(S. BOSNIĆ)
Prva proizvođačka organizacija ili zadruga maslinara Istra, prva iz te niše u Hrvatskoj, može godinu zaključiti optimistički jer su ubrzanim koracima već došli do finalnog proizvoda - ekstra djevičanskog maslinovog ulja, višeznačna naziva - Konfin, sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU.
Predsjednik skupštine maslinara zadruge Istra Flavio Kmet prisjeća se da je nevjerojatno brzim koracima, u roku od nekoliko mjeseci osnovana zadruga, i u studenom proizvedeno premium ekstra djevičansko maslinovo ulje Konfin. Trenutačno zadruga broji 66 članova od čega ih je 14 s Bujštine, slijede maslinari s Rovinjštine njih 8, zatim iz Bala, Pule, Motovuna, Kaštelira, Labinca, Cerovlja, Buzeta i jedan maslinar iz Slovenije.
Povjerenje
- Za udruživanje u zadrugu ili proizvođačku organizaciju bilo je potrebno raspolagati sa 150 hektara površina maslinika ili proizvoditi 50 tisuća litara ulja. Računam da će zadruga raspolagati s 300 hektara maslinika kad se prijave sve površine, objašnjava Kmet.
- Bit svega je da smo se udružili i to uporno ističem kao propovjednik u crkvi. Nije to bio jednostavan zadatak kako sada nakon svega izgleda, jer možda sam kritički nastrojen kažem li da svi maslinari misle kako je njihov proizvod najbolji i najcjenjeniji te su zazirali od pretakanja svog ulja u istu bačvu. Međutim, postepeno smo im se uspjeli približiti s idejom potrebe stvaranja jedinstvenog proizvoda i plasmana na svjetsko tržište uvjerivši maslinare da po uzoru na naše kolege, zadrugare iz susjedne Italije i drugih zemalja u EU, stave taj svoj vrhunski proizvod u našu zajedničku bačvu, prodavajući ga pod istim imenom – Konfin. Bio je to iznimno zahtjevan proces, ali mislim da su svi koji su nam do sada pristupili shvatili kamo nas to vodi. Praktički maslinari ne moraju više voditi brigu o mnogočemu, pa raspolažu s više vremena za razne edukacije kojima će ostvariti još kvalitetniji uzgoj, kazuje Kmet i informira nas da godišnja članarina za pristupanje zadruzi iznosi 2.000 kuna.
Manji urod
Nešto više o samoj berbi i proizvodnji premium ulja doznajemo od upraviteljice zadruge Katje Gašaparini.
- Ove smo godine proizveli 7.000 litara vrhunskog ulja s time da je godina bila znatno lošija u odnosu na proteklu, jer su maslinari imali od 30 do 70 posto manje uroda. No treba uzeti u obzir da nam je to prva godina zadrugarskog rada i mnogi maslinari te potencijalni članovi se žele uvjeriti kako će zadruga funkcionirati, što je sasvim razumljivo. U prvoj godini rada otkupiti njihovih 50 tona maslina i proizvesti 7.000 vrhunskog maslinovog ulja smatram uspjehom. U prosjeku je svaki naš zadrugar prodao oko jednu tonu maslina zadruzi, a otkupna se cijena kretala ovisno o radmanu od 8 do 15 kuna po kilogramu ploda, upoznaje nas Gašparini.
- Specijalizirana tvrtka iz Zagreba obavila je kontrolu nad svim maslinicima naših zadrugara fotografirajući maslinike, sortiment, razmak između stabala, a mi smo prikupljali svu dokumentaciju naših članova do prerade, odnosno proizvodnje ulja. Ove smo godine to odradili sa porečkom Agro Lagunom jer su nam ponudili najpovoljniju cijenu uz cjelovit proces proizvodnje ulja od transporta ploda, preradu, filtraciju, skladištenje i punjenje ulja, jer mi u ovoj početničkoj godini kao zadruga još ne raspolažemo prostornim i proizvodnim uvjetima, upoznaje nas Gašparini.
Na pitanje o zastupljenim sortama maslina u zlatnim i aromatičnim kapima Konfina navodi bjelicu, bužu za monosortna ulja, a blend ulje - mješavina iscijeđena je iz više sorti maslina, dok je zastupljen i dio asortimana ulja iz ekološke proizvodnje. Zadruga će plaćati ulje po 80 kuna i 100 kuna za ulje iz ekološko ulje.
Cilj im je nastaviti s okrupnjivanjem zadruge i informiranjem budućih maslinara o dobrim stranama zadruge, kao što je povoljnija prerada, zajamčena cijena ulja, repro materijal po povoljnijim cijenama kao i stručno savjetovanje s agronomima. Već je s nekim agrarijama ugovorena povoljnija cijena gnojiva za zadrugare.
Ulje Konfin
- Ispitivanje tržišta nam radi firma mladih kreativaca Select media iz Poreča koja nam pruža suport u marketingu, vodi nam web stranice, facebook, instagram te pomaže oko realizacije medijskih eventa i promidžbe. Za sada je dogovorena suradnja s distributerom, tvrtkom Brolex iz Buja za plasman našeg premium proizvoda. Ciljamo na vrhunske restorane i mjesta gdje ljudi prepoznaju izvrsnost i kvalitetu ulja te će se nalaziti u prodaji u trgovinama koje imaju u ponudi premium segment, informira nas Gašparini.
- To je top priča. Tko kuša ulje Konfin uvjerit će se da je prava bomba, jednostavno će Kmet inače uvijek oprezan i skeptičan.
Mlada upraviteljica Gašaparini podastire svoj ambiciozni program za sljedeću godinu.
- Sada smo u fazi prikupljanja dokumentacije za izradu petogodišnjeg plana kojim ćemo zatražiti status proizvođačke organizacije pri čemu koristimo usluge konzultantske tvrtke iz Splita. Time stječemo uvjete za prijavu na mjeru 9 gdje će nam biti omogućeno maksimalnih 100 tisuća eura godišnje za pet narednih godina poslovanja zadruge u što su uključene plaće zaposlenika, režijski troškovi, sredstva za marketing, administrativni trošak i slično kako bismo uhvatili razvojno poslovni korak. Uvjet isplate tih sredstva je da i u pet narednih godina nastavimo minimalno s takvim poslovanjem. Prostor za poslovanje zadruge osigurat će Grad Buje u starom vinskom podrumu, kako je obećao gradonačelnik Fabrizio Vižintin, i upravo na tome intenzivno radimo. Planiramo aplicirati taj projekt i na mjeru 4 za opremanje prostora uljare kao i ostalih službenih prostorija, za središnji ured, u dogledno vrijeme za vlastitu uljaru, punionu, kušaonu, butik premium proizvoda, prenosi Gašparini dijelove iz poslovnog plana u narednom razdoblju.