Novo u gradu

SESTRE NA TRGU LABINSKIH RUDARA OTVORILE SLASTIČARNICU POZZO - Tina je majstorica za kolače, a Žana mozak cijele operacije

Nova slastičarna u samo četiri mjeseca postala je omiljeno mjesto susreta brojnih Labinjana, mladih i starih, koji ovdje dolaze na razne kolače, tost i kavu. U izazovnoj godini opterećenoj pandemijom, Tina i Žana odlučile su sve naučeno radom u ugostiteljstvu, turizmu, financijama, a što je najbitnije, dugogodišnjem radu s ljudima, pretočiti u novo slatko iskustvo za svoje sugrađane, baš na ovom povijesnom trgu otvoriti slastičarnicu istog imena Pozzo

| Autor: Branko Biočić
Slastičarnica Pozzo Labin - vlasnice sestre Tina i Žana te konobarica Chantal (stoji)

Slastičarnica Pozzo Labin - vlasnice sestre Tina i Žana te konobarica Chantal (stoji)


Na sjecištu dviju glavnih labinskih ulica smješten je Trg labinskih rudara, nekad poznat kao Pozzo, izduženog, pravokutnog oblika, trg koji ima građansku funkciju i prvenstveno je namijenjen trgovini. Izgrađen je nedaleko od novog rudarskog okna u podnožju drevnog Labina, glavni projektant bio je vrhunski talijanski arhitekt Eugenio Montuori iz Rima, koji je po sličnim zamislima osmislio i grad Sabaudiju, nedaleko od talijanske prijestolnice.

Slastičarna Pozzo

Manji dio trga ponešto je uzdignut u odnosu na ostatak prostora te odijeljen trijemom s četiri četvrtasta otvora ugrađena u kamen i baš tu se smjestila nova slastičarnica Pozzo koju su prije nekoliko mjeseci otvorile sestre Tina Gaspari i Žana Zagorec. Trgom dominira ugaona kula i zgrada do nje nazvana Čeva, a u sredini umjesto fontane, raste stablo. Slastičarna Pozzo u samo četiri mjeseca postala je omiljeno mjesto susreta brojnih Labinjana, mladih i starih, koji ovdje dolaze na razne kolače, tost i kavu.

Iza novog poslovnog poduhvata, ili bolje rečeno, realizacije jedne lijepe obiteljske priče stoje sestre Tina i Žana. U izazovnoj godini opterećenoj pandemijom, sve naučeno radom u ugostiteljstvu, turizmu, financijama, a što je najbitnije, dugogodišnjem radu s ljudima, odlučile su pretočiti u jedno novo slatko iskustvo za svoje sugrađane i goste grada, baš na ovom povijesnom trgu otvoriti slastičarnicu istoimenog naziva Pozzo. Vrlo brzo je Pozzo postao lokacija na kojoj se uživa u velikom izboru kolača i torti, sendvičima, ali i finoj kavi, čaju te svježe iscijeđenim zdravim sokovima.

Sestre Tina i Žana vjeruju da će pandemiji brzo doći kraj i da im neće smetati u poslu. S obzirom da su i same velike ljubiteljice slastica, ideja o otvaranju slastičarnice postoji već nekoliko godina, ali su čekale pravi trenutak i lokaciju da gradu i Labinjanima ponude nešto što nemaju.

- Tina je majstor za kolače. Ljubav prema tom poslu rodila se još za vrijeme rada u jednoj drugoj slastičarnici. Voli eksperimentirati s različitim, naizgled nespojivim okusima, iako konačan proizvod uvijek bude jako fin. U njezinoj kuhinji rodila se najsočnija torta od oraha, kolač od pistacija, gibanica i mnogi drugi fini kolači, kaže Žana.

Slastičarna Pozzo

Tina, pak, ističe da je Žana, kako je dugo godina radila u financijama, preuzela na sebe u današnje vrijeme izazovan dio vođenja objekta. "Ona je mozak operacije, kontrolira moju rastrošnost i samim time daje mi slobodu da uživam u poslu koji radim, osmišljanju raznih slastica. Cilj nam je svakom gostu omogućiti opuštenu i ugodnu atmosferu kako bi mogao uživati u bogatstvu različitih okusa", kaže Tina.

U Pozzu se služe razni kolači iz vlastite proizvodnje, torte raznih okusa, voćna, orah, čokoladna, sacher, jaffa, kokos te kolači na kocke, kako ih kupci nazivaju. Imaju valjda najbolji kolač od manga, krempitu Pozzo, neizostavni tiramisu, kolač od pistacija, limuna, kokosa i nocciolate, millefoglie, kolač od jogurta, od sira sa smokvama, domaću gibanicu i neizostavne baklave. U ponudi su i talijanske cannole raznih okusa, vesele košarice, macaronsi, kolačići none Dane i djeci najomiljenije wafle.

Kako se nalaze tik do škole i labinske tržnice, imaju i slanu paletu raznih sendviča, od standardnih sendviča sa šunkom ili pršutom do sendviča sa tunom, domaćom kobasicom, ali i neizostavnih talijanskih tramenzzina raznih okusa. Sve se može spakirati "za van", da se u savršenim kolačima gušta iz udobnosti svoga doma, a mogu se i naručivati torte za sve prigode

Za Božićnih blagdana na trgu ispred slastičarne, uz potporu Grada Labina, Tina i Žana u suradnji s LaLaLandom priuštile su najmlađim sugrađanima slatki advent uz druženje s likovima iz bajki i neizostavnim Djedom Božićnjakom. "Vrtićarci i osnovnoškolci su pod vodstvom svojih odgojiteljica i učiteljica kitili jelke koje smo postavile na trgu, a mi smo ih počastili s djeci najdražim vafflima i toplim čajem", podsjeća Tina.

Slastičarna Pozzo

I nadolazećih mjeseci, kaže, na razne kreativne načine potrudit će se oživljavati ovaj povijesni trg, iako je promjena stanovnicima Labina vidljiva od samog otvaranja slastičarne. Planiraju aktivnosti u vrijeme Uskrsa, a za ljeto pripremaju hladne slastice iz vlastite proizvodnje.

- Rekla bih da je najveća prepreka okupiti ekipu koja može odraditi što smo zamislile. Najvažnije je imati dobru ideju, zatim oformiti tim ljudi koji to može provesti u djelo i naravno, ako se sve radi s puno, puno ljubavi i entuzijazma, uspjeh neće izostati. Labin je naš rodni grad koji zaslužuje vrhunske slastice te o daljnjem širenju, barem zasad, ne razmišljamo, zaključila je Tina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater