BRTONIGLA

PRORAČUN U ZNAKU NASTAVKA RAZVOJNIH PROJEKATA: Uz završetak vrtića i poduzetničke zone, nastavlja se uređenje cesta, javne rasvjete…

Ta dva projekta u koje se ulaže 11 milijuna kuna od velikog su značaja za ukupan razvoj cijelog područja i podizanja općeg standarda građana * Dogradnja vrtića svakako je bila potreba, a veseli i podatak da se broj djece iz godine u godinu povećava

| Autor: Luka JELAVIĆ
Priprema se projekt uređenja glavnog trga u Brtonigli (Snimio Luka Jelavić)

Priprema se projekt uređenja glavnog trga u Brtonigli (Snimio Luka Jelavić)


Ovogodišnji proračun Općine Brtongila planiran je u iznosu od 31,9 milijuna kuna. Iako je to zbog završetka nekih investicija za oko dva milijuna kuna manje nego što je iznosio u prošloj godini, u Brtonigli će reći da je i ovogodišnji proračun ispunjen optimizmom, unatoč neizvjesnostima i nepoznanicama koje ova godina donosi.

Dostignuti standard korisnika proračunskih sredstava neće se smanjivati, već će se kroz određene projekte pokušati iz raznih fondova dobiti i više nego što je predviđeno, posebno u socijali, školstvu i drugim društvenim djelatnostima. Ipak, i ovu će godinu obilježiti dvije velike investicije kojima se nazire završetak, ali će zbog svoje veličine dati obilježje i ovogodišnjem proračunu.

Radi se o završetku uređenje, odnosno adaptaciji i dogradnji zgrade dječjeg vrtića, te završetku izgradnje prometnice kroz poduzetničku zonu Štrpe u blizini Brtonigle. Ta dva projekta u koje se ulaže 11 milijuna kuna od velikog su značaja za ukupan razvoj cijelog područja i podizanja općeg standarda građana. Dogradnja vrtića svakako je bila potreba, a veseli i podatak da se broj djece iz godine u godinu povećava, doseljavaju se na to područje i mlade obitelji kojima treba pružiti dovoljno uvjeta i pogodnosti da se tu i zadrže. S druge strane poduzetnička zona treba postati jezgra razvoja poduzetništva i gospodarstva općenito.

Pored ta dva velika projekta o kojima smo već pisali, u ovogodišnjem je proračunu predviđeno i niz drugih važnih poslova i projekata. Pogledom u proračunske tablice upada u oko predviđenih tri milijuna kuna za prostorno – plansku dokumentaciju, što je dvostruko više nego u lanjskom proračunu.

- S obzirom da ulazimo i u novo razdoblje financiranja iz europskih i drugih fondova, želimo biti spremni s projektnom dokumentacijom kako bismo se na vrijeme prijavili. Pripremamo nekoliko važnih i korisnih projekata, a jedan od takvih svakako je školska sportska dvorana ispod škole i vrtića, koja je predviđena i prostornim planom. Zemljište ispod vrtića i škole je u državnom vlasništvu, ali tu ne očekujemo probleme. Ima i drugih projekata za koje pripremamo dokumentaciju, a jedan zanimljiv projekt je uređenje glavnog trga u Brtonigli. O tome već nekoliko godina razmišljamo, ali do sada nismo u tome uspjeli. Imamo nekoliko rješenja za taj trg, ali želimo projektom uređenja obuhvatiti nešto šire područje središta Brtonigle kako bismo mogli u nekoliko etapa sve uraditi i donijeti novo lice središtu Brtonigle. Pripremamo i projekt prenamjene stare škole u Novoj Vasi, gdje moramo doći do pravog rješenja. Krov škole je saniran, sada treba krenuti s uređenjem i naći pravu namjenu tom objektu. Ima nekoliko ideja, tako da se nadam da će i ta nekadašnja školska zgrada, već dugo prazna, dobiti odgovarajuću namjenu, jer to građani Nove Vasi, kao drugog naselje po veličini, zaslužuju. Nova Vas ima sve više stanovnika, tako da bi se jedan dio zgrade sigurno mogao namijeniti u zajedničke društvene potrebe, kaže načelnik Općine Brtonigla Paolo Klarić.

Nakon završetka prometnice, u poduzetničkoj zoni Štrpe posao se nastavlja na proširenju zone. Tek završena prometnica dolazi samo do polovine poduzetničke zone, pa slijedi projektiranje za drugu fazu za što su predviđena sredstva u ovogodišnjem proračunu. Lokacijska dozvola postoji za cijelo područje radne zone, a građevinska dozvola samo za prvu fazu, tako da se nastavlja procedura oko priprema za nastavak uređenja zone i na ostatku zone u ukupnoj površini od četiri hektara.

Pored toga, u ovoj se godini nastavlja druga faza uređenja, odnosno sanacije građevinske strukture romaničke crkve sv. Jurja u budućem arheološkom parku. Načelnik Paolo Klarić dodaje da treba spomenuti i ovogodišnji projekt digitalizacije općine koji je sufinanciran od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem programa "Pametni gradovi i općine", a u sklopu toga i web aplikaciju za građane popravi.hr putem koje građani mogu ukazivati na probleme u komunalnom sustavu, prijavljivati kvarove i poslati upozorenja, pa čak i s fotografijom, što će ubrzati otklanjanje raznih nedostataka.

- Treba spomenuti da pripremamo još dva projekta koje ćemo prijaviti na natječaje FLAG-a "Pinna nobilis". Jednim bi se projektom potakla veća konzumacija ribe i ribljih proizvoda, u suradnji s dječjim vrtićem i turističkom zajednicom, za što je moguće dobiti bespovratna sredstva za razne edukacijske i promotivne aktivnosti. Takvi su soft projekti vrlo važni podizanje svijesti građana i posjetitelja oko važnih društvenih pitanja. Pored toga, na drugi FLAG natječaj prijavljujemo projekt uređenja parka iza stare škole u Karigadoru koji će sadržavati razne edukativne sadržaje o tipičnim lokalnim morskim organizmima. Park će se urediti kao središte za druženje, za zajedničke potrebe, neki oblik zajedničkog dnevnog boravka, što u Karigadoru nedostaje, dodaje Klarić.

Dio proračuna svake godine odvaja se za lokalne ceste koje su u nadležnosti Općine. Ceste donose razvitak, neke male ceste služe i za turističke potrebe, ceste nose razvoj, čega su Brtonigli svjesni i na tome stalno rade. Pored uređenja lokalnih cesta, nastavlja stalno zamjena starih tijela javne rasvjete, ugrađuju se nove, štedljivije svjetiljke LED tehnologije.

- Prevelik je zahvat da sve zamijenimo odjednom, pa smo krenuli fazno u obnavljanje javne rasvjete, svojim sredstvima, po 20 do 30 godišnje, odnosno naselje po naselje. Do sada smo stavili novu javnu rasvjetu u naseljima Radini, Lukoni i Fernetići. Na području općine imamo 777 rasvjetnih tijela, a stavili smo do sada novih 240 LED svjetiljki. Tamo gdje proširujemo područje rasvjete ili popravljamo staru, dotrajalu rasvjetu, odmah stavljamo novu LED svjetiljku. Velike su razlike u potrošnji, tako da ćemo imati veliku uštedu, jer sada za potrošnju javne rasvjete izdvajamo oko 300.000 kuna godišnje, kaže Klarić navodeći i niz drugih poslova dodajući da nešto manji proračun nego lani ne znači da se umanjuju dostignuti standardi, negdje su vidljivi tragovi novonastale situacije i posljedica pandemije, ali ne i na razvojnim projektima koji su važni kao poticaj ukupnom razvoju cijelog općinskog područja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum