CIMERFRAJ

PRIVATNI IZNAJMLJIVAČI SKUPLJE ĆE PLAĆATI odvoz smeća, a najavljuje se i rast paušala u 2022. godini?

Do 3. prosinca je na javnom savjetovanju Nacrt prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Rovinja prema kojem bi cijena minimalne javne usluge za kućanstva iznosila 125 kuna, a čak 803,75 kuna mjesečno za korisnike koji nisu kućanstva, gdje spadaju i iznajmljivači fizičke osobe

| Autor: Glas Istre
Bodon za smecxxe na centru trga

Bodon za smecxxe na centru trga


Privatni iznajmljivači, kao "nekućanstva" u novom Zakonu o gospodarenju otpadom, bi mogli plaćati višestruko više naknade za komunalne usluge, nego do sada, a neka nadležna tijela najavila i rast paušala poreza na dohodak i turističke pristojbe.

Možda nas svršetak ove godine veseli, ako ni zbog čega drugog, a ono zato što se uvijek nadamo da će nova biti bolja, ljubaznija i darežljivija. Ako se i ne možemo požaliti na uspjeh sezone, stalna neizvjesnost koju donosi neumoljiva i prevrtljiva epidemiološka situacija, dozlogrdili su i najvećim stoicima i optimistima među nama, piše portal Cimerfraj.

Međutim, iz budućnosti ne stižu dobre vijesti. Već je nekoliko nadležnih tijela objavilo povećanje paušala poreza na dohodak za privatne iznajmljivače, a neka su županijska vijeća najavila i podizanje paušalne osnovice turističke pristojbe.

Podsjetimo se, posljednje dvije godine, visinu paušala dohotka i turističke pristojbe više ne propisuje ministrica ili ministar pravilnikom, već su odluke o tome “spuštene” na lokalne, odnosno regionalne razine.

Što se paušalnog poreza na dohodak tiče, visina je propisana Zakonom o porezu na dohodak i može se kretati između 150 i 1500 kuna. Lokalna samouprava odlučuje o tome, a njeno predstavničko tijelo odluku o izmjeni smije donijeti najkasnije do 15. prosinca tekuće za iduću godinu.

Primjera radi, na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Trogira usvojena je odluka o povećanju paušala za 150 kuna po krevetu - Trogirani će u prvoj zoni plaćati 500 kuna po krevetu, u drugoj 400, a u trećoj 300 hrvatskih kuna.

S paušalom turističke (bivše boravišne) pristojbe situacija je za nijansu drugačija. Odluku o visini iste donose županijske skupštine i to do 31. siječnja tekuće godine za onu iduću.

Novi Zakon o gospodarenju otpadom je na snazi od 31. srpnja 2021. Radi se o vrlo opširnom Zakonu kojem struka zamjera tek nužno implementiranje EU direktiva za smanjenje plastike i povećanje reciklaže, nedostatak ambicija i nepravedne okvire za formiranje cijena usluga.

A unutar tih okvira za formiranje cijena usluga našli su se i iznajmljivači smještaja u domaćinstvima. Pa se tako u članku 70., stavak (2) korisnici javne usluge dijele, “ovisno o načinu korištenja nekretnine, trajno ili povremeno, u svrhu stanovanja ili u svrhu obavljanja djelatnosti” na kućanstva (1.) i one koji to nisu (2.).

Sljedeći stavak (3) u korisnike koji nisu kućanstvo jasno “uključuje i iznajmljivače koji, kao fizičke osobe, pružaju usluge u domaćinstvu sukladno zakonu kojim se uređuje ugostiteljska djelatnost”.

I tu već imamo primjer u kojem su se gradske vlasti Rovinja odlučile na usklađivanje s novim Zakonom. Do 3. prosinca je na javnom savjetovanju Nacrt prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Rovinja prema kojem bi cijena minimalne javne usluge za kućanstva iznosila 125 kuna, a čak 803,75 kuna (s PDV-om) mjesečno za korisnike koji nisu kućanstva, gdje spadaju i iznajmljivači fizičke osobe.

Radi se o minimalnoj cijeni, odnosno cijeni za spremnik minimalnog volumena, a koji je određen posebno za iznajmljivače ovisno o broju postelja. Svaki spremnik viška se plaća dodatkom na minimalnu cijenu usluge, što znači da bi se mjesečni iznos za odvoz smeća iznajmljivačima mogao popeti i do 1000 kn.

Usvoji li se ovaj Nacrt, rovinjski iznajmljivači će plaćati 6,5 puta skuplju uslugu odvoza smeća, bez obzira na to žive li ili ne na toj adresi. Nacrt propisuje i kriterije za umanjenje cijene javne usluge pa člankom 33. obuhvaća i nekućanstva čija je djelatnost sezonskog karaktera, što daje naslutiti da iznajmljivači možda neće čitavu godinu plaćati komunalnu uslugu po povišenoj tarifi, ali kriteriji odredbe o umanjenju su paušalni i nedefinirani.

Ostali kriteriji za umanjenje su također nejasno definirani, a iznos umanjenja prepušten davatelju javne usluge. Odnose se uglavnom na odvajanje otpada, odvojeno zbrinjavanje glomaznog otpada, biootpada i kompostiranje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum