KRIZA

ROVINJ: PAD PRORAČUNSKIH PRIHODA ZA 28,6 MILIJUNA KUNA Grad je ipak uspio pokrenuti i nastaviti sve kapitalne investicije

| Autor: Glas Istre
Arhiva

Arhiva


Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine

 

Bez obzira na veliko smanjenje prihoda u proračunu, zahvaljujući dobrom planiranju Grad Rovinj uspio je pokrenuti i nastaviti sve kapitalne investicije koje se financiraju iz drugih izvora i za koje su već osigurana sredstva. Naime, kao što se i očekivalo, Proračun Grada Rovinja pretrpio je značajan pad prihoda uslijed krize uzrokovane pandemijom Covid-19 od ukupno 28,6 milijuna kuna. 

Naime, smanjenje gospodarske aktivnosti dovelo je do smanjenja ukupnog ostvarenja prihoda i to od prihoda od poreza i prireza na dohodak od 12 milijuna kuna što je za 31 posto manje u odnosu na 2019. godinu. Kao odgovor na pandemiju COVID-19 Grad Rovinj je poduzetnicima i obrtnicima omogućio korištenje mjera potpore kroz oslobađanje i/ili umanjenje od plaćanja komunalne naknade te su navedeni prihodi u odnosu na prethodnu godinu umanjeni za 1,1 milijuna kuna.

S obzirom na protuepidemijske mjere koje su bile na snazi, većina korisnika javnih površina nije bila u mogućnosti obavljati djelatnost. Stoga je Grad Rovinj uveo mjeru kojom su javne površine obračunate za pet i pol mjeseci kraći period u odnosu na 2019. godinu te su se tako prihodi umanjili za dodatnih 2,8 milijuna kuna.

Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine, čime je i prihod od izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola u 2020. godini smanjen za gotovo 45 posto.

Smanjili su se i prihodi od naknada i koncesija za turistička zemljišta, a negativna gospodarska situacija utjecala je i na smanjenje potrošnje što se odrazilo na smanjenje prihoda od zakupa gradskih poljoprivrednih zemljišta, kao i na porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Prihod od turističke pristojbe smanjen je zbog smanjenog broja turista i noćenja, a o turističkoj sezoni ovise uvelike i prihodi od kazni pa su stoga shodno oslabljenim turističkim brojkama i kazne umanjene za gotovo 94.000 kuna. Objavu statistike vezane uz turističku sezonu 2020. godine valja očekivati na kraju godine kada će biti moguće napraviti usporedbu između sezone 2019. godine i 2020. godine.

Podaci navedeni u prethodnom tekstu dobiveni su usporedbom prihoda za razdoblje od 1. siječnja do 19. listopada 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Upravo radi svih tih manjkova u odnosnu na prošle godine, uvedene su mjere štednje u gradskoj administraciji te svim ustanovama i gradski poduzećima, zahvaljujući čemu se uspjelo održati funkcioniranje hladnog pogona i svih vitalnih funkcija grada.

No, bez obzira na veliko smanjenje prihoda u proračunu zahvaljujući dobrom planiranju Grad Rovinj uspio je pokrenuti i nastaviti sve kapitalne investicije koje se financiraju iz drugih izvora i za koje su već osigurana sredstva. Upravo će ti strateški projekti pridonijeti što bržem i uspješnijem financijskom oporavku nakon krize s koronavirusom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of