MEĐuŽUPANIJSKI TURIZAM

RIJEČANI ZA VIKEND POHRLILI U ISTRU JER SU TAMO RESTORANI ZATVORENI. Istarski ugostitelj: "Bilo je dosta upita za unutrašnje prostore, a to je zabranjeno. Mi moramo zaštititi nas u našoj županiji"

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (snimio M. MIJOŠEK)

Ilustracija (snimio M. MIJOŠEK)


Prvi vikend koji je Primorsko-goranska županija provela u trećem lockdownu nije zaustavio Primorce doma, piše Novi list.

Naime, dok su u PGŽ-u ugostiteljski objekti zatvoreni, u Istri, koja je i dalje u puno boljoj epidemiološkoj situaciji te je narančasta, ugostiteljski objekti i dalje rade. Naravno samo terase, ali Istra je nadohvat ruke, samo preko Učke. Što su mnogi izgleda iskoristili za odlazak na vikend. Isto tako, i Zagrepčani su mahom ovog vikenda zaobilazili drugu najgoru regiju u Europi po incidenciji zaraženih i umjesto da se zaustavljaju na Kvarneru, produžavali na vikende dalje do Istre. Iako su mnogi Riječani i prije lockdowna za vikende odlazili u susjednu županiju, sada kad su ugostiteljski objekti u PGŽ-u zatvoreni, očekivano je taj trend naglašeniji.

Je li se tijekom proteklog vikenda osjetilo povećanje dolazaka gostiju iz Rijeke i PGŽ-a, pitali smo jednog od doajena istarskog ugostiteljstva i hotelijerstva Tulija Ferneticha, vlasnika poznatog Boutique hotela San Rocco u Brtonigli.

- Vidio sam dosta Riječana, u subotu je bio dosta povećan broj ljudi po vinskim podrumima i jako puno ih je kružilo po Istri, koliko se moglo vidjeti. Očito je da ljudi više ne mogu biti zatvoreni i da je na dolaske imalo utjecaja to što je PGŽ u lockdownu. Mi smo konkretno vikendima dosta dobro radili i prije, tako smo nastavili i sada, a malo po malo se otvaraju i ovdje ostali smještajni i ugostiteljski objekti. Naravno, tržište je za sada ograničeno uglavnom na domaće turiste, ali pozitivno je to da su se domaći u ovoj koronakrizi silom prilika okrenuli onome što se nudi u Hrvatskoj i shvatili da za kvalitetan proizvod i uslugu ne moraju ići izvan granica naše zemlje, kazao nam je Fernetich.

Fernetich i Briskoski

Tulio Fernetich

U ovom vrhunskom boutique hotelu proteklog su vikenda imali tako nešto last-minute rezervacija gostiju iz Rijeke, a osjetio se i porast dolazaka gostiju iz Slovenije s obzirom na to da im je dopušten ulazak na 48 sati, umjesto na 12 sati koliko je bilo prije.

Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja Istre, kazao je da u Rovinju nije primijetio neki veliki porast dolazaka Riječana, ali da ih se očekuje.

- Da se nešto ekstremno povećao posao, nije, ali s obzirom na to da ljudi u PGŽ-u nemaju kamo, apsolutno su dobrodošli. I molimo ih da poštuju naše mjere i poštuju to da ih ugostitelji, primjerice, ne primaju u unutrašnjim prostorima, za što je u zadnje vrijeme bilo dosta upita. Situacija je takva kakva jest i mi moramo zaštititi nas u našoj županiji tako da je poštovanje mjera prioritet kako bismo zajedno ušli kvalitetno u glavnu sezonu, kazao nam je Briškoski. Na pitanje postoji li strah među istarskim turističkim djelatnicima da će se loša epidemiološka situcija iz PGŽ-a "preliti" preko Učke, tim više što je Istra po brojkama zaraženih među najboljima u Hrvatskoj, a PGŽ, dakle, druga najgora regija u Europi, kazao je kako jednim dijelom postoji. Ali kako i dalje smaraju da je PGŽ disciplinirana županija.

Fernetich i Briskoski

Stanislav Briškoski

- Postoji strah da velik broj susjeda dođe k nama, i taman pred sezonu, kada vi budete u dobroj sitaciji, da se nama ne dogodi da uđemo u crveno. Baš iz tog razloga ćemo se pokušati i dalje svi maksimalno držati epidemioloških mjera. No svi moramo biti svjesni, ako turizam ove godine podbaci, cijeli taj začarani krug djelatnosti koji se oko njega vrti, neće otići u crveno, nego u crno, upozorio je ovaj istarski ugostitelj. Podsjetio je kako se lani sve svelo na nekoliko neodgovornih ugostitelja u Dalmaciji, međutim na kraju su nastradali svi, jer je cijela zemlja završila na crvenim listama i izgubila ostatak sezone nakon 15. kolovoza. Svugdje će se, međutim, naći takvih.

- Mislim da bi se svako kao pojedinac trebao zapitati, zar ja kao pojedinac mogu svima uništiti sezonu? Možeš! To smo vidjeli i lani. To je moj apel, svatko kao pojedinac je odgovoran, upozorio je predsjednik istarskog Ceha ugostitelja. Podsjetio je kako je jedna od stvari na koje upozoravaju, a nije vezano samo za Istru, to da su čitavo vrijeme hotelijeri mogli svoje goste usluživati u svojim retoranima, i to i u unutarnjim prostorima. Ugostitelji to nisu mogli. Stoga uvjeti moraju biti za sve isti. Sada i u Istri prve veće dolaske čekaju za blagdan Duhova, kada bi na put trebao veći broj gostiju, prije svega njemačkih. Jer "duhove" su imali za Uskrs, slikovito je ilustrirao ovaj ugostitelj.

- Svi želimo odraditi sezonu najbolje što možemo. Stoga, apeliramo na naše goste, među njima i one iz PGŽ-a, da doista poštuju sve epidemiološke mjere da si jedni drugima ne napravimo zlo. Ja razumijem da je ljudima svega dosta, ali svi moramo biti oprezni i odgovorni. Tako da gosti moraju razumjeti zašto ih neki ugostitelj ne želi uslužiti u unutarnjem prostoru, već samo na terasi. Stoga, sve u svemu, apeliram na disciplinu i kolegijalnost kako bi svi zajedno »pozelenili« i kvalitetno zakoračili u glavnu sezonu, zaključio je Briškoski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini