RAVNATELJ LABINSKE SREDNJE ŠKOLE

PROF. ČEDOMIR RUŽIĆ PRVI U ISTRI STEKAO TITULU RAVNATELJ-MENTOR: Konačno se omogućilo i ravnateljima da napreduju u zvanje

Kao voditelj Međužupanijskog stručnog vijeća ravnatelja i aktivni član Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja zalagao sam se da se ispravi nepravda i diskriminacija ravnatelja po tom pitanju. Naime, dosad su mogli napredovati samo odgajatelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici, kaže prof. Ružić

| Autor: Branko BIOČIĆ
Prof. Čedomir Ružić

Prof. Čedomir Ružić


Prof. Čedomir Ružić jedan je od malobrojnih ravnatelja u Hrvatskoj koji su dosad stekli dodatno stručno obrazovanje, odnosno napredovali u zvanje. Prvi je ravnatelj u Istri koji je stekao titulu ravnatelj-mentor i to s 25 godina iskustva na mjestu ravnatelja Srednje škole Mate Blažine i 39 godina ukupnog staža u obrazovanju.

Kašnjenje zbog pandemije

- Ovo promaknuće je još jedno u nizu priznanja u karijeri i ugodnih događaja koje sam doživio tijekom svojih pet mandata na radnom mjestu ravnatelja Srednje škole Mate Blažine, a meni je posebno drago jer proizlazi iz struke. Konačno se omogućilo i ravnateljima da napreduju u zvanje. Kao voditelj Međužupanijskog stručnog vijeća ravnatelja i aktivni član Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja zalagao sam se da se ispravi nepravda i diskriminacija ravnatelja po tom pitanju. Naime, dosad su mogli napredovati samo odgajatelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici. Rado sam se odazivao pozivima raznih stručnih timova i povjerenstava imenovanih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja ili Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su se zalagali za kvalitetnije i sustavnije stručno osposobljavanje ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova te za njihovo licenciranje i profesionalizaciju, što, nažalost, još nije zaživjelo u nas, kaže nam dr. Ružić.

Sam postupak prijave ravnatelja, prosvjetnih djelatnika i odgajatelja, koji se odnedavno sami online prijavljuju za napredovanje, pa do stručno-pedagoškog uvida i donošenja rješenja, dosad je bio kompliciran i kasnio je zbog pandemije, ali u posljednjih se nekoliko mjeseci konačno ubrzao. Nakon što je Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima prvi puta donesen u srpnju 2019. godine, te su pokrenute njegove izmjene u svibnju 2020., novi je Pravilnik o izmjenama i dopunama stupio na snagu u ožujku ove godine.

Zadovoljstvo i zahvalnost

U njegovom slučaju stručno povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanje najprije je detaljno provjerilo svu priloženu dokumentaciju te obavilo uvid u stručno-pedagoški rad, odnosno izvođenje aktivnosti vođenja sastanka s njegovim stručnim suradnicima i nastavnicima okupljenima u Povjerenstvu za kvalitetu. Na temelju svega navedenoga donijeli su stručno mišljenje o napredovanju u zvanje koje je prihvatio s velikim zadovoljstvom i zahvalnošću.

Stručno povjerenstvo radilo je u sastavu Oleg Đaković, viši savjetnik za ravnatelje AZOO-a, Suzana Poropat-Božac, ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, i Nenad Pavlinić, ravnatelj Industrijske strojarske škole iz Zagreba.

- Ustanovili su da po zadanim područjima i kriterijima iz Pravilnika, ukupnim brojem bodova i satima usavršavanja, udovoljavam kriterijima vrednovanja stručno-pedagoškog rada. Uz to, dugi niz godina uspješno surađujem sa svojim stručnim timom, nastavnicima i ostalim zaposlenicima Škole, osiguravam optimalne uvjete za rad svim zaposlenicima i za učenje u školi svim učenicima, pružam kontinuiranu podršku zaposlenicima za ostvarenje radnih zadaća te potičem njihov profesionalni razvoj. Kolegijalnom podrškom te motivacijom i entuzijazmom aktivno doprinosim razvoju sustava srednjoškolskog obrazovanja. Stoga se zahvaljujem članovima stručnog povjerenstva za napredovanje, svojim suradnicima, kolegicama i kolegama te svim djelatnicima Srednje škole Mate Blažina iz koje potječem, kako njima tako i ostalim djelatnicima škole, kolegicama i kolegama ravnateljima naše županije na čelu s našom pročelnicom Patricijom Percan, koji su mi tim povodom čestitali riječima: "Znanje, iskustvo i neizmjeran trud dali su rezultat… Iskrene čestitke! Zaslužio si svojim radom i dobročinstvom prema nama kolegama ravnateljima, tvojim kolegama u školi, a bogami i prema učenicima, roditeljima i, naravno, tvome gradu", ispričao nam je prof. Ružić te svima uzvratio da to promaknuće donosi sa sobom i dodatne obaveze.

Promaknuće je zasluženo stekao zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji, povjerenju i timskome radu koji je preduvjet svakom napretku.

- Jedino kolegijalnom podrškom, motivacijom i entuzijazmom aktivno doprinosimo, mi ravnatelji i kolege profesori i suradnici zajedno s učenicima, razvoju i reformi sustava srednjoškolskog obrazovanja, što smo dokazali i u ovo izazovnoj godini, zaključio je nagrađeni ravnatelj Labinske srednje škole prof. Čedomir Ružić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater