NAJNOVIJEDANI ZIGANTE TARTUFA POTRAJAT ĆE DESET VIKENDA

Sajam tartufa u Livadama- centru svijeta tartufa

(G. Č. Š.)

Sajam se otvara u subotu u 12 sati, a otvorenje će upotpuniti predstavljanje knjige "Naš istarski tartuf" o kojoj će govoriti Giancarlo Zigante i Ivan Milotić.

Titulu jesenjeg maratonca i ove će godine opravdati sajam tartufa "Dani Zigante tartufa". U malom mjestu Livade - centru svijeta tartufa, započinje već ove subote 15. rujna i potrajat će ravnih deset vikenda sve do sve do 18. studenog. Sajam se otvara u subotu u 12 sati, a otvorenje će upotpuniti predstavljanje knjige "Naš istarski tartuf" o kojoj će govoriti Giancarlo Zigante i Ivan Milotić. Knjiga je izašla u nakladi tvrtke Zigante tartufi Buje. Najavljen je dolazak Marije Vučković, državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede te izaslanice premijera Andreja Plenkovića.

Na najdužem sajmu tartufa u svijetu koji Livade pretvara u jedinstveno trgovište u Hrvatskoj, a organizatori ga najavljuju i kao najveću hrvatsku i regionalnu izložbu tartufa, pod natkrivenim sajamskim prostorom od 1.000 četvornih metara površine u šatoru i izložbenim prostorima ispred šatora, okupit će se više od 50 izlagača, vinara, maslinara, proizvođača pršuta, sira, meda te ostalih autohtonih istarskih proizvoda. Cilj manifestacije doživjeti je gastro Istru u malom, a očekuju se i gostujući izlagači iz drugih dijelova Hrvatske. U središtu sajma je Tuber magnatum, najskuplja podzemna gljiva na svijetu koja privlači turiste iz cijele Europe, ali i iz Japana, Kine i Amerike. Svake godine sajam posjeti sve više posjetitelje, a ove ih se godine očekuje više od 35.000. Sajamski šator u rujnu i listopadu, vikendom će biti otvoren od 10 do 19 sati, a u studenom od 10 do 18 sati.

Predsjednik uprave tvrtke Zigante tartufi Adriano Zigante najavio je sadržajan program, od prezentacije istarskih tartufa, gastro kutka, kulinarskih radionica i raznih degustacija, vožnje vlakićem "Stazom tartufa" u Motovunsku šumu, najpoznatije stanište tartufa i pokaznog traženja tartufa, te dodao da se sajamskim sadržajima produžuje turistička sezona u unutrašnjoj Istri. Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu očekuje dobru sezonu istarskog bijelog tartufa koja je ove godine prema novom Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta započela 1. rujna, petnaest dana ranije nego je to do sada bio slučaj. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike