz Raklja. Proglašenju rezultata i dodjeli priznanja pobjednicima prethodio je edukativni program tijekom kojeg je brojnim okupljenima o aktualnim temama u maslinarstvu govorio Družetić, dok je Filip Orbanić održao predavanje o zaštiti maslina. Perdec je pak za vinare i ostale zainteresirane pripremio interaktivna radionicu o kušanju vina.

Uz maslinovo ulje i vino, crno i bijelo, za posjetitelje je pripremljena degustacija drugih autohtonih proizvoda marčanskog područja, poput sira, suhomesnatih proizvoda, rakija, likera, meda i sličnog, a predstavljeni su i autentični suveniri ovoga kraja. (Z. STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter