počinje sezona kupanja

PRVO UZORKOVANJE MORA OVE GODINE Od Savudrije do Brestove more izvrsne kakvoće. Na samo dva mjesta more je dobro, odnosno zadovoljavajuće za kupanje

| Autor: Glas Istre
Snimio : D. ŠTIFANIĆ

Snimio : D. ŠTIFANIĆ


Uskoro započinje sezona kupanja pa se na području Istarske županije krenulo s provedbom Programa praćenja kakvoće mora za kupanje. U uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom i zadovoljavajuće žutom bojom.

Broj izraslih kolonija crijevnih enterokoka u 100 ml morske vode za more izvrsne kakvoće mora biti manji od 60, za dobro od 61 do 100 i za zadovoljavajuću kakvoću od 101 do 200, a broj izraslih kolonija E. coli za more izvrsne kakvoće mora biti manji od 100, dobro od 101 do 200 i zadovoljavajuće od 201 do 300.

Prema kalendaru uzorkovanja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je prvo uzorkovanje mora u ovoj godini proveo u periodu od 18. do 22. svibnja 2020. godine. Ukupno je uzorkovano more na 215 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove. 

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 15,4 ºC do 20 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 18 ºC do 27 ºC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 213 mjernih točaka ili u 99,07% uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, na jednoj mjernoj točki (Crveni otok – Prema rtu Kurent, Rovinj) ili u 0,47% uzoraka zabilježena je dobra kakvoća dok je na jednoj mjernoj točki (Plominski zaljev – Dražine zapad, Plomin, Kršan) ili u 0,47% uzoraka zabilježena zadovoljavajuća kakvoća mora. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini