SAZNAJEMO

PROVINCIJALNI ODNOS PREMA UMJETNOSTI! Djelatnica Općine Medulin kupila nagrađenu sliku od iste Općine za svega 200 kuna! 

| Autor: Zoran ANGELESKI
MEDULIN, 08.11.2015. - OPCINA, ZGRADA Snimio Neven LAZAREVIC

MEDULIN, 08.11.2015. - OPCINA, ZGRADA Snimio Neven LAZAREVIC


Slika koja je prilično uskomešala medulinsku društvenu scenu, otkrivajući ponižavajući, provincijalan odnos prema umjetnosti i autorstvu, nosi melankoličan naslov "Sjećanje na pomerski baladur".

Njena autorica, Ljubica Širec, osvojila je koncem kolovoza na 9. humanitarnom slikarskom Ex tempore u Medulinu treće mjesto, uz novčanu nagradu od 1.000 kuna. Tu je sliku na naknadnoj aukciji htjela kupiti Sonja Crnobori Žerjav iz Vinkurana, a nakon što se zajedno s autoricom slike i još nekoliko žena otišla raspitati u samoj Općini Medulin o sudbini slike, tamo su doživjeli svojevrstan šok.

Osim što su tamo saznali da uopće nije bilo aukcije, djelatnica Općine Suzana Racan Stern - čija funkcija pomalo crnohumorno glasi "osoba za nepravilnosti" - izravno im je priznala da je upravo ona kupila sliku, i to za 200 kuna.

Kako nam je jučer rekla nesuđena vlasnica spomenute slike Sonja Crnobori Žerjav, određena prodajna cijena slika od 200 kuna je omalovažavajuća i gotovo sramotna za autore, svrhu kojoj su sredstva namijenjena, te za same članove Udruge cerebralne paralize Istarske županije (UCPIZ), koji su tik do prostora izloženih slika za prodaju (nemarno složenih) prisustvovali izricanju tako neodgovarajuće niske cijene vrijednih umjetničkih radova.

- Takvim odnosom prema slikama MedulinArta umanjena je vrijednost sveukupnog djelovanja te Udruge, kao i njenog višegodišnjeg djelovanja na području općine Medulin, zaključila je Sonja Crnobori Žerjav.

Tema ovogodišnjeg Ex temporea bila je "Vrata i baladuri"; prvu nagradu (2.500 kuna) osvojila je Slavica Oplanić za sliku vrata, drugu (2.000 kuna) također s motivom vrata, Marina Ševrlica, a nagradu publike slika baladura autorice Divne Kontošić.

Budući da su humanitarni, radovi se nakon proglašenja ne vraćaju autorima. Medulinska manifestacija Ex tempore nosi oznaku 'humanitarnog', pojam koji se na ovim širim prostorima, uz gnušanje nemoćnih ljubitelja umjetnosti, prečesto zloupotrebljavao u osobne interese organizatora. U ovom konkretnom slučaju, iako cifre nisu previsoke, očituje se šlamperaj financijera i organizatora (neodržane) aukcije slika Općine Medulin, a nije neosnovana ni sumnja u sukob interesa.

Ivana Demarin, predsjednica udruge MedulinArt kaže da je Ex tempore dugogodišnji projekt Udruge, a da je sredstva od naknadnih aukcija prikupljala Općina Medulin.

- Nisam osobno bila u nedjelju na prodajnoj izložbi 'kod mlina' i ne znam je li bila aukcija, kaže ona, ilustrirajući već i time nimalo bajan odnos općine i udruge.

Otkad je Ex tempore humanitarnog karaktera, ova je udruga svakom autoru osigurala materijal, odnosno platno i po potrebi boje. Zauzvrat, autori su slike prepuštali u fond za humanitarne svrhe. Problemi su se, kaže Ivana Demarin, pojavili prilikom aukcije slika zbog izuzetno niske početne cijene samih slika.

- To je uvrijedilo autore jer je početna cijena prijašnjih godina znala biti i 50 kuna, što je ispod cijene samog platna! S obzirom na tu problematiku, lani smo u sklopu samog projekta uspjeli dogovoriti početnu cijenu od 200 kuna. Slike na humanitarnim izložbama u našoj organizaciji prodaju se po početnoj cijeni od 500 kuna. Ovo je bio svojevrstan kompromis jer znamo iz iskustva kako nije baš jednostavno kvalitetno organizirati humanitarnu aukciju slika i motivirati ljude na kupnju. Budući da je sama prodaja izvan naše organizacije tu smo iskomunicirali, eto, minimalne uvjete, kaže predsjednica udruge MedulinArt.

Potom smo je pitali zna li da pojedine slike, poput trećenagrađenog rada Ljubice Širec, nisu ni javno izložene na prodajnoj izloženi prije tri dana, već su prethodno prodane, i to u slučaju 'pomerskog baladura', općinskoj službenici.

- Problematiku oko toga koje su slike izložene a koje nisu i gdje su, teško mogu komentirati jer ubrzo nakon predaje slika nemam više uvida, kaže Ivana Demarin, da bi nam onda posvjedočila da ovaj slučaj nije izuzetak već duža praksa.

- Opetovano nezadovoljstvo autora koji sudjeluju u projektu Ex tempore dovodi do toga da se odluka o ovakvim načinu suradnje preispita, jer bez autora nema ni temelja za bilo kakvu humanitarnu akciju i toga sam organizator mora biti svjestan, zaključila je predsjednica udruge Ex tempore Ivana Demarin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of