MEDULIN

PROJEKT U VINKURANSKOJ VALI SOLINE Obnova starog suhozida na ljekovitom blatu

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
foto M. Bizjak

foto M. Bizjak


Od četvrtka 21. do nedjelje 24. listopada obnovit će se 100 metara suhozida na blatu u Vinkuranskoj vali. Besplatne radionice slaganja suhozida vodit će majstori suhograditelji iz udruge "4 grada Dragodid" od 9 do 17 sati. Jučer je tim povodom konferenciju za medije održala voditeljica projekta Maja Bizjak sa suradnicima.

Očekuje se stotinjak volontera

Riječ je o projektu zajednice pod nazivom "Obnova tradicijskog suhozida na blatu u Vinkuranskoj vali (uvali Soline), koji uključuje, odnosno predviđa odaziv 100-tinjak volontera u obnovi 100 metara stoljetnog suhozida pod vodstvom triju majstora suhozidne gradnje iz udruge "4 grada Dragodid".

- Cilj projekta je očuvanje, valorizacija i promocija suhozida kao prepoznatljivog elementa tradicijske istarske arhitekture, identiteta, kulture i običaja kroz edukaciju najmlađih, uključivanje mještana svih dobnih skupina u međugeneracijsku razmjenu iskustava i vještina suhozidne gradnje te poticanje zajedništva i jačanja osjećaja pripadnosti zajednici. Nositelj projekta je Mjesni odbor Vinkuran u suradnji s projektnim partnerima Javnom ustanovom Kamenjak, DV Medulin, Med Eko servis i Udrugom ljubitelja fotografije Format. Ukupna vrijednost projekta je 28.554 kune, a realizira se uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina (88 posto) te Općine Medulin (12 posto), navela je Bizjak.

Predstavnice Zaklade PPRCD, Valentina Žgomba i Tadea Pliško te predstavnica Općine Medulin Sonja Barbara Bader pohvalile su izraženu komponentu volonterstva koja se proteže projektom. Član MO-a Vinkuran Eduard Klimić izrazio je veliko zadovoljstvo najavljenim aktivnostima kojima se predjelo Blato u Vinkuranu dodatno valorizira i uređuje te pozvao sumještane, šetače i sve ljude dobre volje da se pridruže četverodnevnoj akciji obnove suhozida. Aljoša Ukotić, ravnatelj JU Kamenjak za četvrtak ujutro najavio je edukciju koju su edukatori pripremili za djecu vrtićke dobi o bioraznolikosti flore i faune u obalnom pojasu Vinkuranske vale kroz oseku i plimu, s osvrtom na ljekovitost blata. Lorena Pliško Seferagić i Nikol Škalec iz DV-a Medulin najavile su sudjelovanje skupine 'Ježići' kroz crtanje, slaganje minijatura i pjesmu na temu suhozida. Izložba dječjih radova i najljepših fotografija nastalih tijekom radionica, predstaviti će se u nedjelju u 13 sati, nakon predavanja o suhozidnoj gradnji, na platou pored obnovljenog suhozida.

Majica i maneštra na dar

Direktor Med Eko servisa d.o.o., Edo Krajcar istaknuo je kako komunalna tvrtka uvijek podržava ovakve inicijative mještana te da je u tijeku priprema terena u obliku košnje trave i malčiranja radi lakšeg pristupa suhozidu. Ozren Valenčić ispred udruge Format rekao je da će skupa s još nekoliko fotografa iz udruge budnim objektivom pratiti sve faze gradnje suhozida i bilježiti vrijedne ruke volontera i suhograditelja. Posebnu notu jučerašnjem predstavljanju upečatljivo je dala Evelina Rosanda, starosjetkinja iz Vinkurana prisjetivši se mladosti.

- Rikordim se da smo se tu poli suhozida kako dica igrali, mazali se i gađali blatom, skupljali račiće za brodet s palentom, pobirali oštrige i bili sretni, rekla je Rosanda.

Suhozidna gradnja je tehnika slaganja kamenja bez veziva. Tehnikom suhozidne gradnje se na Mediteranu, duž Jadranske obale, pa tako i u Istri, gradilo od prapovijesti pa sve do danas. Suhozidna gradnja povezana je s prirodom i krajolikom u kojem nastaje. Tako podzidi, poput ovog koji će se obnoviti projektom, zadržavaju zemlju, sprječavaju eroziju i urušavanje tla, osiguravaju stabilnost i omogućavaju procjeđivanje suvišne vode iz tla. Podzid kod blata u Vinkuranskoj vali sagrađen je prije 100-tinjak godina od lomljenog, otpadnog kamenja iz okolnih njiva. Proteže se uzduž 100 metara, na granici ljekovitog blata i uzvišenog dijela kopna sa svrhom zaštite šetnice od odrona tla u more. Većim dijelom urušen, obrastao travom i raslinjem, podzid će se kroz četiri dana besplatnih radionica suhozidne gradnje u potpunosti obnoviti angažmanom velikog broja volontera - mještana Vinkurana i susjednih naselja.

- Bez obzira imate li ili ne iskustva u slaganju suhozida, svi ste dobrodošli, od četvrtka do nedjelje, od 9-17 sati! Veliki i mali moći će naučiti drevnu vještinu suhozidne gradnje te je na taj način sačuvati i prenijeti na buduće naraštaje. Lijep je to način za uređenje šetnice koju smo započeli, istaknula je voditeljica projekta Maja Bizjak i najavila da su za sve sudionike akcije osigurani majica i piće, a zadnji dan i maneštra s bobićima.

Godine 2016. umijeće suhozidne gradnje zaštićeno je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 2018. je UNESCO-ov međuvladin odbor prepoznao iznimnu važnost tradicijske vještine i znanja suhozidne gradnje te zaštitio ju je kao svjetsko kulturno dobro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini