Zajednička eko-akcija 

ROČ: Napunili tri kontejnera - novi trend bacanje smeća iz automobila u vožnji

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Sudionici eko-akcije (Robert SLAVIĆ)

Sudionici eko-akcije (Robert SLAVIĆ)


"Sobun zamite rukavice, grabje, vile i puno dubre voje", tako je glasio poziv Ročanima i mještanima okolnih mjesta za subotnju čistku, akciju čišćenja okoliša, rabotu. A trebalo im je zaista jako puno dobre volje jer u okolici Roča, u pravilu uz prometnice, odbačeno je puno komunalnog, ali i glomaznog otpada. 

"Da ih bude sran"

Rabote su se od pamtivijeka organizirale u Roču, zajednički su se održavali putovi, čistile i uređivale javne površine. U vrijeme korone malo se zbog epidemioloških mjera posustalo, ali su zato ekološki osviješteni Ročani ovih proljetnih dana ponovo odlučili krenuti u zajedničku akciju čišćenja za šporkuljama, u nadi da će one koji bacaju smeće u prirodu "barem malu bit sran".

U subotnjoj akciji čišćenja koju je podržao Mjesni odbor Roč, prikupili su tri kontejnera smeća. Jedan su im osigurali Grad Buzet i Turistička zajednica Buzet, a još dva će trebati nekako dogovoriti. Toliko je, naime, smeća prikupljeno u eko-akciji simbolički održanoj upravo uoči Dana planete Zemlje.

- Smeća ima na svim mogućim lokacijama gdje god smo prolazili, nemilice se baca u prirodu, u pravilu uz ceste u zavojima, na jednom i drugom prilazu Roču, na potezu do Cimosove Ljevaonice, potom kod ročkog groblja prema Krkužu i Kompanju. Cijela padina uz cestu ispod ročkog mlina do spoja na državnu cestu jedno je veliko smetlište, požalila se jedna od inicijatorica eko-akcije, Ročanka Dolores Zornada.

Neodgovorni pojedinci vreće smeća, umjesto u kantu gdje im je mjesto, bacaju u prirodu, iz automobila u prolazu. Tako im je valjda jeftinije. Nevjerojatno je samo da uz komunalni otpad, bacaju i vreće s odjećom i obućom, iako za to i u Roču postoji poseban kontejner gdje je odlaganje za tu vrstu otpada besplatno. Što reći, sudionici eko-akcije našli su i vreću koju je netko napunio zemljom zavezao je i bacio u prirodu! U šume se baca i glomazni otpad, bijela tehnika, dijelovi automobila, veliki plišanci, doista nema čega sve nema. 

Nema opravdanja

Nisu problem izletnici, kažu Ročani. Možda se tu i tamo pronađe pokoja odbačena plastična boca jer, iako je izrazito izletnička lokacija, u Roču nema dovoljno kanti za smeće. Iako to nije opravdanje. Smeće se uvijek može staviti u ruksak, torbicu i odložiti na za to primjereno mjesto. Problem je što se bacaju vreće s komunalnim i drugim kućnim otpadom. Sudeći prema "smeću s potpisom", to ne čine samo neodgovorni pojedinci iz Roča, već i iz okolnih mjesta.

- Cilj ove eko-akcije čišćenja nije, međutim, nikoga prozivati, već jednostavno osvijestiti ljude da smeće više ne bacaju u prirodu, reći će Zornada.

Najmlađi sudionici eko-akcije predškolskog su uzrasta no iako su još mali, Dea Zornada, Zara Vratović i Roko Cerovac, znaju da se smeće baca u kante, a ne u prirodu. Od malih nogu uče kako se čuva priroda, jer kako kažu sramežljivo - priroda mora biti čista.

- Cijelo vrijeme preveli su s nama radno. Oni su naš ponos i razlog zašto ovo radimo. Čuvajmo prirodu za njih, poručila je Zornada, zadovoljna što su se akciji odazvale pretežito mlade obitelji koje žive u Roču i okolici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini