GRADSKO VIJEĆE u pazinu

SDP-ovci pitanjima napali bivšeg predsjednika Usluge - MINUS U GRAĐEVINI POKRILI POVEĆANJEM CIJENA OTPADA?

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Što se tiče polupodzemnih kontejnera ja bih ponovio sve jednako. Pazin ima jedan od najboljih sustava u Hrvatskoj, ali on ne može zaživjeti u jednoj godini, odgovorio je Dragan Šipraka dodavši da je Pazin jedan od rijetkih gradova koji je poštivao zakonodavstvo i rokove oko ove problematike

 

Posljednje pitanje na zasjedanju pazinskog Gradskog vijeća, za koje je snage jedino imao vijećnik Željko Legović (HDZ), bilo je hoće li Grad pomoći nedavno deložiranoj pazinskoj obitelji. "Cijeli grad o tome bruji, pa ne bi bilo u redu da ovdje ostanemo tihi". Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Nevija Srdoč kazala je da se obratila toj obitelji i da je Grad spreman pomoći. Bilo je to nakon dva i pol sata žučne rasprave gdje su oporbeni SDP-ovci s brojnim pitanjima i potpitanjima napadali donedavnog predsjednika uprave pazinske Usluge Dragana Šipraku optužujući ga za gubitke te komunalne tvrtke. 

U Uslugi otpustili 12 radnika 

Tu je analizom Usluginog godišnjeg izvješća za 2018. godinu vijećnica Suzana Jašić (SDP) postavila tezu da su nakon propasti građevinskog sektora te gradske firme nastali dugovi prebačeni na ionako povećane troškove novog sustava otpada.

- Slutim li to da ste dodatnim povećanjem cijena otpada i odvodnje pokrivali manjak prihoda u građevini, upitala je Jašić.

Šipraka joj je odgovorio da je građevinski sektor Usluge restrukturiran otpuštanjem 12 radnika (prije 21 djelatnika, danas osam). Kazao je da zbog pravnih odredbi više nisu mogli konkurirati na gradske i europske natječaje. No, s postojećim radnicima dovršili su ranije preuzete radove. "Minus koji je nastao u građevini je minus cijene radne snage i materijala, to je jasno. Ne postoji posao koji ćete raditi s ulaznim cijenama iz 2017., a izlaznim u 2018. Tu ćete napraviti gubitak. I zato su ove godine cijene svugdje povećane", odgovorio je Šipraka.

- S obzirom da vi više niste predsjednik uprave Usluge meni nije jasno zašto vi ovo izvješće iznosite?, pitao je vijećnik Dean Velenederić (SDP) na što mu je Šipraka odgovorio da im je tako savjetovala pravna služba. Velenderić je također pitao osjeća li se odgovornim za novi sustav prikupljanja otpada zbog čega "danas imamo gomilu smeća posvuda, ljudi smeće odlažu oko kanti, jer postoje gradovi u Hrvatskoj koji nemaju takav sustav pa odvajaju mnogo više otpada".

Glumci u jednom igrokazu u minusu

- Što se tiče polupodzemnih kontejnera ja bih ponovio sve jednako. Pazin ima jedan od najboljih sustava u Hrvatskoj, ali on ne može zaživjeti u jednoj godini, odgovorio je Šipraka dodavši da je Pazin jedan od rijetkih gradova koji je poštivao zakonodavstvo i rokove oko ove problematike.

- Mi smo glumci u jednom igrokazu, međutim, taj igrokaz je trenutno u minusu, ustvrdila je Jašić dodavši da se radi o minusu od 1,8 milijuna kuna, a da je pritom odgovorni predsjednik uprave sklonjen na mjesto direktora Usluge odvodnje. Jašić je predbacila da je sustav otpada "katastrofalno isplaniran", a da unatoč tome što Usluga ima monopol na brojne djelatnosti uspijeva generirati minus.

Pretjeranim smatra i godišnje naknade za sedmeročlani nadzorni odbor u visini od 85 tisuća kuna, kao i visinu troškova reprezentacije. Šipraka je tada odustao od odgovaranja i obećao pisani odgovor. Godišnje izvješće Usluge izglasano je s 9 glasova za. Protiv je bilo dvoje SDP-ovca, a suzdržano dvoje HDZ-ovaca. Uslugino godišnje izvješće o naplati parkiranja i sajmu odobreno je na isti način s tom razlikom da je suzdržan bio samo Ivica Franković (HDZ).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater