Održana edukativna radionica

PAZIN Gospodarenje bez upotrebe pesticida

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Park istarskih velikana, Pazin (snimio Diego DOBRILA)

Park istarskih velikana, Pazin (snimio Diego DOBRILA)


U pazinskoj gradskoj vijećnici održana je edukativna radionica na temu "Grad bez pesticida". Podsjetimo, Pazin je postao treći grad u Hrvatskoj i prvi u Istri koji se obvezao izbaciti korištenje pesticida na javnim gradskim površinama, i to potpisivanjem prisege o pridruživanju Europskoj mreži gradova bez pesticida.

"Gradovi bez pesticida" je projekt koji provode brojni europski gradovi. Nakon prijelaznog perioda u kojem su osmišljeni učinkoviti načini gospodarenja zelenim površina bez upotrebe pesticida, gradovi poput Strasbourga, Copenhagena, Münstera i brojnih drugih, dijele svoje oduševljenje učinkovitošću alternativnih metoda te povratku suživotu s prirodom.

U svom obraćanju okupljenima gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo je da će se Grad nesebično zalagati za potpunu implementaciju ovog projekta jer se upravo javna politika Grada Pazina zasniva na vrijednostima održivog razvoja, energetske učinkovitosti, održivog gospodarenja otpadom, a sve u cilju zaštite zdravlja, prirode i okoliša, te prilagodbe klimatskim promjenama i smanjenju štetnih emisija.

Edukativnu radionicu vodila je Natalija Svrtan iz zagrebačke udruge Zelene staze i predstavila kako izbjeći upotrebu pesticida te koja se alternativna sredstva i metode u praksi koriste pri suzbijanju korova, sadnje i održavanja, a sve s ciljem da se smanji utjecaj na onečišćenje tla i zraka, da se zaštiti zdravlje svih građana, kućnih ljubimaca, i svih koji dolaze u doticaj s javnim gradskim površinama, pa tako i zdravlje samih radnika koji rade na apliciranju pesticida i održavanju takvih površina.

Na radionici je iskazana spremnost i volja javnih trgovačkih društava (Usluga, Usluga odvodnja, Pazin), kao i predstavnika vanjskih suradnika iz Eko servisa Matić da se naprave korisne i pozitivne promjene u Gradu Pazinu u smjeru održivog upravljanja javnim gradskim površinama. Usvajanjem metode održavanja javnih površina bez pesticida ostvaruju se brojne dobrobiti, poput: očuvanje zdravlja građana zbog eliminiranja izloženosti štetnim pesticidima; potencijalne financijske uštede zbog smanjene potrošnje kemikalija i obvezne obuke za osoblje koje primjenjuje pesticide; bolja staništa za pčele, oprašivače i ostalu divljač; te smanjena kontaminacija slivnih i podzemnih voda.

Iz gradske uprave zaključuju da je eliminacija pesticida iz upotrebe u gradovima zdravorazumska odluka. Eliminacijom pesticida spontano će doći do razrastanja biljaka, a koncept u kojem je dozvoljeno i poželjno, vidjeti pokoju autohtonu biljku kako izrasta iz pukotina na nogostupu dobiva na popularnosti, a već su ga u potpunosti prihvatili i mnogi zapadnoeuropski gradovi. Dodatni odgovori mogu se potražiti u Priručniku za održavanje privatnih i javnih površina bez uporabe pesticida koji je objavljena gradskim web stranicama https://www.pazin.hr/wp-content/uploads/Prirucnik_izbacivanje_pesticida_HR.pdf.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter