Udruga Martišnjak z muštaci

ROVINJ: Oko 150 sudionika hodalo i bicikliralo za inicijativu "Promijenimo lice muškog zdravlja"

| Autor: Aleta BRATTONI
„Promijenimo lice muškog zdravlja“

„Promijenimo lice muškog zdravlja“


Oko 150 građana okupilo se ove subote na rovinjskom glavnom trgu, a sve kako bi, neki pješačenjem, a neki bicikliranjem, podržali inicijativu „Promijenimo lice muškog zdravlja“ Udruge Martišnjak z muštaci.
Iza ove sportsko rekreativne manifestacije zapravo stoji jedan cilj, a to je, prema riječima dr. med. Predraga Mamontova, predsjednika ove Udruge, „potaknuti muškarce da barem jednom godišnje idu na pregled kod urologa“.

Mamontov objašnjava kako bi dječaci nakon svoje četrnaeste godine trebali jednom mjesečno napraviti samopregled, a u slučaju bilo kakvih nepravilnosti, o istima bi trebali obavijestiti svoje roditelje. Nakon pedesete godine, muškarci bi se jednom godišnje trebali javiti doktoru.

gg

Udruga Martišnjak z muštaci prva je takva udruga u Hrvatskoj, a nastala je na tragu globalne javnozdravstvene inicijative „Movember“. Osim što potiče muškarce da redovito obavljaju pregled, poručuje i kako bi trebali usvojiti zdravije životne navike, ali i kako bi trebali progovoriti o svojim zdravstvenim problemima s bližnjima.
Naime, Mamontov ističe kako mnogi muškarci ne vole govoriti o tome, pa se tako javljaju za pomoć tek u kasnijoj fazi, kada je bolest uznapredovala, što je često prekasno.
Stoga je njegova poruka muškarcima da jedan dan u godini misle na sebe i na svoje zdravlje, što je poručio i u svome pozdravnom govoru sudionicima manifestacije.

Pješaci su zatim, vođeni rovinjskim sportašem, trenerom, profesorom i rekreativcem Aldom Kreljom i predsjednicom Planinarskog društva „Montero“ Rovinj, Radojkom Bajin, krenuli na stazu dugu otprilike sedam kilometara, a biciklisti, vođeni Emilom Petehom, na stazu dugu otprilike dvanaest kilometara.
Dok su biciklisti vozili biciklističko-pješačkom stazom „Štrika Ferata“, pješaci su se uputili prema vidikovcu, odnosno kuli u krugu rovinjske bolnice „dr. Martin Horvat“. Nakon kratke pauze za penjanje kružnim stepenicama i uživanje u pogledu koji se prostire s vrha kule, vratili su se prema zajedničkom odredištu – beach baru „Come back“, na velikoj livadi Porton Biondija. Pješacima su se pridružili i članovi Udruge slijepih Grada Pule, koje je do cilja vodio Predrag Mamontov.

gg

Na startu su sudionici mogli uzeti vodu, kao i raznovrsno voće, dok su se na cilju, osim navedenog, dijelile i prigodne majice, ali i ručak. Maneštru su za sudionike spremili učenici i učenice rovinjske Strukovne škole „Eugena Kumičića“. Svi su još malo ostali kako bi se družili, uživali u jedinstvenom pogledu na Rovinj, a sve uz dobru glazbu zahvaljujući DJ-u SoChic & Sugar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini