GORUĆA TEMA

IVICA BUTORAC (HDZ): Novi direktor Kaštijuna najavio je veću cijenu za čak 450 kuna. Zoričić i Možemo su nam to trebali reći u kampanji. Ispada da je njihovo genijalno rješenje za Kaštijun - poskupljenje od 100 posto!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Ivica Butorac, Kaštijun

Ivica Butorac, Kaštijun


Ovotjedna tematska sjednica Skupštine Istarske županije potvrdila je da velika većina vijećnika i iz vlasti i iz oporbe shvaća i prihvaća činjenicu da je Kaštijun ne samo realnost, već i obaveza koju je Istarska županija morala ispuniti i koju sad odgovornim pristupom treba unaprijediti i dovesti na razinu na kojoj ŽCGO više neće predstavljati problem, već rješenje.

Novi direktor Kaštijuna Fabio Giacometti vijećnicima je poručio da je za efikasniji rad Kaštijuna nužna uspostava cjelovitog i efikasnog sustava upravljanja otpadom na području cijele županije, ali i značajnija ulaganja. U tom kontekstu najavio je da bi u skorije vrijeme moglo doći i do značajnijeg povećanja cijene prihvata otpada na Kaštijunu, na što je reagirao HDZ-ov vijećnik Ivica Butorac.

- Ja sam zadnji koji će podržavati poslovanje trgovačkih društava s gubitkom, i podsjećam da sam na zadnjoj sjednici bio prvi i jedini vijećnik koji je kod rasprave o financijskim izvještajima za 2020. i prvih šest mjeseci ove godine tražio objašnjenje o minusima Kaštijuna. Međutim, ne mogu preći preko izlaganja novog direktora Kaštijuna koji je najavio povećanje cijene usluga za čak 450 kuna. Naime, gradonačelnik Pule Filip Zoričić i platforma Možemo! su nedavno imali pravu medijsku ofenzivu u kojoj su najavili da imaju rješenje za Kaštijun i da će problem riješiti za mjesec dana. S posebnim interesom sam očekivao to njihovo čudesno rješenje tako kompleksnog pitanja. I evo, izgleda da smo danas saznali koje je to čudesno rješenje: postavljanje novog direktora koji će cijenu usluge povisiti za skoro 100 posto, kazao je Butorac.

Napomenuo je da je moguće da je povećanje cijene zaista jedini izlaz, no da bi u tom slučaju bilo korektno da su gradonačelnik Zoričić i Možemo! to kazali građanima i u kampanji za lokalne izbore te kad su sudjelovali na prosvjedu na Portarati, kao i kad su postavljali novog direktora.

- Ovako ostaje dojam da će se to njihovo spektakularno rješenje prebiti isključivo preko leđa građana koji će morati plaćati skoro duplo veće račune. Nisam tu da branim bivšu direktoricu Kaštijuna, ali realno, da je ona predložila povećanje cijene usluge, cjelokupna javnost bi sasula drvlje i kamenje na nju, uključujući i Možemo! i Zoričića. Sad nam oni isto takvo rješenje najavljuju kao vrhunac struke i brige za građane. Po meni, radi se o jeftinom populizmu i treba na to ukazati javnosti, kazao je s govornice Butorac.

U ime Kluba koalicije okupljene oko platforme Možemo!, u raspravi na tematskoj sjedni govorio je Slaven Boljun. Zbog izostanka Koviljke Aškić, Boljun je bio glas Kluba vijećnika zeleno-lijeve koalicije. Iznio je njihov stav da Županija mora preuzeti inicijativu i koordinaciju u sustavnom pristupu rješavanju ovog gorućeg problema.

- Županija ne smije čekati jedinice lokalne samouprave i tako izbjegavati odgovornost, nego mora sama ponuditi rješenje i dati jasan hodogram s konkretnim rokovima da bi se svi gradovi i općine mogli organizirati i pripremiti za prijave na natječaj. U lipnju ove godine izrađen je Elaborat o količinama i tokovima otpada s ciljem poboljšanja i unaprjeđenja sustava gospodarenja otpadom na području Istarske županije koji je naručila Istarska županija i samim time potvrdila da ona mora biti nositelj koordinacije iznalaženja zajedničkog rješenja. Elaborat smatramo kvalitetno odrađenim te, kao što i sam elaborat zaključuje, predlažemo da Županija zajedno s čelnicima gradova i općina pod hitno nađe lokaciju za reciklažni centar, kompostanu ili biopostrojenje, kazao je Boljun.

Postupati se, dodao je, mora hitno, jer već početkom iduće godine ide natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz koji će se s 85 posto troškova sufinancirati izgradnje ovakvih postrojenja. Iznio je prijedlog Kluba zeleno-lijeve koalicije da Županija odredi krajnji rok za postizanje dogovora o lokaciji centra za gospodarenje reciklažnim i biootpadom na nivou svih jedinica lokalne samouprave u koordinaciji Istarske županije, i to najkasnije do kraja siječnja 2022.

- Također, smatramo da, nakon što se nađe lokacija, Kaštijun kao tvrtka u vlasništvu svih gradova i općina u županiji bude tvrtka koja će upravljati ovim postrojenjima. Otvaranje ovakvih pogona značit će stvarni početak kružne ekonomije u Istri. Značit će i otvaranje novih radnih mjesta te, posljedično, razvoj i osnivanje tvrtki koje će koristiti izdvojene sirovine za daljnju obradu. Očekujemo promptnu i konkretnu akciju župana Miletića jer povijesne kronologije, hvalospjevi i prepucavanja neće riješiti problem gospodarenja otpadom u našoj županiji. Mi jesmo za promjenu društvenog ugovora tako da gradovi i općine Istre postanu suvlasnici tvrtke, ali tome mora prethoditi sistematičan, transparentan i demokratičan proces u kojem će svi akteri imati priliku da se izjasne. Zato smo i predložili formiranje radne podgrupe u okviru Radne grupe za koordinaciju rada Kaštijuna osnovane 2019.. Prošlo je čak deset godina od Sporazuma o zajedničkom financiranju Kaštijuna, kojim je propisan proces restrukturiranja i nema smisla sada odjednom donositi ishitrene odluke, poručio je Boljun u ime Kluba zeleno-lijeve koalicije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum