katarina nemet (IDS) u saboru

O NOVOM PRAVILNIKU ZA TURISTIČKE VODIČE: Srozat će se kvaliteta usluge i adekvatno predstavljanje kulturno povijesne i prirodne baštine Hrvatske 

| Autor: Glas Istre
(Arhiva)

(Arhiva)


Zastupnica IDS-a Katarina Nemet za saborskom govornicom upozorila je na vrlo burne reakcije struke i negativno očitovanje Zajednice turističkih vodiča Hrvatske na Pravilnik o stručnom ispitu za turističke vodiče te popisu zaštićenih lokaliteta. Ističe kako struka upozorava da se Pravilnikom ne predviđa adekvatna razina edukacije i primjerena valorizacija bogate kulturne, povijesne i prirodne baštine naše zemlje te kako ukazuju na neopravdanost značajnog smanjenja potrebnog broj sata za edukaciju.

Navodi kako je problem i što je posebnim Pravilnikom kojim se definiraju zaštićeni lokaliteti u Hrvatskoj izostavljen velik broj atraktivnih lokacija i destinacija, što znači da vodičima neće biti potreban poseban dio ispita za dobivanje licence i vođenje turista, što struka smatra poražavajućim, neprimjerenim, nazivajući isto i „kulturocid“ prema hrvatskoj kulturnoj, povijesnoj i prirodnoj baštini. 

 - Spornom prijedlogu Pravilnika struka spočitava i činjenicu da omogućuje i stranim državljanima da bez primjerene edukacije vode turiste svugdje u Hrvatskoj. Osim na zaštićenim lokalitetima, koji su kako sam već rekla prijedlogom Pravilnika bitno reducirani, kazala je Nemet i dodala da u Udruženju turističkih vodiča naglašavaju kako se ne protive otvaranju tržišta turističkim vodičima iz EU zemalja, ali su protiv obezvrjeđivanja edukacije koja će nažalost rezultirati srozavanjem kvalitete usluge turističkog vođenja i adekvatnog predstavljanja kulturno povijesne i prirodne baštine Hrvatske. 

Naglasila je da su Pravilnikom velikim dijelom obuhvaćeni nedovoljno poznati lokaliteti koje gosti u pravilu i ne posjećuju, dok su s druge strane potpuno izostavljeni neki povijesni gradovi pa i spomenici pod zaštitom UNESCO-a, te kao primjer navela Pulu, Poreč, Rovinj koji se ne nalaze na popisu zaštićenih lokaliteta, što je u najmanju ruku čudno i neprihvatljivo. 

Napominje da je uloga turističkih vodiča promocija destinacije te kako predstavljaju važnu dodanu vrijednost u turizmu pa je stoga neprihvatljivo da se Pravilnikom šteti ne samo njima, već i ukupnom turizmu naše zemlje. 

- A što turizam za Hrvatsku znači, vjerujem da ne treba posebno naglašavati. Zato pozivam nadležna ministarstva da preispitaju prijedloge Pravilnika, da se adekvatno konzultiraju sa strukom i prihvate argumentirane prijedloge i sugestije, navela je Nemet i napomenula kako u takvim situacijama treba prevladati razum, a ne nečiji ego, treba priznati grešku u koracima i  ispraviti je. 

Zaključila je kako će Klub IDS-a podržati struku i integritet profesije turističkih vodiča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater