GRADNJA  KOMPLEKSA  DALEKO OD REALIZACIJE

FAŽANA Projekta za bivše tvornice stakla i Badel nema, a nema ni stanova za prodaju

(Z. STRAHINJA)

(Z. STRAHINJA)


Oglasi za prodaju stanova, objavljeni nedavno na jednom internetskom oglasniku, služe tek za privlačenje inozemnih klijenata koje treba zainteresirati za šire područje Fažane. U oglasima je i naveden očekivani završetak radova od 18 mjeseci!

Mada su se nedavno na jednom internetskom oglasniku pojavili oglasi za prodaju stanova na području bivših tvornica Badel i Istarske tvornice stakla u Fažani, stanje na terenu nadomak fažanske stare jezgre i plaže nije se promijenilo otkako su 2014. srušeni tvornički kompleksi. Niti se projekt hotela i stambeno-poslovnog kompleksa tvrtke Liberty izraelskih vlasnika primakao realizaciji, niti su spremni dokumenti za gradnju, a kamoli da je gradnja počela.

Vlasnik zemljišta Liberty iz Tel Aviva

Više tipova stanova, od 50-ak do 80-ak četvornih metara po cijeni i do 3.800 eura po kvadratu, istaknula je pulska tvrtka Stanoinvest, partner Libertyja iz Tel Aviva koji je vlasnik zemljišta. A kako iz tog pulskog poduzeća doznajemo, oglasi služe tek za privlačenje inozemnih klijenata koje treba zainteresirati za šire područje Fažane. U oglasima je i naveden očekivani završetak radova od 18 mjeseci!

- Ne, projekt još ne postoji, koristimo samo idejno rješenje koje se koristilo i ranije. Oglas nam zapravo služi za ispitivanje tržišta, rekao nam je Ivica Salvador, vlasnik Stanoinvesta.

- Trenutno smo u pregovorima s tvrtkom Liberty, vlasnikom zemljišta, kako realizirati taj projekt. A svakako da ćemo se pridržavati svih normativa i želja Općine i mještana Fažane. Želja nam je da, u dogovoru s lokalnom samoupravom i potrebama građana, izgradimo kvalitetan i reprezentativan objekt koji će se kvalitetno interpolirati u prostor i koji će zamijeniti sadašnje neuređeno i zapušteno stanje prostora. Idejni projekt bit će javno predstavljen da bi se moglo uputiti i eventualne prijedloge za poboljšanje. Vjerujemo da će u sinergiji s prekrasnom plažom Badel, koja će se dodatno urediti, to dodatno valorizirati taj prostor na području Fažane, poručio je Salvador.

Zemljište sa zgradama bivših tvornica, 1,6 hektara nadomak stare jezgre, prodano je prije 15-ak godina talijanskoj tvrtki Robustus, a oni su ga potom prodali tvrtki Liberty 2006. godine. Sve od tada traju prijepori između investitora i predstavnika Općine, što se smije, a što ne smije graditi. Za primjer, sjevernije od stambeno-poslovnog kompleksa mjesto je budućeg hotela koji je po prvotnim planovima investitora trebao imati 300 ležaja, prethodna općinska vlast smanjivala je kapacitet na 60 ležaja, a nakon toga je, kako je Korać na Vijeću rekao, omogućeno najviše 150 ležaja.

 

Prijepori između Općine i vlasnika

- Kao što sam i nedavno rekao, gradnja ne može početi dok se ne predstavi projekt i dobije suglasnost Općinskog vijeća i tek se onda mogu ishodovati građevinska dozvola i sve što je potrebno za gradnju, ponovio nam je i jučer načelnik Korać.

Raniji vlasnici Libertyja, supružnici Marina Talmor i Ronald Aviv, planirali su na tom mjestu izgraditi projekt "Fažana riva", sa 136 stanova u deset zgrada, ali im je urbanistički plan donesen nakon što su kupili zemljište, donio niz restrikcija i za gradnju stanova i za gradnju hotela. Zbog toga su i tužili Općinu i prijašnju načelnicu Dušanku Šuran potražujući izgubljenu dobit od 260 milijuna kuna. Novi vlasnici tvrtke, Leader Holdings & Investments, koji su to postali 2011., povukli su pak tužbu 2013. godine, a godinu kasnije po nalogu Općine, srušili su i tvorničke hale pa je već tada izgledalo da će brzo doći do dogovora između investitora i Općine. No, i riječki arhitekt Tomislav Kukin, koji surađuje s Libertyjem, potvrđuje nam više od četiri godina nakon uklanjanja starih objekata da projekta, koji bi doveo do realizacije kompleksa, još uvijek - nema.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter