"ZAGRIZAO" JE ZA PROJEKT ŽELJEZNICE

ANTON KLIMAN, SABORSKI ZASTUPNIK HDZ-a: "SDP je sve projekte u Istri u kojoj vlada IDS stavio u škrinju. MI IH USPJEŠNO PROVODIMO"

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Anton Kliman (Milivoj MIJOŠEK)

Kad HDZ vodi igru, SDP i IDS uvijek će tražiti razlog da popljuju sve što kao konstruktivan prijedlog ili ideja dođe s naše strane. Oni, nažalost, u nekim trenucima pokazuju da su im značajniji njihovi jednostrani politički interesi, nego interes građana Istre

Saborski zastupnik HDZ-a iz Istre Anton Kliman već na početku svog mandata snažno se založio za projekt obnove željezničke infrastrukture na Poluotoku. Tema je, čim ju je podržao i ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković, postala intrigantna. Naravno, nije trebalo puno čekati da se po tom pitanju oglasi i opozicija, prije svega SDP i IDS, čiji saborski zastupnici Sanja Radolović i Marin Lerotić u ideji revitalizacije istarske željeznice pronalaze određene rupe. U međuvremenu je HŽ, u okviru trenutne situacije opterećene koronavirusoim, najavio revidiranje određenih željezničkih linija. Bez obzira što to značilo, ministar Butković je zaključio – u Istri nema ukidanja linija. Što o tome misli saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman pokušali smo saznati razgovarajući s njime u neposrednoj blizini pulske željezničke stanice, gdje je simbolički zamolio da se nađemo.

- Čini se da ste svi za obnovu istarske željeznice: i HDZ koji je potaknuo tu temu, i SDP i IDS, samo drugačije govorite o istoj stvari.

- Javno sam pohvalio projekt IDA-e koji je iznio kolega Lerotić o vagonu za prijevoz bicikala. To je dobra turistička promocija i atrakcija tako da s tom idejom treba ići dalje. No, govoreći o obnovi željeznice u Istri, govorimo o puno većoj, značajnijoj i skupljoj strateškoj investiciji koja može puno toga promijeniti na Poluotoku. Radi se o krupnoj infrastrukturi koja će donijeti turistički i gospodarski zamah u narednih 30 do 50 godina. O tome je govorio i ministar Butković.

- Zašto onda kritike i politička neslaganja oko te teme?

- Mi političari bi jedni drugima ponekad morali vjerovati.

- Na što ciljate?

- Ako je ministar Butković u tri navrata, i kod vas u novinama, rekao da se neće ukidati željezničke linije u Istri, čemu onda opet i opet o tome govoriti ili to što je on rekao dovoditi u pitanje.

- Oporba uvijek ima pravo sumnjati.

- Slažem se. No, ponovit ću – ministar Butković je tri puta rekao – nema ukidanja linija po Istri! Ne znam što drugo može napraviti da uvjeri građane. Rekao je i da on osobno mora potpisati ukidanje neke linije, a da to u Istri neće napraviti. Upravo zbog njegove eksplicitnosti nisam siguran da li neke kolege saborski zastupnici iz Istre i ja pričamo i pišemo istim pismom i koristimo isti jezik.

- Zašto dolazi do takvih neslaganja?

- U nedostatku boljih političkih tema neki političari kad ne znaju što bi sa sobom kontinuirano prevrću istu stvar. Trenutno to radi kolegica Sanja Radolović iz SDP-a. Iskreno, izuzetno je cijenim jer je unatoč mladosti obrazovana i posvećena.

- Gdje onda nastaje problem?

- Mislim da je ona, konkretno, u predizbornoj kampanji za Predsjedništvo SDP-a. Legitimno traži medijski prostor i svjetla pozornice, ali se na krivi način i s krivim postavkama fokusirala na ozbiljnu temu koja je po meni već apsolvirana. Malo ću se našaliti pa bez uvrede i malicioznosti reći da je, kao što kažu naši istočni susjedi, promašila ceo fudbal!

- Pa i to njeno ponašanje je za razumjeti.

- S obzirom na izbornu situaciju u SDP-u, možda to možemo shvatiti. I ona se, kao i drugi u toj stranci, bori za svoju poziciju, no ne može to raditi dovodeći javnost u zabludu. Ona kao da nije akceptirala da je HDZ još u srpnju osvojio vlast i formirao Vladu koja je odmah počela s ozbiljnim radom. Čini mi se kao da kolegica Radolović još uvijek živi u anketnim pobjedama SDP-a otprije 5. srpnja kad je nastupilo političko otrežnjenje i nova-stara realnost s HDZ-om na čelu države. I još nešto: pismo koje je uputila Ministarstvu prometa i Vladi HDZ-a, oko situacije s istarskim željeznicama, trebala je uputiti bivšim Vladama SDP-a. Onda bi pogodila u sridu!

- Zašto?

- Odgovorno tvrdim – kad je na vlasti na nacionalnoj razini HDZ, Istra dobiva važne infrastrukturne projekte! Kad je na vlasti SDP, Istra je u inferiornoj poziciji! Recentni primjer je istarski ipsilon i OB Pula.

- Nije li započela gradnja OB Pula dok je Milanović bio premijer?

- Pitajte moje drage kolege iz IDS-a nešto o tome. Ako budu iskreni reći će vam da su 2016. godine, dok sam ja bio ministar u Vladi, molili da im otpustimo novce kojim će nastaviti gradnju bolnice.

- Što ste napravili?

- Pomogli, naravno. Željeli smo kao HDZ-ova Vlada da priča s bolnicom ide dalje. Tome je prethodio sukob SDP-a i IDS-a. SDP je, podsjećam, sve projekte u Istri u kojoj je vladao IDS stavio u škrinju, u zadnju ladicu zamrzivača. Ohladio ih je na minus 1000 stupnjeva! To im je napravio Milanović. HDZ je te projekte odmrznuo. Hvala lijepa, to je jedina istina. I zato bi kolegica Radolović morala voditi računa o ovim pitanjima i o nekim nedavnim povijesnim okolnostima na ovim prostorima. Nije HDZ neprijatelj Istre, nego nekima drugima do Istre nije previše stalo. Kome to dosad nije bilo jasno, ubuduće bi to morao prihvatiti kao činjenicu i istinu.

- Žao mi je da se sada osporava tako velike i važne projekte koje je u najboljoj namjeri najavio ministar Butković. Žao mi je da oko tako važnih i najbitnijih pitanja u Istri kao političke stranke koje naravno o mnogočemu ne moraju ni ne misle isto ipak ne možemo postići politički konsenzus. Kad HDZ vodi igru, SDP i IDS uvijek će tražiti razlog da popljuju sve što kao konstruktivan prijedlog ili ideja dođe s naše strane. Oni, nažalost, u nekim trenucima pokazuju da su im značajniji njihovi jednostrani politički interesi, nego interes građana Istre.

- Kako biste vi u par rečenica saželi politički konsenzus koji bi valjalo postići oko revitalizacije željeznice u Istri?

- Krenimo otpočetka: trenutno stanje je neodrživo. I svi to znamo. Nema potrebe ništa ponavljati. To je prvo. Kao drugo, nikada se nitko dosad time nije ozbiljno bavio. Mi smo u to krenuli. Ja sam s ministrom Butkovićem, oboje smo HDZ-ovci, to potegnuli. I što smo doživjeli? Napad, neosnovanu kritiku jer nešto želimo pokrenuti s mrtve točke! U Vladi koju vodi moja stranka jako sam lobirao za željeznicu i uspio sam dobiti podršku. Ali ne zbog HDZ-a, koji ionako ima puno, za stranku, važnijih mjesta za razna ulaganja. Ovdje sam dobio podršku za građane Istre.

- Što sada slijedi?

- Sada se treba krenuti u izradu prvih studija. Procedura je komplicirana i duga te je zato potrebna međustranačka suradnja. Ako to vide na djelu, kao i da postoji dogovor ključnih političkih stranaka kojim se podržava obnova željeznice u Istri, građani će nam početi vjerovati. A to će, sigurno, utjecati i na podršku Vlade.

- U kojoj su fazi pregovori Vlade i BAT-a s ciljem da se u Kanfanaru nastavi proizvodnja duhana od čega država ubire goleme prihode? Poznato je, ali to kao da se svjesno zanemaruje, da je tvornica duhana veliki izvoznik hrvatskog proizvoda u koji je ugrađena domaća sirovina. Dakle, po svim parametrima i njenom značaju za hrvatsko gospodarstvo, logika je da bi Vlada morala učiniti sve da kroz pregovore zadrži BAT i njegovu proizvodnju.

- Po mojim informacijama, krenuli su razgovori predstavnika Vlade i Ministarstva financija s predstavnicima BAT-a. Postoji nekoliko razina usuglašavanja, sve do postizanja konačnog dogovora. Treba uskladiti sve interese. Kako naslućujem, sve ide u pozitivnom smjeru. Siguran sam u pozitivno rješenje kojim će BAT ostati u Hrvatskoj, a država će pritom, kao i do sada, zaštititi svoje interese.

- Vjerujete, dakle, u win-win situaciju, u kojoj su svi zadovoljni: i država čiji će se proračun u ovim teškim vremenima i dalje nastaviti izdašno puniti, i kompanija koja ostvaruje dobit, i lokalna zajednica koja puni proračun kroz određena plaćanja, kao i 500 radnika u Kanfanaru i okolici te još tri puta više zaposlenih u proizvodnji duhana u Podravini koji će zadržati radna mjesta?

- Apsolutno sam siguran u takav rasplet. Sve drugo bilo bi negativno iznenađenje i veliki udarac.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of