MJERENJE HZZJZ-a

More u Istri je uglavnom izvrsne kakvoće za kupanje, a u najgorem slučaju - zadovoljavajuće

| Autor: Glas Istre
Hidrobaza

Hidrobaza


Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je 15., 16. i 17. lipnja 2021. godine proveo III ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 216 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora, pa se temperatura mora kretala od 21 ºC do 24,4 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 21 ºC do 28 ºC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 213 mjernih točaka, odnosno u 98,61 posto uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, zatim na 2 mjerne točke (Lanterna, Labin, Hotel S. Andrea i Puntižela, Monte Cristo Beach) odnosno u 0,93 posto uzoraka, zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje, a na jednoj mjernoj točki (Peroj, Božinka) odnosno u 0,46 posto uzoraka, zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom i zadovoljavajuće žutom bojom.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na internetskim stranicama putem mrežne aplikacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te su dostupni putem slijedeće poveznice: http://www.izor.hr/kakvoca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater