INOVACIJA PULSKOG SVEUČILIŠTA

Pulski 3D mikroskop pred FER-ovcima


Prvi hrvatski 3D printani mikroskop "µSCOPE", inovacija studenata i profesora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, predstavit će se u petak, 26. siječnja, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Prije neki dan projekt se plasirao među šest najboljih startupova u Hrvatskoj i dobio priliku predstaviti se u Bruxellesu u sklopu StartUp Europe Awards. Na zagrebačkom FER-u tehnološki izumi mladih hrvatskih inovatora, a među njima bit će i jedna istraživačka podmornica, različiti roboti i igraće konzole, predstavljaju se u sklopu projekta "Hrvatska stvara" koji ove godine organiziraju Code Club Hrvatska i tvrtka STEMI s partnerima, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cilj je potaknuti proaktivnost i poduzetnički duh u mladih koji će na ovom događaju čuti priče o razvoju tehnoloških tvrtki kao što su Rimac automobili, Hangar 18, Include i Circuitmess, dok će predstavnici tvrtki Bytelab, Reaktor i Altpro objasniti kako funkcionira RnD u hardware projektima.

Mikroskop "µSCOPE", prvo zaštićeno intelektualno vlasništvo pulskog Sveučilišta, djelo je tima pulskih studenata različitih smjerova - Lare Fuček, Tee Ćus, Ratomira Karlovića te autora softwarea Dalena Bernace, a vodio ih je doc. dr. sc. Sven Maričić, pomoćnik rektora za razvoj novih tehnologija. Idejno rješenje potpisuje dizajner Dinko Tolić. Mikroskop koji optičku informaciju sa stakalca pretvara u digitalnu i time omogućava prijenos na računalo, namijenjen je radu s djecom predškolskog uzrasta i testnu fazu prošao je u pulskim Dječjim vrtićima. Autori su u međuvremenu diplomirali i otišli s fakulteta, ali uskoro će se okupiti novi studentski tim i nastaviti razvoj pulskog 3D mikroskopa. Prema najavama doc. Maričića, nova generacija printanog mikroskopa omogućavat će prebacivanje digitalne slike na mobilne uređaje i obradu fotografija, a u pripremi su i mikroskopi za osnovce, srednjoškolce i studente. (D. PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater