BRIGA O SUGRAĐANIMA

SLIJEDI GRADNJA JOŠ JEDNE KAPITALNE INVESTICIJE U POREČU: Spreman projekt proširenja Doma za starije i nemoćne osobe

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Simulacija budućeg doma za starije u Poreču

Simulacija budućeg doma za starije u Poreču


Projekt proširenja postojećeg Doma za starije i nemoćne osobe u Poreču spreman je za realizaciju te predstavlja jednu od kapitalnih investicija u narednom razdoblju za Grad Poreč.

- Nakon petogodišnjeg intenzivnog ulaganja u naše najmlađe – izgradnjom dvije osnovne škole i tri nova vrtića, cijelo smo vrijeme razvijali i planirali ulaganja i u projekte za naše starije sugrađane. To, naravno, ne znači da ćemo zanemariti mlade, već ćemo paralelno razvijati projekte za sve generacije, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. 

Dobivena građevinska dozvola

Proširenje Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, naglasio je nadalje gradonačelnik Peršurić, dio već ima, kao i građevinsku dozvolu, te bi donošenjem plana za to područje i zatvaranjem financijske konstrukcije krenuli u realizaciju ovog projekta.

Projekt proširenja postojećeg Doma za starije i nemoćne podrazumijeva povećanje kapaciteta za dodatnih 35 korisnika, odnosno s postojećih 83 na 118. Proširenje podrazumijeva i dogradnju kao i proširenje svih potrebnih prostora: smještajnih kapaciteta, odnosno, kreveta, zajedničkog boravka i prostorija za tehničke namjene, kao i namjenskih prostora koje koristi Centar za pružanje usluga u zajednici - Zdravi grad Poreč.

Sve to, napominju u Domu, utjecat će na unaprjeđenje kvalitete pružanja postojećih usluga, a posebno na zadovoljstvo korisnika i njihovih obitelji te zaposlenika. 

Rješavanje problema prometa

Podsjetimo, za zonu zdravstvenih objekata u Poreču Detaljni plan uređenja izrađen je i donijet 2003. godine. Područje obuhvata Plana predstavlja dio građevinskog područja naselja Poreč te predstavlja zonu u kojoj se nalaze Dom zdravlja i Dom za starije i nemoćne osobe i određen je isključivo za zdravstvenu i socijalnu namjenu.

Tijekom provedbe Plana utvrđena je potreba djelomične izmjene uvjeta gradnje građevina zdravstvene i socijalne namjene, prvenstveno proširenja, odnosno povećanja kapaciteta Doma za starije i nemoćne osobe. Odlukom Gradskog vijeća Grada Poreča s posljednje sjednice otvoren je postupak Izmjena i dopuna navedenog detaljnog plana, kojim će se, pored ugrađivanja proširenja Doma za starije osobe, razmotriti i potrebe drugih zdravstvenih i socijalnih ustanova koje su stacionirane na toj lokaciji te će se razmotriti i pitanje rješavanja problematike prometa u mirovanju. Donošenje Izmjena i dopuna Plana planirano je do kraja 2021. godine.

Uz projekt proširenja postojećeg Doma za starije i nemoćne osobe, u Gradu Poreču aktivno su se razvijali i projekti njege u kući za starije sugrađane, kao i projekt izgradnje dnevnih boravaka i osiguravanje njege za sve starije mještane u porečkim mjesnim odborima. Projekt je Grad Poreč u suradnji s Općinom Kaštelir-Labinci već prijavio na financiranje Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te se, prema najavi Ministarstva, odluka o potencijalnom financiranju projekta očekuje nakon 31. ožujka 2021.

- Poreč je grad u kojem se sretno živi, odrasta i dostojanstveno stari, a svi su naši projekti posvećeni upravo tome - brizi o svim našim sugrađanima - od rođenja do starosti, zaključio je gradonačelnik Peršurić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of