NAJNOVIJEVIŽINADA: VIJEĆNICI RASPRAVLJALI O PROBLEMU DIVLJIH ODLAGALIŠTA OTPADA

ŠKOVACONI NIČU KO GLJIVE NAKON KIŠE Pod hitno treba uvesti cjelovit sustav odvojenog prikupljanja otpada

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
(M. MIJOŠEK)

Kante za odvojeno prikupljanje otpada trebale su kućanstvima biti isporučene još u rujnu protekle godine, a još ih nema, iako se cijena odvoza otpada naplaćuje prema novom cjeniku, kao da se odvozi odvojeno prikupljen otpad. Doduše, Usluga je sva naselja opremila zelenim otocima, ali to očito nije dovoljno da se otpad više ne baca "na divlje"

 

Vijećnici Općinskog vijeća Vižinade prihvatili su obračun proračuna za proteklu godinu u kojem je ostvareno 6,62 milijuna prihoda i 8,28 milijuna kuna rashoda, pri čemu je iskazan manjak od 1,62 milijuna kuna. Do toga je došlo, kako je pojasnio općinski načelnik Marko Ferenac, što do kraja 2018. godine nije ostvaren povrat novca za rekonstrukciju ceste Bajkini-Nardući-Vrbani-Klis koja je financirana iz Programa ruralnog razvoja. I što do 31. prosinca protekle godine nije ostvaren prihod od prodaje nefinancijske imovine koji je obavljen u siječnju ove godine.

Teško će se taj problem riješiti

Ostali prihodi i rashodi ostvarenu su uglavnom na razini planiranih. Vijeće je prihvatilo i izvješća o ostvarenju programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture. U raspravi je Alen Laković primijetio kako je na terenu sve više "divljih deponija", a jako je malo sredstva, od planiranih, utrošeno u njihovu sanaciju. Ovo je pitanje potaklo raspravu o problemu prikupljanja otpada na području cijele općine Vižinada.

- Sredstva od 4.800 kuna utrošena u sanaciju divljih deponija odnose se na poravnanje takvih odlagališta bagerom. Nažalost, divlja će se odlagališta teško riješiti dok se na području općine ne uvede cjelovit sustav odvojenog prikupljanja otpada, odgovorio je načelnik Ferenac.

Naime, kante za odvojeno prikupljanje otpada trebale su kućanstvima biti isporučene još u rujnu protekle godine, a još ih nema, iako se cijena odvoza otpada naplaćuje prema novom cjeniku, kao da se odvozi odvojeno prikupljen otpad. Doduše, Usluga je sva naselja opremila zelenim otocima, ali to očito nije dovoljno da se otpad više ne baca u "na divlje".

Đordano Fatorić primijetio je kako uz neke ceste nije košeno, pa ga je zanimalo nije li to plaćeno, na što mu Ferenac odgovorio kako je plaćeno samo ono što je pokošeno.

Niži obračun propisan zakonom

U raspravi uz donošenje odluke o komunalnom doprinosu, koja predstavlja usklađenje s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu, u suštini se ništa bitno ne mijenja. No, u raspravi je Vedran Pilat upozorio kako se isti komunalni doprinos plaća za gradnju kuće za odmor, u kojoj se obavlja gospodarska djelatnost i građevine namijenjene stanovanju. Toga su svjesni načelnik Ferenac i pročelnica Bottezar.

- Nažalost, u stvarnosti je situacija prilično složena, pojasnila je Bottezar. U slučaju kada je investitor stranac lako je odrediti da se radi o kući za odmor ili povremeno stanovanje, ali kada se radi o domaćem investitoru, to je teško provesti. Naime, investitori od projektanata dolaze s projektima stambene građevine s bazenom. Iako se može naslutiti da se radi o kući za odmor, Općina je dužna, prema priloženoj dokumentaciji, komunalni doprinos obračunati kao za stambenu građevinu. Dakle, po nižem koeficijentu iako se radi o građevini namijenjenoj komercijalnoj djelatnosti, rekla je pročelnica Bottezar.

Pilat je predložio da se uvede komunalni doprinos na kategorizirane objekte, ali to je, kaže Bottezar, na temelju projekta teško sprovesti iako je svjesna da bi svi koji grade na području općine Vižinada, a stalno ne žive ovdje, trebali plaćati veći komunalni doprinos.

Novi asfalt prema Božjem Polju

Vijeće je dalo suglasnosti načelniku Ferencu za pokretanje postupka javne nabave za asfaltiranje nerazvrstane ceste prema Božjem Polju, za multimedijalno i sadržajno opremanje Centra za posjetitelje Maraston i izgradnju javne rasvjete.

Na kraju sjednice Laković se požalio kako materijali za sjednice ne stižu na vrijeme pa je predložio da se ubuduće šalju elektroničkom poštom te da se, zbog uštede papira, za vijećnike nabave tableti. Načelnik Ferenac prihvatio je ideju, pa će se o njoj raspravljati na idućoj sjednici vijeća.

Đordano Fatorić smatra kako bi trebalo urediti školu u Ferencima što je načelnik također podržao, ali prije nastavka aktivnosti trebalo bi, kaže, s mještanima razgovarati o namjeni objekta. Dario Baldaš rekao je kako bi nakon mnogih upozorenja, napokon trebalo sanirati oštećenja na cesti Baldaši - Bukori. Njegovog kolegu Lakovića zanimalo je u kojoj je fazi postupak evidentiranja nerazvrstanih cesta na području općine Vižinada.

- Oštećenja na cesti Baldaši - Bukori sanirat će se prilikom prvog asfaltiranja na području općine, a što se evidencije cesta tiče postupak je u tijeku. Ali u nekim se mjestima nailazi na privatne razmirice, što otežava i odugovlači postupak, odgovorio je Ferenac.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam