NAČELNIK OPĆINE CEROVLJE O PROJEKTIMA U 2017. I PLANOVIMA ZA OVU GODINU

Rekonstrukcija ceste Zajerci - Draguć najljepši božićni dar


Proteklu godinu u općini Cerovlje obilježile su kapitalne investicije u komunalnu infrastrukturu, kao preduvjet očuvanja mladih obitelji, ali i temelj gospodarskog razvoja. Ulagalo se također u obnovu i sanaciju spomenika kulturne baštine, zbog očuvanja i zaštite, ali i obogaćivanja turističke ponude. Lani je u potpunosti dovršena gradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naselju Draguć, a usporeno s time i sustav javne vodoopskrbe i rekonstrukcija dragućskih ulica. Nakon toga krenula je izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Grimalda, Cerje i Podmeja, koji bi ove godine trebao započeti s radom. U Grimaldi je završena i druga faza rekonstrukcije zgrade stare škole koja će se prenamijeniti u Centar izvrsnosti.

Kuća fresaka i obnova kaštela

Javna vodoopskrba i dalje je jedan od prioriteta pa je lani izgrađen vodovodni ogranak Križmani, a projektirani ogranci Zajerci-Podmerišće i Čehi. Kuća fresaka u Draguću u potpunosti je zaživjela sa svojim programom, onim vezanim uz freske koji vodi Sunčica Mustač, ali i onima u turističkim segmentu koje zajedno provode Odjel za turizam Istarske županije, Turistička zajednica središnje Istre i Općina Cerovlje. Nakon obnovljenog kaštela Possert, tijekom 2017. nastavljena je sanacija kaštela u Pazu, koji se pod vodstvom arheologa Josipa Višnjića nastavlja i ove godine, rezimirao je proteklu godinu Emil Daus, načelnik općine Cerovlje.

- Pred sam Božić dobili smo jednu od najljepših čestitki. Za projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste Zajerci - Draguć, koji smo kandidirali na natječaj EU-fondova stigla je odluka o prihvatljivosti. Ono što je također obilježilo prošlu godinu je da smo, unatoč svim nedaćama koje su nas pratile po pitanju poreznih prihoda, uspjeli održati sustav financiranja vrtića, vatrogastva i socijalnih programa bez dodatnog opterećivanja građana te pozitivno završiti i ući u novu godinu bez nepodmirenih obaveza prema institucijama, dobavljačima i izvođačima, kaže Daus.

Ove je godine cesta Zajerci - Draguć, koja će bolje povezati lokalno stanovništvo zaseoka u okolici Draguća sa svojom župom, jedna od značajnijih investicija. Slijedi nastavak izgradnje vodoopskrbne mreže Zajerci - Podmerišće i ogranak Čehi te završetak dokumentacije za vodoopskrbu zaseoka u Pazinskim Novakima. U Istarskom vodozaštitnom sustavu priprema se dokumentacija za gradnju sustava pročišćavanja i odvodnje otpadnih voda u Borutu, Pagubicama te zajednička kolektorska mreža s pročistačem za Pazinske Novake, Cerovlje, Lovrečiće i Previž, a nastojat će se pronaći i rješenje financiranja odvodnje i pročišćavanja u Gologorici.

- Nadamo se i da ćemo iznaći novac za obnovu zgrade općine u središtu Cerovlja. Ne samo zbog izgleda, već i bolje energetske učinkovitosti. Najveće investicije na Cerovljanštini ove godine trebale bi biti vezane uz cestogradnju i to prvenstveno uz Istarski ipsilon. U tom projektu lokalna zajednica očekuje puno senzibiliteta od investitora i izvođača s obzirom da će se prilikom radova sigurno uništiti dobar dio postojeće cestovne infrastrukture. Uz sve ostalo, što neminovno prati ovakva velika gradilišta, žitelji Cerovljanštine očekuju kvalitetan partnerski odnos s investitorima, kao i nastavak kvalitetne suradnje s koncesionarom, kaže načelnik.

Prometno rješenje za tegljače

- Smatram da su ovdašnji ljudi to itekako zaslužili. Uostalom, ova je tema glavna na gotovo svakoj sjednici Općinskog vijeća u posljednje vrijeme. Kod cestogradnje svakako treba spomenuti da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za zaobilaznicu Cerovlje, koja će se pokazati odličnim prometnim rješenjem za tegljače koji voze iz industrijske zone u Borutu, ali i ostali promet koji je u stalnom porastu na lokalnoj cesti Cerovlje - Lupoglav, posebno u turističkim mjesecima kad se posjećuje Hum i prekrasni krajolici u okruženju. U tijeku su pregovori oko kvalitetnog prometnog pravca koji bi paralelno s Ipsilonom povezao Cerovlje i Lupoglav uz mnogo veću prometnu sigurnost. To svakako uključuje, uz spomenutu zaobilaznicu Cerovlja, rekonstrukciju ceste Cerovlje - Borut te rekonstrukciju i proširenje ceste Borut - Lupoglav. Vjerujem da su svi sudionici u ovom projektu prepoznali njegovu prometnu važnost i da ćemo ga u vremenu pred nama uspješno realizirati. Mi svakako od njega ne odustajemo, kaže Daus. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini