POKREĆU PETICIJU

Prikupljat će potpise za povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje: HSU POČINJE BORBU PROTIV SIROMAŠTVA

| Autor: Chiara BILIĆ
Radovan Cvek (Milivoj MIJOŠEK)

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) od 15. studenog počinje jednomjesečnu peticiju prikupljanja potpisa građana za povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, a protiv povećanja sadašnje cijene od 70 kuna mjesečno te za očuvanje javnog dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a, poručio je danas na konferenciji za novinare potpredsjednik HSU-a i predsjednik istarske podružnice Radovan Cvek.

Sve podružnice HSU-a održale su konferenciju na istu temu u isto vrijeme. Ovu inicijativu nazivaju borbom protiv siromaštva.

- Zbog neredovitog i nepotpunog plaćanja obveza države, tražimo povećanje prihodovnog cenzusa s 1.516 na 1.830 kuna po članu obitelji, odnosno s 1.939 na 2.340 ako osoba živi sama, sukladno prijedlogu zastupnika Silvana Hrelje. Tražimo i da Vlada osamostali i stvori uvjete za financijsku i poslovnu autonomiju ovom sustavu zbog dugoročnog osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite svim građanima neovisno o financijskim mogućnostima, poručio je Cvek koji kaže da su zasad jedini nositelji ove akcije, ali da se nada skorašnjoj pomoć sindikata i koalicijskih partnera.

Osim toga, HSU traži da ministar zdravstva Milan Kujundžić prestane ismijavati ovu situaciju i nazivati je populizmom te da najavama poskupljenja prestane pogodovati privatnim osiguravateljima kojima je cilj profit, a ne očuvanje temelja društva i zdravstvenog sustava na načelu solidarnosti među generacijama.

- Zahtijevamo i da Povjerenstvo o odlučivanju sukoba interesa analizira i istraži rodbinske veze dužnosnika u Ministarstvu zdravstva i odgovornih osoba koje su stvarale privatna osiguravajuća društva, kazao je Cvek.

Izgleda da je izborna godina probudila HSU-ovce iz zimskog sna. No, iako je krajem listopada predsjedništvo stranke uputilo poziv za ujedinjenje svim umirovljeničkim strankama, dosad nije bilo značajnog odaziva - javilo se tek šest stranaka od 16 s tim predznakom.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum