NOVI SUSTAV PRIKUPLJANJA I ZBRINJAVANJA KUĆNOG OTPADA NA PAZINŠTINI

Smeće će skupljati u domaćinstvu, ali po kojoj cijeni još nije poznato


Kontejneri za skupljanje kućnog otpada uskoro će nestati s pazinskih ulica. Naime, u sklopu novog sustava odvojenog skupljanja otpada u središtu Pazina u Muntriljskoj ulici, ulici Dinka Trinajstića i oko župne crkve već je postavljeno ukupno devet polupodzemnih kontejnera. To je, kako kaže Dragan Šipraka, direktor pazinske Usluge, gotovo četvrtina od 40 kontejnera koliko će ih se narednih mjeseci postaviti po gradu Pazinu.

Obitelj će dobiti po dvije kartice

- Moram pohvaliti građane da su već počeli koristiti polupodzemne kontejnere i na taj način počeli stjecati naviku njihova korištenja, kaže Šipraka. Tijekom lipnja sve će obitelji u Pazinu dobiti po dvije kartice jer se 1. srpnja uvodi nov sustav prikupljanja otpada. Do tada će se kontejneri opremiti padomjerima koji će registrirati tko je, kada i koliko otpada ubacio u polupodzemni kontejner.

- Bez obzira na broj članova, svaka će obitelj dobiti dvije kartice na kojima će se nalaziti kod, OIB, ime i prezime korisnika. Prema tome će se znati tko je i koliko otpada ubacio u kontejner, dodaje Šipraka. Budući da će implementacija novog sustava započeti za oko dva i pol mjeseca, do tada će se, kaže, doznati kakve su navike građana, od kojih Šipraka očekuje odgovorno prihvaćanje novog sustava prikupljanja otpada. Stoga ih poziva da budu strpljivi jer će svi dobiti kontejnere za odvijeno prikupljanje otpada, koji možda u početku neće savršeno funkcionirati, ali će se tijekom korištenja razrađivati i dorađivati dok ljudi ne steknu nove navike.

Iako se novi sustav tek uvodi građani već pokazuju visoku svijest, pa u kontejnere za mješoviti komunalni otpad vrlo rijetko bacaju nešto što onamo ne pripada, staklenu ili plastičnu bocu, metalnu ambalažu, papir ili karton. U ovoj, početnoj fazi, polupodzemni kontejneri će se postaviti po urbanom dijelu Pazinu, a u nekoj kasnijoj fazi, već prema potrebama, i u drugim urbanim sredinama na području središnje Istre. Primjerice u Motovunu, Draguću, Trvižu i drugim mjestima u kojima se za to ukaže potreba zbog racionalizacije prijevoza, ili pak estetskih razloga. Budući da su polupodzemni kontejneri ukopani u zemlji, manje su uočljivi od kontejnera na ulici u nekom turističkom dijelu grada i turističkom gradiću.

Nasuprot tomu, u ruralnim sredinama otpad će se prikupljati slično kao i do sada. Pazinska Usluga na području središnje Istre, odnosno nekadašnje općine Pazin, ima 13 linija prikupljanja kućnog otpada. Linije su raspoređene po danima, a njihov raspored s popisom naselja može se naći na internetskim stranicama Usluge Pazin. Taj je raspored odvoza otpada koristi već gotovo 20 godina pa građani znaju kada se otpad odvozi iz njihova naselja. Isti će se raspored provoditi i narednih mjeseci, a o eventualnim izmjenama građani će na vrijeme biti obaviješteni. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of