TREĆI U HRVATSKOJ

PRVI U ISTRI PRIDRUŽILI SE EUROPSKOJ MREŽI GRADOVA BEZ PESTICIDA: Pazin se obvezao izbaciti pesticide iz upotrebe na javnim gradskim površinama

| Autor: A. DAGOSTIN
Arhiva/Ilustracija

Arhiva/Ilustracija


Potpisivanjem prisege o pridruživanju Europskoj mreži gradova bez pesticida. Grad Pazin postao je treći grad u Hrvatskoj i prvi u Istri koji se obvezao izbaciti korištenje pesticida na javnim gradskim površinama, objavili su iz gradske uprave. Projekt pod nazivom "Grad bez pesticida" osmislio je Pesticide Action Network Europe, europski ogranak svjetske organizacije za borbu protiv pesticida, a u Hrvatskoj ga provodi udruga Zemljane staze iz Zagreba. Potpisivanjem prisege, Grad se obvezuje izbaciti pesticide iz upotrebe na javnim gradskim površinama čime daje primjer stanovnicima o načinima održavanja zelenih površina na zdravi, siguran i održiv način.

Grad Pazin će se povezati s ostalim gradovima koji su potpisali prisegu te s njima razmjenjivati iskustva, ne samo o pesticidima, već općenito o funkcioniranju gradova po principima održivosti i kružnog gospodarstva.

Članstvo uključuje obuku djelatnika o održavanju gradskih površina bez upotrebe pesticida. Osim obuke gradskih djelatnika koji rade na promociji grada, glavna obuka namijenjena je komunalnim djelatnicima koji održavaju zelene površine. Naglasak će se dati održavanju površina bez pesticida, prihvaćanju autohtonog bilja i izbjegavanju invazivnih vrsta, podizanju otpornosti bilja autohtonim bakterijama iz tla, mehaničkom odstranjivanju korova (čupanjem, plijevljenjem, iskopavanjem korijena), mehaničkom odstranjivanju i spaljivanju zaraženog bilja te prskanju bilja prirodnim pripravcima (otopinom mlijeka, otopinom zeolita, nima itd.).

Također, poticat će se građani da prihvate bilje koje se pojavljuje na mjestima na kojima je do sada bilo neprihvaćeno, odnosno promovirati ozelenjivanje zgrada i kuća čime se smanjuje emisija ugljičnog dioksida.

Obuka će se organizirati početkom siječnja 2021. godine, a tom prilikom bit će prezentiran "Priručnik za održavanje površina na siguran i zdrav način".

Cilj projekta jest prvenstveno zaštita zdravlja građana, zaštita okoliša i prirode te podizanje razine osviještenosti građana o problematici upotrebe pesticida. Naime, pesticidi uzrokuju karcinom, non-Hodgkinov limfom, pretilost, dijabetes, alergije, neurološke probleme, probleme s reproduktivnim zdravljem, te brojne druge bolesti i poremećaje.

Prvenstveno se time želi štititi zdravlje djece koja se igraju na zelenim površinama, radnika koji rade na apliciranju pesticida i održavanju površina, želi se smanjiti utjecaj na onečišćenje tla i zraka, a posebice podzemnih voda iz kojih se crpi pitka voda. Alternativne metode kontrole tzv. štetnika već su uveli brojni europski gradovi poput Strasbourga, Copenhagena, Münstera i Rennesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini