VIJEST KOJA ĆE ODJEKNUTI

FOTO / SENZACIONALNO OTKRIĆE U VODNJANU: Vodnjanski župnik Marijan Jelenić tvrdi: "U crkvi svetog Blaža pronašli smo LUBANJU SVETOG HUBERTA I KOPIJU TORINSKOG PLATNA!"

| Autor: Patricija SOFTIĆ


Našli smo novine koje imaju veliku važnost i za koje javnost mora znati - jednu od pet kopija Torinskog platna, kakvim je bilo prekriveno mrtvo tijelo Isusovo. Dodatno uzbuđenje donijeli su rezultati istraživanja jedne lubanje za koju se pretpostavljalo da je pripadala svetom Hubertu, što je sada definitivno potvrđeno, tvrdi vodnjanski župnik Marijan Jelenić

"Prilikom rekognicije i znanstvene obrade relikvija našli smo novine koje imaju veliku važnost i za koje javnost mora znati. Našli smo jednu od pet kopija Torinskog platna kakvim je bilo prekriveno mrtvo tijelo Isusovo. To je otkriveno nakon proučavanja zgužvanog platna koje smo pronašli u sarkofagu svete Kordule u listopadu prošle godine. Čujte, mislili smo ga baciti, a kad smo ga razmotali, svi smo ostali u čudu. Pretpostavlja se da su platno u koje je bilo položeno Isusovo tijelo križari sa Istoka prenijeli na Zapad. Posjedovali su ga savojski grofovi u Camberyu u Francuskoj, a zatim je 1578. platno dospjelo u Torino i tamo je ostalo do danas, uz kraća izmještanja za dolaska Francuza 1706. godine i za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je bilo sklonjeno u benediktinskoj opatiji u Genovi u strahu od mogućeg uništenja. Platnu je veliko značenje pridalo više Papa i o njemu je održano više znanstvenih simpozija. Poznato je 50 kopija Torinskog platna u svijetu, ali da ga imamo i mi, to je pravo čudesno otkriće. Naše platno je veliko 4,15 sa 1,43 metara, odnosno istih je dimenzija kao i izvorno platno, što znači radi se o vrlo važnoj kopiji. Daljnja će istraživanja razjasniti mnoge tajne", tvrdi velečasni Marijan Jelenić, vodnjanski župnik.

Dodatno uzbuđenje donijeli su mu rezultati istraživanja jedne lubanje za koju se pretpostavljalo da je pripadala svetom Hubertu, što je sada definitivno potvrđeno, tvrdi vodnjanski župnik. Sveti Hubert (727.) je od plemića postao biskup u Belgiji, a zaštitnikom lovaca izabran je zbog čudesnih događaja. Ova je relikvija pronađena među ostalima 2017. godine i također ima svjetski značaj. U sarkofagu svete Kordule otkriveno je i odijelo, odnosno jakna Pape Inocenta XII. koji je umro 1700. godine. Odijelo je nađeno prije četiri godine, kaže Jelenić, ali je prepoznato tek u listopadu prošle godine tijekom restauracije u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu. Nakon restauracije bit će izloženo u Zbirci u Vodnjanu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater