SAZNAJEMO

SLUČAJ MLINI - DRŽAVNA GRANICA: SLOVENIJA IPAK POPUSTILA!

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Gradonačelnik Buzeta Žulić pored sporne ograde

Gradonačelnik Buzeta Žulić pored sporne ograde


Slovenija je pod "pritiskom" lokalnog stanovništva ipak otvorila sporna vrata postavljena nedavno na graničnoj crti u Istri. Slovenci s područja Mjesne zajednice Gradin, dvovlasnici koji imaju zemlju na hrvatskoj strani, između slovenskog sela Tuniši kod Pregare i hrvatskog zaseoka Kluni na području oprtaljske općine, s koparskom policijom postigli su dogovor o režimu prilaza svojim parcelama u pograničnom području.

Predsjednik Mjesne zajednice Gradin Simon Markežič izjavio je za Primorske novice kako u dogovoru s policijom zbog sigurnosnih razloga neće otkriti pojedinosti sporazuma, ali su zadovoljni što su uspjeli pronaći zajednički jezik. Jedan od mještana iz Pregare, koji je nedavno pred zaključanim vratima čekao 45 minuta, izrazio je nadu da će se uskladiti i oko vremenskog razdoblja tijekom kojeg će vrata biti otvorena.

Pritisci slovenskih dvovlasnika iz Pregare urodili su plodom i pomogli i onima u hrvatskim Mlinima gdje su vrata postavljena na cesti usred sela.

- Drago mi je da smo zahvaljujući razumijevanju lokalne koparske policije uspjeli dogovoriti da dva dana u tjednu u određeno vrijeme vrata budu otvorena za naše mještane koji prema SOPS-u imaju propusnice kako bi nesmetano mogli obrađivati svoje poljoprivredne površine s druge strane granice. U ostalo vrijeme granicu će na tom mjestu moći prolaziti kao i do sada na način da se jave Policijskoj postaji Kopar na telefonski broj i tada će policijska patrola iz Kopra doći i otvoriti vrata, izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter