LABIN

ROK ZA OSTVARIVANJE PRAVA ZA SUFINANCIRANJE PRODULJEN DO 31. PROSINCA: Energetska obnova obiteljskih kuća sufinancirat će se sa 60 posto troškova

Novom Odlukom osigurana su sredstva iz nacionalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 400 milijuna kuna tijekom 2021. i 2022. godine. Od toga je 300 milijuna kuna namijenjeno sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, na cijelom teritoriju RH, a preostalih 100 milijuna kuna namijenjeno je sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu

| Autor: Branko BIOČIĆ
Ilustracija

Ilustracija


Sjajne vijesti za vlasnike obiteljskih kuća! Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku kojom se rok za ostvarivanje prava na sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća produljuje do 31. prosinca 2021. godine. Tom se odlukom osigurava kontinuitet energetske obnove i prije donošenja novog Programa obnove za obiteljske kuće koji će obuhvatiti razdoblje do 2030. godine.

Javni poziv

Program provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a cilj Programa je povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Javni poziv za građane raspisat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u trećem kvartalu ove godine. Tako je trgovačko društvo Labin Stan d.o.o. putem svoje facebook stranice ovih dana objavilo da će zbog svojeg višegodišnjeg iskustva u energetskoj obnovi višestambenih zgrada, svoje usluge ponuditi i građanima koji žele energetski obnoviti obiteljske kuće. Svim zainteresiranim građanima pomoći će pri prikupljanju dokumentacije i prijavi na natječaj. Zainteresirani se mogu javiti, za sva pitanja i sve informacije na brojeve telefona 052/852-452 ili na email info@labinstan.hr.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prošle je godine objavio dva javna poziva: za građane (su)vlasnike postojećih obiteljskih kuća, s iznosom za sufinanciranje od 171 milijun kuna, te za građane u opasnosti od energetskog siromaštva, s iznosom za financiranje od 32 milijuna kuna. Novom Odlukom osigurana su   sredstva iz nacionalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 400 milijuna kuna tijekom 2021. i 2022. godine. Od toga je 300 milijuna kuna namijenjeno   sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, na cijelom teritoriju RH, a preostalih 100 milijuna kuna namijenjeno je sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu, nakon provedbe konstrukcijske obnove i/ili nakon popravaka nekonstrukcijskih elemenata, odnosno usporedno s istim.

Stambeni fond

Energetska obnova obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu sufinancirat će se stopom od 60% prihvatljivih troškova sukladno Programu dok će se energetska obnova obiteljskih kuća oštećenih u potresu sufinancirati sa stopom od 80% prihvatljivih troškova, u cilju osiguravanja jednakih uvjeta sufinanciranja konstruktivne i energetske obnove, te poticanja građana, vlasnika obiteljskih kuća, na sveobuhvatnu obnovu. Informacije o objavljenom natječaju za sufinanciranje obnove obiteljskih kuća biti će objavljene na stranicama Fonda i Ministarstva stoga se predlaže svima da poprate njihove objave istih.

Spomenimo i da obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum