OPASNA ODLUKA

Slovenci planiraju poslati vojsku na granicu s Hrvatskom da ih zaštiti od korone. Valter Flego odmah reagirao dopisom Europskoj komisiji. SAZNAJEMO ŠTO JE NAPISAO

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Prioritetno pitanje Europskoj komisiji uputio je zastupnik u Europarlamentu Valter Flego, nakon što su mediji objavili da su načelnici 23 slovenske općine koje se nalaze na granici s Hrvatskom prošlog tjedna slovenskoj Vladi poslali zahtjev za aktiviranjem članka 37. a tamošnjeg Zakona o obrani. Prema tom članku, Parlament na prijedlog Vlade može 2/3-ćinskom većinom prisutnih članova odlučiti da pripadnici Oružanih snaga Slovenije sudjeluju s policijom u široj zaštiti državne granice, ako to zahtjeva sigurnosna situacija.

- Cilj je Europsku komisiju, kao izvršno tijelo Europske unije, upoznati, upozoriti, s onim što planiraju prijatelji iz Slovenije, komentirao je Flego svoju inicijativu.

U svom prioritetnom zastupničkom pitanju Flego navodi kako je dio načelnika slovenskih pograničnih općina uputio dopis slovenskom Ministarstvu obrane u kojem Vladu pozivaju na aktivaciju članka 37. a Zakona o obrani Republike Slovenije i zahtijevaju postavljanje vojske na južnu slovensku granicu kako bi spriječili moguće daljnje širenje epidemije COVIDA-19 i ilegalne migracije. Slovenska Vlada je najavila da će ustrajati pri odluci o stavljanju vojske na granicu kako bi zaštitila interese slovenskih državljana.

- Postavljanje vojske na granice, neće riješiti problem epidemije COVIDA-19, kao ni broj ilegalnih migracija, a može znatno narušiti dobrosusjedske odnose među zemljama, vladavinu prava i uništiti šengensku ideju o ukidanju granica i stvaranju jedinstvenog europskog prostora, mišljenja je Flego te je stoga postavio sljedeća zastupnička pitanja: Što EK čini kako bi spriječila podizanje zidova u EU i rušenje ideje o jedinstvenom šengenskom prostoru? Je li Europska komisija upoznata s najavama slovenske Vlade o mogućem postavljanju vojske na južnu slovensku granicu? Planira li Komisija konkretne mjere kojima bi spriječila spomenute prakse i zaštitila temelje na kojima počiva EU, a to su solidarnost, dobrosusjedski odnosi i jedinstven šengenski prostor?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter