odgovorno postupanje

ROVINJ PRI VRHU U ISTRI: Lani je selektirano 41 posto prikupljenog otpada

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Prema privremenim podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za 2020. i 2021. godinu, Grad Rovinj je pri samom vrhu ljestvice istarskih gradova prema stopama odvojenog sakupljenog otpada. Zahvaljujući provedbi aktivnosti i mjera na svom području, u Rovinju je lani selektirano 41 posto prikupljenog otpada.

Naime, Rovinj je među prvim gradovima u Hrvatskoj, još 2010. godine, započeo s odvojenim prikupljanjem otpada na kućnom pragu po principu "od vrata do vrata". Zaključno s 2021. godinom, u tu je mjeru bilo uključeno 93 posto stanovništva. Usluga uključuje odvojeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada te reciklabilnog otpada (otpadnog stakla, plastike i papira/kartona). Pri tome je za svaku pojedinu vrstu otpada točno određena veličina, vrsta i boja spremnika. Takva usluga omogućuje korisnicima da korisni otpad iz vlastitog kućanstva odvojeno zbrine na kućnom pragu.

Osim postavljanja takozvanih zelenih otoka, osigurano je odvojeno prikupljanje glomaznog otpada nastalog u kućanstvu u količini do 2m3 jednom godišnje bez naknade, a 2016. godine uspostavljeno je Reciklažno dvorište Gripole. Za fizičke osobe odlaganje otpada je besplatno, a svrha reciklažnog dvorišta je upravo odvojeno prikupljanje do 40-ak vrsta otpada nastalih u kućanstvu. U reciklažnom dvorištu građani mogu bez naknade odložiti staklo, papir, karton, pet plastiku, metal, plastiku, željezo, krupni otpad, akumulatore, jestivo i motorno ulje, fluorescentne cijevi, elektroničku opremu i sl.

Od 2020. godine provodi se i mjera odvojenog prikupljanja biljnog zelenog otpada iz kućanstava, nastalog vrtlarenjem i uređenjem okućnica u manjim količinama, također bez naknade. Odvojenim sakupljanjem otpada po vrstama smanjuju se količine komunalnog otpada koji odlazi na oporabu u županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, u svrhu smanjenja pritiska na okoliš i zaštite ljudskog zdravlja.

Za ostvarenje postavljenih ciljeva održivog razvoja potrebna je kontinuirana edukacija o gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša, kojom se dobivaju potrebna znanja, oblikuju i usvajaju navike i ponašanja te razvija spremnost svakog pojedinca za osobno djelovanje, jer je upravo osobna primjena osnovni preduvjet za sve.

"U cilju da nastavimo s već usvojenim navikama odvajanja otpada već na kućnom pragu, te podizanju svijesti svakog stanovnika ovog područja o važnosti odvajanja različitih vrsta otpada, a koja će se uz novousvojene navike prenositi na dolazeće generacije i time utjecati na nastavak učinkovitog gospodarenja otpadom, zahvaljujemo svim građanima što odgovornim postupanjem prema otpadu doprinose zaštiti okoliša našeg grada", poručili su iz rovinjskog Komunalnog servisa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater