GRAĐANI NEZADOVOLJNI OSTVARENJEM PLANA RABAC 2025.

Rapčani gube strpljenje, a gradonačelnik najavljuje rješenja


Predložili su zatvaranje rive koja bi postala pješačka zona, izgradnju benzinske pumpe za plovila u Plomin Luci, uređenje pješačke zone uz cestu Špina - Gornji Rabac, onemogućiti parkiranje na nogostupu u Ulici Slobode i drugo

 

Još početkom travnja u Rapcu je održana prezentacija Plana Rabac 2025. na kojoj je izdvojeno sedam aktualnih problema koji muče Rapčane, ali su važni i za njihovu sigurnost, kao i za sigurnost gostiju. Svih sedam problema istaknuli su sami mještani Rapca djelujući u okviru Mjesnog odbora Rabac, ali i na samoj raspravi održanoj u hotelu Sunfior u nazočnosti predstavnika Grada Labina. Podsjetimo se jer od tada se gotovo ništa nije učinilo, a sezona je odavno počela.

Nakon tri mjeseca ništa nije učinjeno

Predložili su zatvaranje rive koja bi postala pješačka zona, smanjiti rizik od pretakanja goriva za plovila na rivi tijekom noći izgradnjom benzinske pumpe za plovila u Plomin Luci, izraditi pješačku zonu uz cestu Špina - Gornji Rabac, onemogućiti parkiranje na nogostupu u Ulici Slobode koja prolazi kroz Rabac i kažnjavati nepropisno parkiranje, riješiti kritičke prometne točke na spoju ulica Martinuzzi i Slobode te Gornji Rabac s Ulicom Slobode, osigurati nastavak izgradnje pješačke zone u Gornjem Rapcu do kraja godine i tijekom godine postaviti javnu rasvjetu u Gornjem Rapcu zbog sigurnosti pješaka.

- Tom je prilikom zaključeno da je potrebno formirati radnu skupinu od predstavnika MO Rabac i Grada Labina te vijećnika s područja Rapca, ali do danas radna skupina nije formirana. S obzirom na učestale upite građana Rapca i njihova očekivanja da se počnu poduzimati određene aktivnosti pitam zašto do danas nije formirana radna grupa tim više što su poznate osobe s područja MO Rabac koji bi bili članovi te grupe, pitala je na aktualnom satu gradskoga vijeća Labina Jasminka Radolović (lista Nevine Miškulin).

Navela je kako je na istoj prezentaciji pročelnica za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Grada Labina Anamarija Lukšić obavijestila građane Rapca da će do kraja travnja svi oni koji su dali pismene primjedbe na prijedlog UPU Rabac, a koji je na javnoj raspravi bio u ožujku dobiti pismene odgovore do kraja travnja te da će se u tom roku ponovno održati javna rasprava.

- Svjedoci smo da do danas, tri mjeseca nakon toga, ništa nije učinjeno. Stoga se pitam da li su u pravu građani Rapca koji su izgubili svaku nadu da će UPU Rabac ikada biti donesen. Gubimo povjerenje u institucije, rekla je Radolović.

Utovar goriva za plovila na rivi

- Što se tiče svih primjedbi Rapčana iz Plana Rabac 2025 mogu reći da je Grad Labin pokrenuo potrebne radnje i kada bude imao prijedlog za rješavanje tih problema sazvat ćemo radnu skupinu i sve ćemo vam prezentirat. Svjesni smo problema kod utovara goriva za plovila na rivi, razgovarali smo s HEP-om i dogovorili smo sastanak s predsjednikom uprave HEP-a u Zagrebu, ali taj sastanak je zbog njegovog zdravstvenog stanja odgođen. Nadamo se da će on biti održan kada se njegovo zdravstveno stanje popravi. Naša je želja da u dogovoru s Općinom Kršan i Lučkom upravom Rabac u Plomin Luci napravimo benzinsku pumpu za plovila, već smo našli i lokaciju koja je pod koncesijom HEP-a, pa moramo raditi u dogovoru s njima. Isto tako radimo i na svim ostalim situacijama, htio bih da se taj sastanak ne održi bez da možemo za svaku točku dati zatečeno stanje i prijedlog rješenja kako bi krenuli dalje, rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Parkiralište iznad hotela Apolo

- Nažalost, moram reći da se izrađivač urbanističkog plana Rapca nije držao rokova iako smo s njima nakon sastanka u Rapcu usuglasili sve primjedbe građana i dijelom mijenjali plan, posebice što se tiče parkiranja. Mi smo tek 24. svibnja dobili potrebnu grafiku za provođenje koju smo kontrolirali i vratili natrag jer u nju nisu bile unijete primjedbe za koje smo utvrdili da se prihvaćaju, kazala je gradska pročelnica za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarija Lukšić.

- Također odredbe za provođenje nisu bile napisane tako da se unesu sve primjedbe građana koje smo usvojili. Zadnje što je utvrđeno je da se do ovoga petka dobije sav materijal uključujući i sve primjedbe, pa i one naših stručnih službi da bi se onda urbanistički plan mogao ponovno uputiti na javnu raspravu. Što se tiče samoga problema parkiranja gdje god je moguće parkirati ucrtali smo to u grafiku, ali smo u odredbe za provođenje upisali da je parkiranje moguće i na drugim mjestima bez asfaltiranja i betoniranja uz prometnice i javne površine tijekom ljeta bez devastacije zatečenog zelenila, rekla je Lukšić najavivši da je u tijeku izrada projekta izgradnje parkirališta iznad hotela Apolo prema groblju i dječjem vrtiću gdje će se dobiti dodatna parkirališta.

(NAPISAO I SNIMIO Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum